Connect with us

Vijesti

Hajdaš Dončić i Habulin pozdravljaju dolazak premijera na ‘Dan antifašizma’

Objavljeno

on

Hina

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić i predsjednik SABA-e Franjo Habulin ocijenili su, komentirajući dolazak premijera na sutrašnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, kako se nadaju da je to korak ka boljem odnosu prema povijesti antifašizma i nagomilanim problemima.

“U zadnjih šest, sedam godina ga nisam primjećivao tamo. Vidjet ćemo hoće li to biti određeni diskurs vladajuće stranke prema baštini antifašizma u Hrvatskoj, koju moramo baštiniti jer je Hrvatska upravo zbog antifašističkog pokreta završila na pravoj strani nakon Drugog svjetskog rata”, rekao je Hajdaš Dončić nakon što je s delegacijom SDP-a položio vijence pred Grobnicom narodnih heroja i na Partizanskom groblju na Mirogoju.

Nada se da će to rezultirati i boljim odnosom prema povijesti i spomenicima koji su devastirani i da će se zaključiti priča koja se tiče turbulentnog vremena 1941.- 1945. u Hrvatskoj. Nekima biti teško prihvatiti to što je Hrvatska pobijedila u Drugom svjetskom ratu, dodao je Hajdaš Dončić..

Upitan zašto je došlo do promjene kod premijera Andreja Plenkovića, odgovorio je kako ne zna. “Vidjet ćemo sutra, ali ako će nastaviti s tim, ja taj njegov potez pozdravljam i pohvaljujem ga”, poručio je Hajdaš Dončić.

Na obilježavanje Dana antifašizma u šumi u Brezovici dolazi i predsjednik Republike Zoran Milanović, a Hajdaš Dončić poručio je kako ne očekuje ništa od susreta Plenkovića i Milanovića.

“Oni imaju svoj poseban javni diskurs i to će se vjerojatno nastaviti tijekom njihovog upravljanja Hrvatskom, bilo s pozicije predsjednika ili s pozicije premijera”, rekao je.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulin nakon polaganja cvijeća na Mirogoju također je komentirao najavu dolaska premijera na sutrašnje obilježavanje Dana antifašističke borbe.

Upitan što je premijera motiviralo da dođe, podsjetio je kako je prošle godine donesen novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u kojem je rečeno da Vlada, Sabor i predsjednik Republike organiziraju svečanosti povodom državnih praznika.

Habulin: Premijerov dolazak je korak prema rješavanju problema

“Smatram da je premijer osjetio potrebu, s obzirom na to da Vlada organizira, da bude tamo. Osim toga, dobro je da se predsjednik Vlade pojavi u Brezovici na svečanosti povodom Dana antifašističke borbe, odnosno ovo je 80. obljetnica formiranja prvog partizanskog odreda, prve vojne oružane formacije na početku Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije”, rekao je Habulin.

Upitan je li ovo sada snažnija poruka Vlade o stavu prema antifašizmu, rekao je kako se unatrag 30 godina nagomilalo mnogo problema koji su vezani uz odnos prema antifašizmu, našoj antifašističkoj povijesti, prema sudionicima narodnooslobodilačke borbe i spomeničkoj baštini.

“Premijer Plenković očito smatra da je potrebno te neke procese zaustaviti i krenuti rješavati problematiku koja se gomilala unatrag 30 godina. Mislim da je njegov dolazak u Brezovicu samo korak u tom pravcu”, poručio je Habulin.

Upitan je li moguće da se zakonske izmjene Kaznenog zakona oko ustaškog pozdrava “Za dom spremni” putem saborskog Kluba zastupnika nacionalnih manjina nađu na stolu do ljetne stanke Sabora, rekao je kako su održani sastanci s predstavnicima opozicijskih stranaka i klubova zastupnika u Saboru.

Svi oni su oni prihvatili inicijativu da se donesu izmjene i dopune Kaznenog zakona, vezano uz ustaška znakovlja, svu tu ikonografiju i vjerojatno će se to naći pred Saborom, dodao je.

“Smatram da je potrebno razgovarati i s premijerom jer ako neće biti njegove podrške bojim se da izmjene zakona neće biti donesene. Mislim da to treba biti sljedeći korak kojega bi Vlada, odnosno HDZ, sa svojim koalicijskim partnerima mogla napraviti”, ocijenio je Habulin.

Na pitanje može li se to ostvariti u ovom mandatu, rekao je da ako to i ide pred zastupnike, to treba učiniti u prvoj polovici mandata.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari