Connect with us

Iz Svijeta

Guverner New Yorka Andrew Cuomo ne želi dati ostavku ni nakon novih optužbi

Objavljeno

on

Guverner američke savezne države New Yorka Andrew Cuomo u nedjelju je ponovo odbio dati ostavku nakon novih optužbi za spolno uznemiravanje i poziva na ostavku koji dolaze od demokratskih čelnika.

Cuoma, koji je deset godina na toj dužnosti, tri su žene u zadnjih deset dana optužile za neprimjereno ponašanje i komentare sa spolnim konotacijama.

U subotu su Washington Post i Wall Street Journal objavili dva nova svjedočanstva koja govore o sličnom ponašanju 63-godišnjeg zastupnika. Bivši guvernerovi suradnici govore o “toksičnom” radnom okružju.

“Neću dati ostavku zbog optužbi”, uzvratio je guverner na telefonskoj tiskovnoj konferenciji, neizravno osporivši njihovu “vjerodostojnost”.

U srijedu, nakon prvih optužbi, Andrew Cuomo, rođen u Queensu, rekao je da se “iskreno ispričava” ženama koje je možda povrijedio, niječući da je bilo ikakva neprimjerenog ponašanja.

U nedjelju se čelnica demokratske većine u Senatu države New Yorka, Andrea Stewart-Cousins pridružila nekolicini kolegica u mjesnom parlamentu pozivajući Cuoma na ostavku.

Nedugo zatim, njezin je kolega u donjem domu Carl Heastie krenuo u istom smjeru ocijenivši da je “vrijeme da se guverner ozbiljno upita može li ispuniti očekivanja građana New Yorka” u ovim okolnostima.

U petak su oba doma glasovanjem donijela odluku o tome da se guverneru oduzimaju posebne ovlasti koje su lani na njega prenesene radi upravljanja pandemijom. Tekst treba potvrditi sam Cuomo. Parlament može zanemariti guvernerov eventualni veto.

“Izabrao me narod ove države, a ne političari”, komentirao je optuženi guverner.

Andrewa Cuoma se osim za spolno uznemiravanja sumnjiči i da je svjesno podcijenio broj umrlih u domovima za umirovljenike u toj državi koji je premašio 13.000.

Vodi se savezna istraga kako bi se rasvijetlile te optužbe.

Andrew Cuomo koji je sve do prošle godine bio istaknut lik na domaćoj političkoj pozornici, stekao je ugled međunarodne zvijezde zahvaljujući svom upravljanju pandemijom koje je ocijenjeno strogim i reaktivnim. Neki su ga čak vidjeli među kandidatima na predsjedničkim izborima, premda nikad nije imao takve ambicije. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari