Pratite nas

Gospodarstvo

Guverner Vujčić: Bankarski sustav nije ugrožen, kao ni jačina kune

Objavljeno

na

HNB će omogućiti bankama opciju da bez ikakve penalizacije, regulatornog troška i utjecaja na kapital praktički do ljeta iduće godine svakome tko zapadne u poteškoće reprogramiraju dug, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji Tema dana o učinku koronavirusa na gospodarstvo.

– A bankama je to vrlo i pametno jer je njima to isto u interesu, rekao je Vujčić.

Vujčić je rekao da je zasad jedini primjer učinka na gospodarstvo onaj u Kini, za koju MMF procjenjuje da će stopa biti oko 2 posto umjesto ranije prognoze od oko 6 posto.

– Za ostale zemlje još je nemoguće reći, ali to je obrazac koji se u ovom trenutku koristi kao jedini dostupan, jer imamo primjer jedne zemlje, i to druge najveće ekonomije na svijetu, kroz koju je koronavirus već prošao, rekao je Vujčić.

Kaže da je u ovom trenutku najbolje raditi projekcije kroz različite scenarije. Koliko bi štetu Hrvatskoj virus mogao nanijeti u idealnom slučaju?

– Ako uzimamo kao MMF ovakvu matricu, obrazac, kao što je to bio slučaju u Kini, onda ta šteta neće biti prevelika. Recimo, ako uzmete turističke prihode koji se ostvaruju u ta tri mjeseca kad bi se taj ciklus odvio, to je otprilike 2,7 milijardi eura prihoda koji se ostvaruju u to doba, znači treći, četvrti i peti mjesec, i to nije apsolutno nešto što bi moglo značajno ugroziti hrvatsko gospodarstvo, rekao je Vujčić.

Na pitanje može li jamčiti stabilnost kune poručuje – apsolutno, a rekao je i da naš bankarski sustav nije ugrožen, već može podnijeti bilo kakve šokove. Komentirajući redove pred bankomatima rekao je da to nema nikakvog smisla jer će taj novac biti raspoloživ danas, sutra, za tjedan ili mjesec dana…

– Nema apsolutno nikakvog razloga da bi netko nosio novac doma, samo povećava rizik da netko provali i ukrade mu taj novac, rekao je Vujčić.

Odgovarajući na pitanje koje HNB ima alate i kako može reagirati Vujčić je rekao da imaju dvije vrste politika. Jedna je monetarna – osiguravanje jeftine dugoročne likvidnosti bankama da mogu podupirati gospodarstvo, međunarodne pričuve za održavanje stabilnosti tečaja te, treće, intervencije na obvezničkom tržištu, iako to, kako je rekao, nije primarna uloga narodne banke, ali su i to u ovoj situaciji otvorili kao instrument monetarne politike. Imaju i set supervizorskih mjera.

– Mi ćemo bankama omogućiti da svoje klijente tretiraju kao izvrsne klijente, A-klijente, to su najbolji klijenti, kojih je preko 90 posto, ako su 31. 12. 2019. bili A-klijenti, i tijekom praktički cijele ove godine i do ljeta iduće godine, što omogućava bankama da, ako netko ne izvršava svoj obveze zbog toga što je došlo do politika koje, kako bi spriječile socijalne kontakte, zatvaraju poslovanje, mogu prebroditi to razdoblje odgađajući im kreditne obveze, rekao je Vujčić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Potpisan ugovor: Od danas počinje novo razdoblje za Aluminij

Objavljeno

na

Objavio

Podružnica M.T. Abraham Grupe, Aluminij Industries d.o.o. potpisala je ugovor s Aluminijem d.d. Mostar, objavila je danas M.T. Abraham Grupe.

– Podružnica M.T. Abraham Grupe, Aluminij Industries d.o.o., te njezini međunarodni partneri China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Nonferrous Metal Industry’s Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC) sa zadovoljstvom objavljuju da od danas, 7. travnja, 2020. godine, počinje novo razdoblje za Aluminij d.d. Mostar.

M.T. Abraham Grupa zahvaljuje svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, posebice Vladi Bosne i Hercegovine za njihovu pomoć i suradnju tijekom procesa pregovora koji su rezultirali dogovorom, a koji će biti na opće dobro cjelokupne javnosti i gospodarstva ove zemlje i regije, navode iz M.T. Abraham Grupe.

M.T. Abraham Grupa i njezini partneri će započeti primjenjivati strateški plan kako je navedeno u ugovoru između stranaka, sve kako bi se osigurao početak rada Aluminij d.d. Mostar u zadanom roku.

Trenutačna pandemija COVID-19 virusom pred nas stavlja brojne izazove, kako ekonomske, tako i društvene. Za M.T. Abraham Grupu i njezine partnere je važno pokazati vjeru u snagu ove zemlje, te njezinu odlučnost i sposobnost da skupa premostimo te izazove.

U ovakvim vremenima, privatni i javni sektori moraju raditi zajedničkim snagama kako bi osigurali stabilno gospodarsko ozračje za Bosnu i Hercegovinu.

Amir G. Kabiri, Predsjednik M.T. Abraham Grupe i Direktor Aluminij Industries d.o.o.: 
“Od početka procesa pregovora, nisam imao sumnje kako ćemo postići obostrani dogovor. Počevši od sutra, moramo se  koncentrirati na primjenu našeg strateškog plana kako bismo iznova pokrenuli procesproizvodnje”.

Isaac M. Tamir, Direktor M.T. Abraham Grupe:
“Zbog trenutačnih nemira u svjetskom gospodarstvu nama je najviše bitno pokazati nedvojbeno povjerenje u tvornicu Aluminij kao i našu duboku predanost dugoročnim ciljevima. Učinit ćemo sve kako bismo stvorili stabilno poduzeće koje će odgovoriti izazovima tržišta, te imamo namjeru postati glavni igrač u globalnoj industriji aluminija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Za pogođene potresom i epidemiju do sada donirano više od 17 milijuna kuna

Objavljeno

na

Objavio

U razdoblju od 24. ožujka do 3. travnja na račune za donacije financijskih sredstava u akcijama “Zajedno za Zagreb” i “Hrvatska protiv koronavirusa” uplaćeno je više od 17 milijuna kuna, a uplate su stizale i u raznim stranim valutama, priopćila je Vlada u ponedjeljak.

“Vlada Republike Hrvatske zahvaljuje svim uplatiteljima na prikupljenim financijskim sredstvima od donacija namijenjenih za sanaciju posljedica najjačeg potresa u posljednjih 140 godina koji je pogodio grad Zagreb i okolicu te na sredstvima uplaćenim za borbu protiv epidemije koronavirusa COVID-19”, stoji u priopćenju.

Vlada je na telefonskoj sjednici održanoj 24. ožujka otvorila račune kako bi se putem državnog proračuna donirali novci za pomoć.

U akciji “Zajedno za Zagreb” uplaćeno je 7.376.594,29 kuna, 21.932,42 EUR, 3.367,52 CHF, 500 SEK i 50 GBP.

U akciji “Hrvatska protiv koronavirusa” uplaćeno je 10.450.303,65 kuna, 386.663,92 EUR, 4.911,52 CHF i 50 GBP.

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo financija i nadalje će izvještavati javnost o iznosu uplaćenih sredstva jednom tjedno, krajem tjedna. Ako je uplatiteljima potrebna potvrda o primljenoj novčanoj donaciji, mogu se obratiti na e-mail kontakt Ministarstva financija: [email protected].

U akciji “Zajedno za Zagreb”, donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68  5371 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0.

U akciji “Hrvatska protiv koronavirusa”, donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68  5380 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari