Pratite nas

Pregled

Haaški sud pušta Šešelja na slobodu?

Objavljeno

na

“Sve je moguće jednako kao što je moguće da dobijete 25 godina po zapovjednoj odgovornosti premda vas u Ahmićima nitko nije vidio”, kaže Hodak. Privremeno puštanje moguće je u slučaju zdravstvenih tegoba, a tada je Haaški sud široke ruke, sarkastičan je naš sugovornik.

crveni-nos-vojislav-seselj-haagSudac Jean Claude Antonetti, predsjedavajući raspravnog vijeća na suđenju Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu zatražio je od obje strane u postupku da se u roku od sedam dana izjasne o njegovom mogućem puštanju na privremenu slobodu. Ovu vijest potvrdio je i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović. Pojasnio je i da je sudac Antonetti ovaj zahtjev uputio obzirom na to da je neizvjesno kada bi mogla biti donesena presuda na suđenju Šešelju koji se u pritvoru nalazi već jedanaest godina. Riječ je o kako tvrdi Šarović četvrtom odgađanju izricanja presude. Do ovakvog scenarija došlo je nakon što je sudac Madiale Nijang koji je imenovan u ovo sudsko vijeće prošle godine zatražio dodatno vrijeme da se upozna sa slučajem. Za Šarovića je ovo krunski dokaz da su Šešelju u Haškom tribunala prekršena prava na suđenje u razumnom roku.

No, koliko je realno da Šešelj doista izađe na privremenu slobodu upitali smo uglednog odvjetnika Zvonimira Hodaka. On pak u razgovoru za portal dnevno navodi kako je takvo nešto doista moguće. “Sve je moguće jednako kao što je moguće da dobijete 25 godina po zapovjednoj odgovornosti premda vas u Ahmićima nitko nije vidio”, kaže Hodak. Privremeno puštanje moguće je u slučaju zdravstvenih tegoba, a tada je Haaški sud široke ruke, sarkastičan je naš sugovornik. Oni svojim optuženicima vjeruju da neće pobjeći, doduše nešto manje vjeruju Hrvatima navodi odvjetnik. “General Markač bio je bolestan, ali njega nisu pustili što pokazuje da više vjeruju komšijama tako da ako je Šešelj bolestan postoji mogućnost da izađe na slobodu”, smatra Hodak. Jednako tako, suglasan je sa Šarovićem da sud traje predugo, ali napominje da Šešeljev slučaj u tome nije osamljen. “To je pravosudni kriminal. Ti procesi trebali bi brže završavati, a osuđenike bi trebalo sprašiti u matičnu zemlju da ondje služe kaznu”, stava je odvjetnik. Veliki problem zbog ovakvog odugovlačenja nastaje kada netko bude oslobođen krivnje jer tada se zapravo može zaključiti da je veliki dio života nepravedno proveo iza rešetaka. “Duljina trajanja procesa dokaz je kakvi su haški suci, a u toj sferi koliko dugo sud traje može se promatrati i njegova kvaliteta”, zaključuje Hodak.

Zabrinutost zbog mogućeg puštanja Šešelja na privremenu slobodu iskazao je i predsjednik HSP-a Danijel Srb kako je kazao on apsolutno odbija ideju da ultra zločinac izađe iz zatvora. “To je kontradiktorno. On se izrugivao tome sudu, a samim time i svim žrtvama. Nekoliko stvari je u pitanju s jedne strane suđenje traje dugo jer se on izrugivao sudu, a samim time nikakva prava nisu mu povrijeđena. Puštanje bez procesa i utvrđivanja odgovornosti po meni je nedopustivo”, oštar je pravaš. U tom slučaju izgubiti će se smisao toga suda, a samim time uvrijediti će se ne samo hrvatske već i sve ostale njegove žrtve. Ipak, Srb drži da će se time još jednom potvrditi da je Haški sud zapravo politički sud. “Mi smo vršili pritisak zbog suradnje s tim sudom kada je Gotovina bio nedostupan. Definitivno se radi o političkom sudu, a o tome svjedoče i modeli po kojima se tamo sudi”, ističe naš sugovornik te pojašnjava da se kod Bošnjaka sudi neposrednim izvršiteljima, kada je riječ o Hrvatskoj sudi se vojnicima dok se u slučaju Srbije sudi političkom vodstvu. Iz svega navedenog jasno je da je to politički sud na kojem procesi traju dugi niz godina. “Sve je više argumenata koji idu u prilog tome da je taj sud sredstvo političkog pritiska na Hrvatsku”, zaključuje na koncu Srb.

Iva Međugorac/dnevno

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i Facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama? Na ta su pitanja u radijskoj emisiji “Poligraf” odgovarali Željka Markić iz Inicijative U ime obitelji, Saša Leković, predsjednik HND-a i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Željka Markić rekla je kako su se nakon presude generalu Praljku počeli zabranjivati, tj. označavati kao da ne poštuju pravila Facebook komunikacije oni portali koji su sadržavali pozitivno izjašnjavanje o generalu Praljku, neslaganje s presudom ili svjedočanstva o zločinima Armije BiH. Navela je kako je njezin profil zabranjen na 24 sata nakon što je objavila citat na engleskom jeziku da je “najgori oblik nepravde privid pravde”.

Istaknula je kako je i jučer Facebook profil njihova portala Narod.hr ponovno zabranjen. Neprestano se zabranjuju određeni profili, određene stranice na temelju tekstova koji se objavljuju, a za koje je sve teže razumijeti po kojem ključu bi se zabranjivali, dodala je Markić.

Naglasila je kako se pokazalo da su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zabranjeni profili portala i osoba koje imaju velik broj pratitelja (kao svećenik Ike Madunić, Ivo Lučić, Igor Peternel). U Bosni i Hercegovini bili su blokirani skoro svi hrvatski portali koji su davali svoju sliku i govorili o povijesnim događajima.

Plenkoviću i Božinoviću obratili su se jer smatraju da Facebook, kao privatna kompanija koja posluje na području Hrvatske, mora poštovati hrvatski Ustav koji jamči da cenzure ne može biti. Izrazili smo očekivanje da hrvatska vlada, poput njemačke, američke i drugih zatraži objašnjenje od Facebooka, poboljšanje njihovih standardnih procedura, procedura ustanovljavanja jesu li prijave lažne, procedura administriranja. Naš zahtjev nije neuobičajen postupak. Vrlo je važno da se osigura pravo hrvatskih građana da iznose svoje mišljenje, istaknula je Markić. Naglasila je kako se radi o tome da se onemogućava jedna pozicija u važnoj društvenoj raspravi.

Na pitanje hoće li podržati inicijativu udruge U ime obitelji, Leković je rekao kako Hrvatsko novinarsko društvo stalno podržava inicijative koje idu protiv dopuštanja cenzure i protiv govora mržnje.

Međutim, problem sa ovim raspravama je što svatko može reći što hoće, a mi nemamo niti vremena niti mogućnosti da to dokazujemo. Potpuno se slažem da su ponekad neki sadržaji i portali blokirani zbog potpuno banalnih razloga, ali tvrditi da je u pozadini nekakav ideološki ili slično motiviran razlog, potpuno je besmisleno, rekao je Leković. Na tu njegovu izjavu reagirali su Željka Markić i Lucijan Carić složivši se da nije spominjala ideološke razloge.

U emisiju se javio Ivan Šušnjar, urednik Poskok.infa koji je izrazio svoje duboko razočaranje situacijom u kojoj je njegova stranica nekoliko dana bila blokirana. Osjećam se kao u Sjevernoj Koreji jer je meni tri dana bilo zabranjeno polemizirati što se dogodilo. Netko je pretvorio Hrvatsku na tri dana u masu kojoj se pere mozak. Priča o radu suda pretvorena je u priču “Hrvati slave zločin”, rekao je Šušnjar.

Leković je prigovorio kako se emisija pretvorila u jednu novu manipulaciju i ide u korist stavova Željke Markić koji nisu ničim dokazani. Markić je upitala nisu li dokazi upravo odgovori Facebooka u kojima stoji zbog kojih postova je njen profil zabranjen. Podsjetila je Lekovića i upitala ga čime je dokazao da je nad njim izvršen pokušaj ubojstva.

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

 

Cenzura na Facebooku: U ime obitelji, prema primjeru Njemačke, predložila Vladi konkretne korake za zaštitu ustavnih prava građana

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Jakov Sedlar: Dosad se ubilo 3017 branitelja, 156 njihovih žena i 52 njihove djece, jer su izdani ideali za koje su se borili

Objavljeno

na

Objavio

Redatelj Jakov Sedlar priprema film o suicidima branitelja

Nakon što mi je prije tri godine jedan hrvatski branitelj došao s idejom da ga snimim dok se ubija, na što, naravno, nisam pristao, te nakon što je on ipak počinio samoubojstvo, ostavivši iza sebe dvoje malodobne djece i ženu, odlučio sam napraviti igrani film na tu temu. Nije bilo lako ući u različite motive tih tragedija, svaka je bila drukčija i ponajprije bilo je važno dobiti autentičan literarni predložak, jer bez toga dobroga filma nema. Uvjeren sam da sam u tomu uspio pa ću uskoro, s tridesetak ponajboljih hrvatskih glumica i glumaca, krenuti u snimanje.

Razgovarajući s nizom članova obitelji onih koji su se odlučili na taj tragičan čin, a razgovarajući i s nekolicinom onih koje sam poznavao, a kasnije su digli ruku na sebe (do sada ih se ubilo 3017, 156 njihovih žena i 52 djece), mislim da se najveći broj odlučio na taj čin zbog osjećaja da su zaboravljeni i prezreni od političkih elita koje su se izmjenjivale na vlasti od 2000.-2015.

Gotovo svi su pričali o svome osjećaju da je žrtva branitelja iskorištena kako bi vladajuća politička kasta uživala u nečemu što nije zaslužila. I još više od toga: izdani su ideali zbog kojih su išli u rat. Izdani su od onih koji su se javno kleli u Hrvatsku, a koristili su njime samo za svoje osobne interese. To su bila dva najčešća razloga tih tragedija.

Samoubojstvo generala Praljka pred očima cjelokupne svjetske javnosti daje i neku novu dimenziju suicida hrvatskih branitelja. U kakvome to svijetu živimo, tko nas vodi i tko odlučuje o tomu što je bilo pravo, a što krivo? Jučer su mi se javila dvojica branitelja, a naši dugi razgovori završili su mojim uvjeravanjem kako im je besmisleno oduzeti život, jer Hrvatska upravo sada treba ljude onakvoga mentalnoga sklopa kakav je bio kod gotovo svih hrvatskih branitelja 1991., kada smo svi kao jedan bili spremni dati život za ideal koji se zove Hrvatska.

Stoga će i poruka filma biti: ne ubijajte se, ako se netko treba ubiti, onda su to oni koji su nas varali i varaju, neka oni uzmu bočicu i ispiju otrov, nikako oni koji još uvijek imaju iste ideale kao i masa onih koji su desetljećima čekali ponoć kako bi na kraju emitiranja programa Radio Zagreba čuli Lijepu našu.

Jakov Sedlar
Hrvatski tjednik

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari