Connect with us

Analiza

‘Hajdemo se lagati’

Objavljeno

on

Po tko zna koji put mediji serviraju ankete u državi sa 10 izbornih jedinica  i izbornim sustavom u kojem se i 1 % pogreške rezultira na rezultate ispitivanja javnog mijenja. Ono što su nam ovih dana servirali Promocija plus i Hendale putem RTL i HRT možemo ocijeniti samo sa jednom ocijenom-očajno.  Ja ipak nebih toliko krivio agencije koliko bih medije koji su promovirali te ankete, nazvao manipulatorima, a pitanje je kome 7 dana prije izbora trebaju manipulacije.

I dok Promocija plus daje cjelovite podatke ispitivanja rađenih na očajno malom uzorku jer 700 ispitanika po izbornoj jedinici , a taj uzorak nikako ne može biti reprezentativan  i ne može dati vjerodostojan rezultat jer i statistička pogreša od 3 %  direktno utječe na rezultat. Rezltat malog uzorka i sklonosti RTL-a manipulaciji je veliki broj graničnih mandata, kako gubitnih tako i dobitnih. Analizirajući  broj fiksnih mandata imamo blagu prednost SDP-a i partnera, a to je i onako očekivano na tako malom uzorku. Ono što zabrinjava je način prezentacije rezultata istraživanja po kojem NK ima  ogromnu prednost ispred HDZ-a, no je li to stvarno tako. Vođeni senzacionalizmom i psihološkim djelovanjem vijesti izrečene na TV , RTL direktno manipulira sa javnosti, a nekoliko puta su  jedno objavljivali  u eteru, a drugo pisali na svojoj web stranici. Vođeni logikom da su gledatelji stado ovaca kojem fali ovan da ga vodi, oni su sebe , odnosno voditelja , stavljali u poziciju ovna. Klasična manipulacija masama i zloupotreba medija.  Pravila struke nalažu agenciji da naručitelju dostavi sve statističke podatke uključujući i metodologiju , a  Promocija plus taj dio odradila je profesionalno. RTL jeonaj koji je bio krajnje neprofesionalan.

Zahvaljujući  statističkim podacima, naravno oni nisu objavljeni u eteru dolazimo do zanimljivih rezultata. Uvid u tablicu sa postocima i brojem mandata pokazuje velik, pa čak i prevelik broj graničnih mandata, a za to je prije svega kriv mali uzorak ali i zločesti Viktor Dhondt.

tablica

tablica

Kako je po istraživanju NK pobjednik krenuti ćemo od njih i njihovih graničnih mandata. Dok su kod HDZ-a, Živog zida i BM365 granični mandati mahom  dobitni, tako su kod NK mahom gubitni. Ako od prikazanih 62 mandata, oduzmete 6 graničnih mandata dolazimo do lanjskog rezultata Koalicije HR od 56 mandata. Prošle godine je Živi zid sa preko 100 000 glasova osvojio samo jedan mandat, ali sada po svim parametrima , znači ne samo ove agencije, treba osvojiti  oko 6 mandata. Kako imaju 3 granična dobitna mandata sa zaostatkom u prosjeku od 0,4 % do prelaska izbornog praga, a biračko tijelo Živog zida najmanje je moguće anketirati iz prostog razloga jer se radi o mlađoj populacija koja se ne služi fiksnim telefonom, ali niti terenskim ispitivanjem nije ih moguće obuhvatiti.  Svaki taj granični dobitni mandat Živog zida , koji se pretvori u fiksni mandat, skida mandat NK i mjenja odnos između  NK i HDZ-a u broju fiksnih mandata.

Sličan slučaj je i sa projekcijom rezultata stranke BM365. Kao što Živi zid ima 3 granična tako i BM365 ima 2  dobitna granična mandata i oni direktno utječu na 2 gubitna mandata NK.

HDZ  ima 6 graničnih dobitnih mandata i svi direktno utječu na njihovo pretvaranje iz graničnih dobitnih u fiksne mandate.

Posebno treba obratiti pozornost na neodlučne birače, a njih ima oko 10 % i oni su glasači ŽZ i stranke BM365, ali i dijelom onih koji će se okrenuti prema Plenkoviću. Birači NK već su se izjasnili i kod njih ne postoje neodlučni. Upravo se u tim neodlučnim kriju ti granični dobitni mandati .

Postoji još neki podaci koji direktno utječe na akete rađene na osnovu telefonskih poziva, a to je da je preko 20 % korisnika izbacilo fiksnu telefoniju iz upotrebe, te da nisu obrađivana mjesta ispod 1000 stanovnika, a upravo u tim sredina posebno je izražena podrška demokršćanskim opcijama.

O ispitivanju koje je od agencije Hendale nemam riječi hvale iako sam upravo u tu tvrtku vjerovao. Rezultati više priliče istraživanju tržišta za zubne paste ili prašak za pranje rublja nego istraživanju prefercija birača na izborima. Način na koji novinarka prezentira rezultate, zaboravljajući mandate nekih stranaka niopšto ne priliči nacionalnoj televiziji i nanosi joj nemjerljivu štetu.

Od danas Ipsos kreće sa anketom koja je rađena terenskim ispitvanjem i očekujem veliku razliku u izraženim mandatima.

Ante Rašić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR