Connect with us

Događaji

Hakirana računala ‘kadrovske službe’ američke vlade

Published

on

Novi kibernetički napad na Sjedinjene Države – vjeruje se najveći prodor u službene baze podataka u SAD-u do sada.  Hakirani su osobni podaci najmanje četiriju milijuna državnih službenika, a službeni Washington za napad optužuje Kinu.

Hakeri su upali u računala američkog Ureda za upravljanje osobljem (OPM), svojevrsne kadrovske službe tamošnje savezne vlade. U dosjeima OPM-a  ima mnoštvo detalja iz radnog odnosa svakog pojedinca, uključujući i neke podatke koji bi, ovisno o radnom mjestu, mogli biti strogo povjerljivi.

Hakeri do takvih detalja navodno ipak nisu došli, ali su na temelju ukradenih podataka mogli sastaviti popis ljudi koji su prošli sigurnosne provjere.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu je izjavilo da je prenagliti sa zaključcima neodgovorno i kontraproduktivno. Glasnogovornik veleposlanstva Zhu Haiquan je rekao da je Kina poduzela velike napore u sprečavanju cyber-napada te da je praćenje takvih događaja preko granica zemlje složeno.

Vlada SAD-a već duže vrijeme iskazuje zabrinutnost zbog informatičke špijunaže i krađa iz Kine te je zatražila od Pekinga da čini više kako bi se suzbio problem. Posljednji napad Bijela kuća još nije komentirala.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari