Connect with us

Pregled

Haaški sud pušta Šešelja na slobodu?

Published

on

“Sve je moguće jednako kao što je moguće da dobijete 25 godina po zapovjednoj odgovornosti premda vas u Ahmićima nitko nije vidio”, kaže Hodak. Privremeno puštanje moguće je u slučaju zdravstvenih tegoba, a tada je Haaški sud široke ruke, sarkastičan je naš sugovornik.

crveni-nos-vojislav-seselj-haagSudac Jean Claude Antonetti, predsjedavajući raspravnog vijeća na suđenju Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu zatražio je od obje strane u postupku da se u roku od sedam dana izjasne o njegovom mogućem puštanju na privremenu slobodu. Ovu vijest potvrdio je i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović. Pojasnio je i da je sudac Antonetti ovaj zahtjev uputio obzirom na to da je neizvjesno kada bi mogla biti donesena presuda na suđenju Šešelju koji se u pritvoru nalazi već jedanaest godina. Riječ je o kako tvrdi Šarović četvrtom odgađanju izricanja presude. Do ovakvog scenarija došlo je nakon što je sudac Madiale Nijang koji je imenovan u ovo sudsko vijeće prošle godine zatražio dodatno vrijeme da se upozna sa slučajem. Za Šarovića je ovo krunski dokaz da su Šešelju u Haškom tribunala prekršena prava na suđenje u razumnom roku.

No, koliko je realno da Šešelj doista izađe na privremenu slobodu upitali smo uglednog odvjetnika Zvonimira Hodaka. On pak u razgovoru za portal dnevno navodi kako je takvo nešto doista moguće. “Sve je moguće jednako kao što je moguće da dobijete 25 godina po zapovjednoj odgovornosti premda vas u Ahmićima nitko nije vidio”, kaže Hodak. Privremeno puštanje moguće je u slučaju zdravstvenih tegoba, a tada je Haaški sud široke ruke, sarkastičan je naš sugovornik. Oni svojim optuženicima vjeruju da neće pobjeći, doduše nešto manje vjeruju Hrvatima navodi odvjetnik. “General Markač bio je bolestan, ali njega nisu pustili što pokazuje da više vjeruju komšijama tako da ako je Šešelj bolestan postoji mogućnost da izađe na slobodu”, smatra Hodak. Jednako tako, suglasan je sa Šarovićem da sud traje predugo, ali napominje da Šešeljev slučaj u tome nije osamljen. “To je pravosudni kriminal. Ti procesi trebali bi brže završavati, a osuđenike bi trebalo sprašiti u matičnu zemlju da ondje služe kaznu”, stava je odvjetnik. Veliki problem zbog ovakvog odugovlačenja nastaje kada netko bude oslobođen krivnje jer tada se zapravo može zaključiti da je veliki dio života nepravedno proveo iza rešetaka. “Duljina trajanja procesa dokaz je kakvi su haški suci, a u toj sferi koliko dugo sud traje može se promatrati i njegova kvaliteta”, zaključuje Hodak.

Zabrinutost zbog mogućeg puštanja Šešelja na privremenu slobodu iskazao je i predsjednik HSP-a Danijel Srb kako je kazao on apsolutno odbija ideju da ultra zločinac izađe iz zatvora. “To je kontradiktorno. On se izrugivao tome sudu, a samim time i svim žrtvama. Nekoliko stvari je u pitanju s jedne strane suđenje traje dugo jer se on izrugivao sudu, a samim time nikakva prava nisu mu povrijeđena. Puštanje bez procesa i utvrđivanja odgovornosti po meni je nedopustivo”, oštar je pravaš. U tom slučaju izgubiti će se smisao toga suda, a samim time uvrijediti će se ne samo hrvatske već i sve ostale njegove žrtve. Ipak, Srb drži da će se time još jednom potvrditi da je Haški sud zapravo politički sud. “Mi smo vršili pritisak zbog suradnje s tim sudom kada je Gotovina bio nedostupan. Definitivno se radi o političkom sudu, a o tome svjedoče i modeli po kojima se tamo sudi”, ističe naš sugovornik te pojašnjava da se kod Bošnjaka sudi neposrednim izvršiteljima, kada je riječ o Hrvatskoj sudi se vojnicima dok se u slučaju Srbije sudi političkom vodstvu. Iz svega navedenog jasno je da je to politički sud na kojem procesi traju dugi niz godina. “Sve je više argumenata koji idu u prilog tome da je taj sud sredstvo političkog pritiska na Hrvatsku”, zaključuje na koncu Srb.

Iva Međugorac/dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari