Connect with us

Vijesti

Guterres upozorava Izrael da ne nastavlja napad na Gazu

Objavljeno

-

Hina/Epa

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je u petak kako je moguće da je Izrael koristio oružje dobijeno od SAD-a u kršenju međunarodnog humanitarnog prava tijekom svoje vojne operacije u pojasu Gaze.

Iako takva formulacija navodi na to da će SAD kritizirati Izrael, izravna osuda je izostala.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je izraelsku vojsku da ne širi svoj napad na grad Rafah u Pojasu Gaze.

– Situacija u Rafahu je na oštrici noža, dok se zračni napadi nastavljaju diljem južne Gaze, rekao je Guterres u petak na konferenciji za novinare u glavnom gradu Kenije Nairobiju.

– Masivni kopneni napad u Rafahu izazvao bi epsku humanitarnu katastrofu i dokinuo naše napore da podržimo ljude dok prijeti glad, rekao je Guterres.

Vise od milijun Palestinaca traži utočište u Rafahu, polovica njih su djeca, istaknuo je Guterres.

Humanitarni volonteri u pograničnom gradu izvijestili su o katastrofalnim uvjetima. Bolnice bi morale obustaviti svoje usluge u roku od 24 sata ako hitno potrebno novo gorivo ne bude isporučeno.

Izraelske oružane snage napredovale su kopnenim trupama u istočnim predgrađima Rafaha u ponedjeljak navečer. Prema brojkama UN-a od petka, 110.000 ljudi od tada je napustilo grad na granici s Egiptom, koji je prenapučen izbjeglicama.

– Ponavljam svoj apel izraelskoj vladi i vodstvu Hamasa da pokažu političku hrabrost i ne štede napore kako bi postigli dogovor o zaustavljanju krvoprolića – i oslobodili taoce, rekao je Guterres.

Vojna akcija potiče strahove da bi ovo mogao biti početak velike ofenzive na gradu.

SAD, najvažniji saveznik Izraela, hitno upozorava zemlju protiv takvog poteza.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je u petak kako je moguće da je Izrael koristio oružje dobijeno od SAD-a u kršenju međunarodnog humanitarnog prava tijekom svoje vojne operacije u pojasu Gaze.

Bidenova administracija dodala je kako se zbog kaotičnog stanja u Gazi ne mogu specificirati slučajevi kada je američko oružje korišteno u kršenju međunarodnog prava. Stoga je odlučeno kako su izraelska objašnjenja vezana uz korištenje američkog oružja u ratu protiv Hamasa vjerodostojna.

– Obzirom na snažno oslanjanje na oružje izrađeno u SAD-u, razumno je procijeniti kako su ga izraelske snage u razdoblju od 7. listopada koristile na način koji nije dosljedan obavezama iz međunarodnog humanitarnog prava ili s najboljom praksom ublažavanja patnji civila. Izrael nije podijelio cjelovite informacije kako bi potvrdio je li američko obrambeno oružje korišteno u akcijama u kojima je došlo do navodnog kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Gazi ili na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu, stoji u dokumentu kojega je State Department podnio kongresu, a kojega je obavezan podnositi prema novom Nacionalnom sigurnosnom memorandumu kojega je predsjednik Biden izdao u veljači ove godine.

Demokratski senator Chris Van Hollen kazao je kako se administracija “izmaknula na sva teška pitanja” i izbjegla podrobnije sagledati mogućnost prema kojoj su izraelski postupci zavrijedili da im se obustavi vojna pomoć.

– Ovo izvješće samom sebi proturječi jer zaključuje kako postoje opravdani temelji za vjerovanje da je bilo kršenja međunarodnog prava, ali istovremeno kaže kako ne pronalazi to nepoštivanje, rekao je Van Hollen…

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas