Pratite nas

Pregled

H. Hitrec: Natjerati kukurikavce da odmah raspišu izbore

Objavljeno

na

Hrvoje Hitrec – Hrvatske kronike – Prema svršetku travnja 2015.

U neuređenoj državi Hrvatskoj samo je proljeće stiglo vrlo uredno i za sada obećavajuće, premda malo više kiše ne bi škodilo. Počinje sadnja u privatnim vrtovima, a sve više gradova i općina daju ljudima javnu zemlju za vrtove koji neodoljivo podsjećaju na one ratne – eto je u zadnje tri godine država vraćena u opako stanje premda klasičnoga rata hvala Bogu nema, ali je podmukla unutarnja agresija učinila svoje, piše  Hrvoje Hitrec/HKV.hr

I nije točno da klatež na odlasku nije imala projekte – njihov je edini, veliki i uspješan projekt ostvaren do savršenstva, u što su se napokon birači potpuno i bespridržajno uvjerili. Protuhrvatskim protuhama preostalo je još samo da do kraja nadziru odane medije i huckaju ih protiv Kolinde koja im je trn u oku i bespridržajno ju mrze pa analiziraju svaku njezinu riječ, koju razumiju i koju ne razumiju. Dični sudac Meron bi za bespridržajno rekao – izvan svake sumnje. Tako Kolinda ubacuje u siromašan birokratski politički rječnik neke za klatež nove riječi, kao što je Tuđman u mnogo većim količinama svršetkom osamdesetih nudio začudne riječi u svojim knjigama koje mu nitko nije htio tiskati dok književnica Marija Peakić nije stavila glavu na panj.

Klatež je smislila novi datum parlamentarnih izbora – u veljači 2016., premda je crvenoj koaliciji i taj datum nekako prebliz, najradije bi i njega pomaknuli na veljaču 2017. ili još radije da nikakvih izbora ne bude, da osnaže crvene brigade, dobro ih naoružaju i vladaju vječno. Kako se to ne bi ostvarilo, narod treba izvršiti pritisak i natjerati kukurikavce da odmah raspišu izbore. Ili da oni u najgorem slučaju padnu u listopadu.

Veleizdajnici i maloizdajnici

Hrvatsko nacionalno etičko sudište objavilo je drugu knjigu pod naslovom „Hrvatske veleizdaje II.” s podnaslovom: Josipović-Mesić-Milanović-Pusić-Lončar-Trešelič-Bildt. Sudbeno vijeće HNES-a donijelo je, podsjećam, u studenome prošle godine odluku o etičkoj osudi veleizdaje Ive Josipovića jer je etički odgovoran za postupanje protivno pravno zaštićenim načelima i temeljnim tradicijskim vrijednostima hrvatskoga naroda, jer je zloporabom moći i djelovanju suprotnom Ustavnu i zakonima RH počinio veliku i nenadoknadivu štetu hrvatskim nacionalnim i državnim interesima.

U obrazloženju se navodi sustavno njegovo djelovanje na krivotvorenju povijesne istine o Domovinskom ratu, o sudjelovanju u izradi strategije o suradnji RH s Haaškim tribunalom na temelju koje je RH optužena za udruženi zločinački pothvat, nadalje za sukreatorstvo na Deklaraciji kojom je prihvaćena nadležnost Haaga za Oluju, za potajno sastajanje sa srbijanskim veleposlanikom u vrijeme dorade tužbe RH protiv Srbije za genocid, i predavanje dokumentacije, što se okružio osobama projugoslavenski orijentiranim (Lončar, Jović), što je u vrijeme posjeta Sarajevu ustvrdio da je hrvatska državna politika izvršila agresiju na BiH i da snosi glavnu krivnju za sva  zla počinjena devedesetih, što se odustalo od tužbe protiv Crne Gore i bitnog dijela optužbe za etničko čišćenje koje je RS provela uoči i na početku Oluje nad etničkim Srbima,što je 2010. u Vukovaru izjednačavao agresora i žrtvu, što je zagovarao nezakonito postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru, što je nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima nastavio podupirati petokolonaške organizacije, što je sudjelovao u organiziranju i nadalje podržavao protuhrvatsku Documentu, što aktivno sudjeluje u nestručnim interpretacijama hrvatske povijesti, što u javnim govorima želi poistovjetiti RH s NDH, što sudjeluje u promicanju hrvatske državne politike zasnovanom na komunističkoj totalitarnoj idelogiji, što je u javnim nastupima veličao titoizam itd. sve do afere „lex Perković”.

U travnju 2015., znači nedavno, osuđen je i stanoviti Stjepan Mesić. Etički je odgovoran što je 1967. „iznimno žestoko progonio potpisnike Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika”, što je u Australiji i europskim zemljama držao proustaške govore i pjevao ustaške pjesme (prva polovice 1990-tih) i tako kompromitirato RH, što je u proljeće 1994. „sudjelovao u izvođenju državnog udara”, što je u svibnju 1995. lažno optužio RH za etničko čišćenje Srba iz zapadne Slavonije, što je 1998. bio lažni svjedok protiv RH na MKSJ u Haagu i bio jedan od glavnih promicatelja optužbe o navodnoj krivnji hrvatske države za ratne zločine i agresiju na BiH, što je 2000. umirovio sedam generala Hrvatske vojske koji su uputili pismo hrvatskoj javnosti, što je bio jedan od najvećih zagovaratelja lažne teze da Crna Gora nije sudjelovala u agresiji na RH, što je bio jedan od najistaknutiji progonitelja hrvatskih branitelja, što je izravno sudjelovao u najtežoj veleizdaji protiv teritorijalnog integriteta RH (Savudrijska vala – pristajanje na izvansudsku arbitražu sa Slovenijom), itd.

Osuđena je i Vesna Pusić, odgovorna za sustavnu borbu protiiv hrvatskih interesa, širenje krivotvorina o Domovinskom ratu, za sustavne pokušaje pretvaranja agresije Srbije, Crne Gore i JNA u navodni građanski rat, za pokušaj povlačenja hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije, za organizaciju Okruglog stola pod nazivom „Hrvati i Srbi” usred rata 1993. na kojemu se tvrdilo da nema agresora ni žrtve nego se radi o dogovoru Tuđman-Milošević oko komadanja BiH. Nadalje: za izjave kako je Deklaracija Hrvatskoga sabora o Domovinskom ratu sramota i najave da će zajedno s A. Nobilom napisati novu, za izjavu da podržava pravo Srbije da aktivira presude Vojnog tužilaštva i Vojnog suda JNA protiv hrvatskih branitelja.

Kriva je što je najteže diskriminirala Hrvate iz BiH i opirala se dopisnom glasovanju rekavši da su oni „na niskoj civilizacijskoj razini da bi mogli dopisno glasovati”, što je u svojoj prosrbijanskoj politici zastupala bezuvjetnu potporu ulasku Srbije u EU a da nisu riješena pitanja granica, nestalih, naknade štete itd., što je sprječavala gradnju Pelješkoga mosta namjerno varajući hrvatsku javnost, što je pristrano dijelila novac nevladinim udrugama, što je počela kandidaturu za gl. tajnicu UN za koju nema kvalifikacije – bez suglasnosti predsjednice Republike i Vlade RH i započela kampanju apsurdno skupim interkontinentalnim putovanjem na kojemu obmanjuje, što je pokazala bešćutnost prema žanama silovanim u ratu pozivajući ih na „gay paradu”, što je u Saboru tražila da se Vice Vukojević izbaci iz Ustavnog suda (izmišljeno silovanje Muslimanke), što je 1993. bila supotpisnica pisma u kojemu se tražila smjena Franje Tuđmana, što je 2014. otkrila državne tajne (slučaj četiriju Hrvatica pripadnica islamske ISIL), te još podosta toga uključujući neobično reagiranje na izjave Vojislava Šešelja…. U obrazloženju se mogu naći i ostali detalji, primjerice da V. Pusić kao ministrica vanjskih poslova nije reagirala kada je FIFA u presudi Joeu Šimuniću napisala da su Hrvati u vrijeme II. svjetskog rata bili manjina, ali su pobili milijune pripadnika drugih naroda koji su tu živjeli.

Također je 18. travnja 2015. osuđen Milorad Pupovac, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, pripadnik srpske etničke manjine. Etički je odgovoran što je od početka agresije stao na stranu okupatora, umjesto da pokuša umiriti dio etničkih Srba koji su se priključili agresoru, posjećivao je svoje selo Ceranje Donje kod Benkovca iz kojega su istjerani svi Hrvati i hrabrio sunarodnjake da ustraju u agresiji, što je u veljači 1992. napao kardinala Kuharića i optužio Katoličku crkvu u Hrvatskoj izjavivši da je u Hrvatskoj „11 tisuća srpske djece pokršteno”, a te tvrdnje nikada nije dokazao, što je 1991. kao predstavnik Srba sudjelovao u razmjeni dvojice srpskih liječnika za Hrvata i domoljuba dr. Šretera, premda je znao da je Šreter već mučen i ubijen nekoliko dana prije, nadalje: što je političku moć gradio na protuhrvatskoj mitologiji o Drugom svjetskom ratu, komunizmu i jugoslavenstvu, što je u Saboru pročitao provokativno lažno pismo izmišljenog Hrvata koji vrijeđa Muslimane, što je u Saboru nosio žutu traku sugerirajući da su Srbi progonjeni kao Židovi u vrijeme II. rata, što je privatizirao srpski tjednik Novosti koji plaćaju hrvatski porezni obveznici, a u njemu potiče mržnju među većinskim hrvatskim i manjinskim srpskim narodom, što je zlorabio poziciju da SNV-u i sebi priskrbi materijalnu korist te je po nalazu Državne revizije otuđio milijune kuna, što je prekršio zakon o sprječavanju sukoba interesa (Tesla banka), što je u Srbu pokušavao rehabilitirati četnički pokret, ne spominjući zločine nad Hrvatima, što nikada nije osudio srpsko-četničke zločine nad hrvatskim narodom niti se ispričao za zločine nad hrvatskim življem u tzv. krajini od 1990. do 1995., te što je prozvao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da je bliže ustaškoj nego europskoj ideji Hrvatske, te izrekao uvrede zbog crkvenog blagoslova njezina Ureda.

Znači, tri su hrvatska ili srpska političara osuđena (etički ), a podignuta je etička optužba za veleizdaju protiv Zorana Milanovića zato što je postupao protivno etičkim načelima i temeljnim vrijednostima hrvatskoga naroda, što je pokušavao onemogućiti izručenje Perkovića i Mustača, kriminalizirao Domovinski rat brojnim postupcima kao što je prisilno uvođenje ćiriličnih natpisa u Vukovar i pokretanje kaznenih postupaka protiv osoba iz Stožera za hrvatski Vukovar, što je hrvatska vlada pod njegovim vodstvom prihvatila da Srbija vodi postupke protiv hrvatskih branitelja, što je zajedno s Josipovićem i Pusićkom diskreditirao tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, što je inicirao ukidanje pokroviteljstva Hrvatskoga sabora nad komemoracijom u Bleiburgu, što je ignorirao branitelje, stopostotne invalide, što je zastupao militantni ateizam protivan većinskom katoličkom hrvatskom narodu (referendum o braku), sramotio hrvatski narod i Hrvatsku u zemlji i inozemstvu izjavama o slučajnom narodu itd. Te najvažnije: da je svojom politikom doveo do najdublje gospodarske, dužničke, društvene krize i vrlo raširenog siromaštva i beznađa.

Etička optužba za veleizdaju podignuta je i protiv Budimira Lončara čije nepodopštine vode do razdoblja kada je bio šef OZN-e, odgovoran za brojna pogubljenja na otoku Ugljanu (kamenovani, ustrijeljeni, utapani s kamenom oko vrata), preko udbaških dužnosti u vrijeme totalitarne zločinačke komunističke vlasti te u JNA, što je na poziv Domovine 1991. izjavio „Ja sam za Jugoslaviju, a ne za Hrvatsku”, što je u „Izjavi za Jugoslaviju” proglasio Hrvatsku i Sloveniju „nesposobnim za demokraciju”, što je branio vojnu agresiju JNA na Hrvatsku, što je u rujnu 1991. na poticaj britanske vlade ishodio da Vijeće sigurnosti UN donese Rezoluciju 713 o embargu na uvoz oružja za Jugoslaviju, čime je štetio isključivo Hrvatskoj, što je kao savjetnik Mesića i Josipovića usmjeravao vanjsku politiku prema Beogradu i Londonu, protivno hrvatskim interesima.

Podignute su i optužnice protiv Vesne Teršelič i Carla Bildta za kojega je Milošević bio „dobar momak”. Blidt je, kaže se u optužnici, kao agent Britanaca uspio isposlovati osudu Oluje u Haagu, što je smislio urotu zvanu „zajednički zločinački pothvat”, što je razradio plan privezivanja Balkana za EU i isključio individualni pristup, što je predstavljao plan za ekonomsku kolonizaciju, itd.

Hrvatske veleizdajeKnjiga „Hrvatske veleizdaje II.” više je nego dragocjena bez obzira što će protagonisti (veleizdajnici) za sada ostati samo u – po njih bezazlenoj i za njih nepostojećoj – etičkoj sferi. Do dana kada iz etičke prijeđu u sudbenu realnost. Ili nikada, ako jugokomunisti izvrše državni udar i onemoguće mirni prijenos vlasti nakon izbora, te zatim donesu uredbu po kojoj zločini i drugo djelovanje protiv Hrvata i hrvatskoga naroda imaju karakter rada za opće dobro. Citirao sam i djelomično prepričao knjigu „Hrvatske veleizdaje II.” da bih ju približio onima koji nisu čitali, ali i da zajedno utvrdimo gradivo, poštovani pratitelji ove rubrike.

Naime, gotovo sve točke presuda i optužnica poznate su i komentirane u realnom vremenu (pa i na stranicama HKV-a), ali ovako vjerodostojno sažete i eksplicirane imaju olovnu težinu. Riječ je naravno samo o perjanicama, a među nama se kreću i manji šegrti koji svrdlaju rupe u potpalublju hrvatske lađe, manje poznati ili posve anonimni maloizdajnici. Veleizdajnički životopisi ovdje su predstavljeni i da bi bili kompas biračima na skorim ili redovitim izborima ili za situaciju neraspisivanja izbora ili za revolucionarno poništavanje izbora ako crveni ne pobijede, što je nemoguće. To jest nemoguće je da pobijede.

Komemoracija u Jasenovcu

Govorili ondje i neki od gore navedenih osuđenih ili optuženih na etičkom sudu. Svojim su grijesima dodali su nove, na mjestu jednoga zločina veličali drugi zločin i zločinca Tita, bespridržajno raspirivali mržnju prema hrvatskom narodu i krivotvorili povijest. Izviždali Branka Lustiga. Potvrdilo se da je Kolinda dobro postupila samostalnim posjetom Jasenovcu jer što je bio mogla učiniti da je ondje bila i morala slušati govore komunističkih nitkova? Okrenuti se i otići? DORH nije reagirao niti ne će – ionako upitna odredba o mržnji ne primjenjuje se protiv crvenih, samo protiv crveno-bijelo-plavih.

Ljudska prava

Danomice se krše temeljna ljudska prava. Dok još nije bilo poligrafa ili nisu bili tako sofisticirani kao danas, čovjek je mogao barem misliti što hoće čak i u totalitarnim režimima. Šutiš i misliš si svoje. Sada te međutim „demokratski” režim stavlja na poligraf da vidi što ti je u glavi, pa i puranska poduzeća rabe istu metodu da vide jesu li radnici odani upravi ili im se nešto vrzma po glavi. DORH i slične institucije šute, ne daju se na poligraf pa ne znamo što misle o aferi.

Zatim se u slavu ljudskih prava uključi ministar Varga čije zamisli nisu bez vraga, pa ako djevojka hoće pilulu za dan poslije mora istupiti iz reda u ljekarni i biva zatvorena u sobicu s ljekarnikom koji joj postavlja desetak pitanja o intimnom životu a možda i snima razgovor. Vjerojatno ipak ne. No i razgovor je neugodan, da. Ljudska su prava sve manja, saborski Odbor za ljudska prava kao da i ne postoji a sastav mu je glede vladajućih reprezentativan kao ulična nogometna momčad.

Cvitan ili cvit razgovora

U Dnevniku HTV-a razgovor voditeljice s novim Bajićem, to jest Cvitanom. Takvih sam se razgovora naslušao i nagledao u vrijeme komunizma – pitanja dogovorena unaprijed, sve lijepo, mirno i uredno. Eliot Neš (ti mene). Nije Cvitanu postavljeno ni jedno pitanje o Patriji i činjenici da Hrvatska ne traži zapisnike i dokumente sa suđenja u Finskoj, te zašto ne traži. U prilogu snimka na kojoj se Cvitan izderava na saborske zastupnike, vjerojatno oporbene, a predsjednik Sabora ili predsjedavajući u tom trenutku šuti i uživa.

Knjiga o Armencima

Sredinom tjedna kraj Sutle, u kući hrvatskoga književnika. U društvu nekoliko domaćih jezikoslovaca našao se i kroatist Artur Bagdasarov, ruski slavist armenskoga roda. Pokazuje mi svoju tek objavljenu knjigu na hrvatskome jeziku – o Armencima. Knjigu sam mogao samo prelistati jer bijaše tek jedan primjerak. Kada mi nakladnik pošalje knjigu, opširno ću o njoj izvijestiti no i ono što sam vidio upućuje na veliko i studiozno djelo, uključujući opremu, dizajn i fotografije. Na jednoj crno-bijeloj fotografiji nage Armenke pribijene na križeve s obje strane duge ceste. Nikada nisam vidio ništa slično. Žene su u povijesti kamenovane, klane i spaljivane na lomači, ali su očito samo Turci mogli doći na još stravičniju zamisao.

Što se događa danas s kršćanima u Siriji i Iraku, na kakve su zvjerske načine ubijani, tek ćemo saznati jer sada znamo samo dio divljaštva.

Noć knjige

Traje već dugo, ali se obilježava jednom godišnje. Knjižnice još postoje, pa i školske knjižnice. U jednoj sam takvoj bio u Noći knjige (premda je bila tek večer) – vrlo pouzdana knjižničarka, vrlo pametna djeca koja doista čitaju knjige, razumiju i znaju, vrlo ugodna atmosfera s kolačima i čajem. U predvorju križ i hrvatski grb. Puno cvijeća. Bože moj, već dugo nisam bio u školama a valjda ova u kojoj sam bio nije iznimka. Ili jest? Ili još nije sve izgubljeno.

Fabijan Knežević ili rođenje glazbe

Fabijan KnezevicLiječnici se u Hrvatskoj uz svoju profesiju bave uglavnom politikom. Dr. Fabijan Knežević bavi se umjetnošću. Započeo je bio s računalnom grafikom i otkrio beskrajne mogućnosti, a zatim se posvetio skulpturama i objektima. Izložba u „Mimari” dala mu je značajno mjesto u suvremenoj likovnosti, što potvrđuje i Ivo Kőrbler u predgovoru knjižice tiskane uz izložbu: “Savršena izbalansiranost oblika i opći dojam elegantne, odmjerene i kultivirane umjetničke poetike, elementi su koji Fabijanu Kneževiću omogućuju zanimljivu i postojanu umjetničku budućnost.”

Knežević je Zagrepčanin, u mladosti i čelist, nadaren za glazbu koju eto ovih godina pretvara u skulpture. Slika od studentskih dana, izrađuje umjetničke tepihe i – predstojnik je Zavoda za patologiju i citologiju K.B. „Sveti Duh”. Doista impresivan životopis u ovom patološkom novom primitivizmu.

Hrvatsko slovo

Mnogo se uglednih ljudi okupilo na 20. obljetnici „Hrvatskoga slova” koje je nekim čudom preživjelo i zadnjih tragičnih petnaest godina – ne uz pomoć države koja taj tjednik drži na dijeti, nego uz pomoć dobrih ljudi.

O sudbini „Slova” u dvadesetogodišnjme postojanju pisao sam nedavno na stranicama toga tjednika za kulturu koji ima nesreću da se ne zove „Zarez”.

Herman i nakaza

U Muzeju za umjetnost i obrt izložba o Hermanu Bolleu. Pokraj te zgrade koju je sam projektirao i u njoj živio, sada je ona nakaza od zgrade Muzičke akademije. Zamislite da se Bolle probudi i vidi što su uradili Zagrepčani s početka 21. stoljeća i kako su unakazili trg ionako nakaznog imena. Udario bi se velikim šestarom po glavi i opet umro.

Promet i saobraćaj

Možda vam je promaknulo, poštovani čitatelji da su BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Albanija potpisale deklaraciju o ključnoj prometnoj (saobraćajnoj) mreži na Balkanu. Hrvatsku nisu ništa pitale – premda nije balkanska država ipak je valjda zainteresirana za sadržaj deklaracije jer negdje postoje dodirne točke, odnosno neki se pravac valjda nastavlja na hrvatski. Recimo, u deklaraciji nema jadransko-jonskog pravca, koliko sam vidio.

Hrvoje Hitrec/HKV.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Nino Raspudić: Uvjeren sam da će Stepinac biti proglašen svetim

Objavljeno

na

Objavio

Teme emisije Peti dan bile su kanonizacija i populizam i javno zdravstvo, a gosti komentatori Aleksandar Musić, Marijana Bijelić, Nino Raspudić i Petar Tomev Mitrikeski.

Emisija je počela s temom proglašavanja blaženog Stepinca svetim te je navedeno da kanonizacija može biti dugotrajan postupak.

Raspudić se zahvalio patrijarhu Irineju i SPC-u što su pokušali zaustaviti kanonizaciju, jer je sad potaknut još veći interes za blaženog Stepinca, koji je “fascinantna osoba i treba se više saznati o njegovom liku i djelu”.

“Stepinac razvaljuje ideologije – nacizma i prororčki naglašava da država mora biti izgrađena na Božjim zakonima. Reagira na zločine i već 14. svibnja na zložin nad Srbima u Glini piše prosvjedno pismo.”, navodi Raspudić.

U trenutku kad odbija da se hrvatska crkva odvoji od Vatikana, postaje loš za vlast. “Može biti duhovni uzor i danas.”

Raspudić navodi da je Stepinac sudjelovao u Prvom svjetskom ratu te govorio o poziciji Hrvata u prvoj Jugoslaviji.

Druga tema odnosi se na kontroverzne populističke izjave ministrice zdravstva u Norveškoj koja javno potiče na poroke. Naime, Sylvi Listhaug našla se na udaru kritika tek tjedan dana nakon što je postala ministrica zdravstva Norveške.

(HRT/narod.hr)

Nino Raspudić: Koliko uistinu vrijede HNS, Dalija i Puljci?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Petanjek na Bleiburgu: Hrvatski narod ima prvo očuvati sjećanje na svoju prošlost

Objavljeno

na

Objavio

Krčki biskup Ivica Petanjek poručio je u subotu, u propovijedi tijekom 74. komemoracije Bleiburške tragedije, da hrvatski narod ima pravo i da treba očuvati sjećanje na svoju prošlost i odati počast svim žrtvama te se usprotivio svima koji mu osporavaju to pravo.

Premda je zbog ustezanje dozvole Biskupije iz Klagenfurta za skup u Bleiburgu misu formalno vodio ravnatelj Hrvatskog caritasa i Hrvatske katoličke mreže Fabijan Svalina, krčki biskup je održao propovijed i u nekoliko je navrata tijekom propovijedi pobrao pljesak okupljenih.

Petanjek je u propovijedi kazao da je “naš narod poratnu sudbinu vezao uz križni put Isusa Krista“ i da slavljenjem euharistije za sve stradalnike naroda, njihovu žrtvu poistovjećujemo s Isusovom žrtvom, te da se ne smije dozvoliti da “njihova žrtva bude izbrisana iz sjećanja našeg naroda”.

Narodu se ne može oduzeti pamćenje

“Ovaj događaj je pokazatelj da se narodu ne može oduzeti pamćenje”, kazao je Petanjek i pozvao sve do kojih dopire njegov glas da pokušaju shvatiti da ne mogu uništiti ovakva okupljanja.

“Nama naše bake i roditelji, nisu prenijeli mržnju, nego uspomenu u svjetlu kršćanske vjere. Nismo danas ovdje jer nekoga mrzimo nego jer svoje volimo”, rekao je Petanjek iza čijih se riječi čuo pljesak okupljenih.

Upozorio je da samo prividno živimo u ujedinjenoj Europi i da su granice velike, da su sve snage uprte da se pokaže samo jedno mišljenje na ove događaje.

Omogućili su inima, koji su sva ova desetljeća upirali sve svoje snage da u našem narodu ugase pamćenje na prošle događaje, da ponovno podignu svoje glave i pokažu koliko je još uvijek velika tama u njihovim srcima, kazao je.

“Mi danas na ovom mjestu, na prvoj postaji narodnog Križnog puta, moramo zavapiti Gospodinu da se maknu granice među nama, našim narodima, pa i u crkvi Kristovoj. Vjerujem da ima dovoljno razboritih koji će prepoznati istinu pa da ta istina dođe iz Europe ili preko oceana. Od drugih tražimo da nam sude, da nas prosuđuju i da nam svoju istinu nameću. Dokad ćemo se mi Hrvati parničiti među sobom? Dokad će nam drugi suditi i govoriti što je istina?, upitao se.

Petanjek je izrazio uvjerenje da u hrvatskom narodu ima još toliko mudrih i razboritih koji su spremni otvoriti svoje srce i um Istini i povjerovati joj, ne čekajući da ta istina dođe iz Europe ili preko Oceana. Zašto se kroz cijelu povijest ponižavamo i od drugih očekujemo i tražimo da nas sude i da nas prosuđuju i da nam svoju istinu nameću, upitao je?

Zamolimo Oca nebeskoga da nam u ime Isusovo otvori srce i um da upoznamo istinu, jer će nas istina osloboditi, poručio je Petanjek u svojoj propovijedi u Bleiburgu.

Na komemoraciji koja je okupila sličan broj sudionika kao lani, vladale su stroge mjere nadzora, koje, prema policiji koja je priopćila na samom mjestu događaja, nisu prekršene.

Policija je događaj povremeno nadzirala i iz helikoptera, iz daljega, kako ne bi zvučno remetila komemoraciju.

 Predstavnici hrvatskih vlasti bez izjava 

Predstavnici hrvatskih vlasti nisu željeli davati izjave, ali su novinari iznudili po jednu kratku rečenicu od izaslanika predsjednika Vlade, ministra uprave Lovre Kušćevića, koji je rekao da je na Bleiburgu zbog komemoracije žrtava, i ministra branitelja Tome Medveda, koji je kazao da je zadovoljan činjenicom da sve je prošlo u redu.

U ime pokrovitelja, Hrvatskog sabora, izaslanik predsjednika Sabora bio je zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader, dok je u ime predsjednice Republike bila nazočna predstojnica ureda Anamarija Kirinić.

(Hina)

 

Nije Bleiburg samo livada natopljena hrvatskom krvlju

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari