Hakerski napad na servere Ministarstva vanjskih poslova RH

2

U posljednjih 30-ak dana izvršen je jak i sofisticiran hakerski napad na kompjutorski sustav hrvatskoga Ministarstva vanjskih poslova, a nakon detaljne istrage još se utvrđuje tko stoji iza napada.

“Sam hakerski napad nema nikakve veze s putovanjem premijera Andreja Plenkovića u Ukrajinu”, potvrđeno je Jutarnjem listu u Ministarstvu vanjskih poslova. Kako Jutarnji list doznaje, novi ministar Davor Ivo Stier naredio je odmah da se poduzmu dodatne mjere u zaštiti kompjutorskog sustava te kako bi se u budućnosti slični napadi blokirali i onemogućili.

Na osnovi prvih informacija nakon provedene sveobuhvatne istrage utvrđeno je da je probijen sustav, ali hakeri iz njega nisu ukrali važnije dokumente. Navodno su dočepali nekih manje važnih bilješki, a veća šteta spriječena je brzom protuakcijom.

Ruski hakeri napali su nedavno i Bundestag, a tom su prilikom došli i do lozinke za pristup internoj mreži parlamenta. Njemački su mediji, na osnovi provedene istrage, tvrdili da je to bio napad dviju ruskih grupa hakera koje su djelovale uz znanje Kremlja i ruskih obavještajnih službi. Sličan se napad dogodio i u Francuskoj, koju također čekaju predsjednički izbori, a onda je uslijedio i udar na hrvatski MVP.

facebook komentari

  • Omnes Omnibus

    A sto su trebali hakirati, samo treba pitati, pune su nam sluzbe radodajki (dokumenata)

  • Sivooki

    Haaahaaaha! Ono što se ne zna o nama, možda je ono što Stier drži u svojo glavi….