Connect with us

Politika

Hadžić: Živko Budimir je ipak slobodan čovjek

Objavljeno

-

[quote]Sud BiH danas je odbio prijedlog Tužilaštva BiH za ponovno određivanje pritvora u predmetu “Živko Budimir i drugi”[/quote]

[dropcap]N[/dropcap]akon što je nadležno vijeće Suda BiH uvažilo žalbu Tužiteljstva BiH i ukinulo ranije rješenje od 24. Svibnja, kojim je ukinut pritvor osumnjičenima u ovom predmetu, prije pet dana u Sudu BiH održano ročište pred sucem za prethodni postupak u predmetu “Živko Budimir i drugi”.

“Ova odluka znači da je Živko Budimir slobodan čovjek. Tužilac će vjerovatno nastaviti istragu i to je njegovo pravo. U odnosu na Budimira nema nikakvih drugih zabrana. On je i dalje u mandatu predsjednika Federacije BiH”, kazao je za Klix.ba Budimirov advokat Ragib Hadžić.

Kako nam je potvrdio Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, oni još uvijek nisu dobili današnju odluku Suda BiH, te najavio mogućnost žalbe.

Podsjetimo, predsjednik FBiH Živko Budimir i suosumnjičeni u ovom predmetu Petar Barišić, Saud Kulosman i Hidajet Halilović, pušteni su iz pritvora na temelju rješenja Suda BiH od 24. Svibnja, a nakon očitovanja Ustavnog suda BiH o Budimirovoj apelaciji u vezi s prethodnim određivanjem jednomjesečnog pritvora.

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na rješenje Suda BiH od 24. Svibnja.

Budimir je uhićen 26. Travnja pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja.

Nakon uhićenja određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužilaštvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca.

klix.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari