Connect with us

Religija i Vjera

Halloween, đavolska zamka

Objavljeno

-

Najpoznatiji svjetski egzorcist Gabriele Amorth o proslavi Halloween-a.

“Mislim da društvo gubi pamet, smisao života, upotrebu razuma i sve više postaje bolesno. Slaviti Halloween znači klicati đavlu, koji, ako ga se slavi, makar i samo jednu noć, misli da polaže prava na osobu. Onda ne čudimo se ako svijet ide naopako i ako studije psihologa i psihijatara vrve djecom koja ne mogu spavati, koja su vandali, uznemirena, kao i opsjednutim i depresivnim mladima, potencijalnim samoubojicama”. To je presuda egzorcista Svete Stolice, nekadašnjeg predsjednika međunarodne udruge egzorcista, p. Gabrielea Amortha.

Jezovita maskiranja, naizgled bezazleni zazivi, prema egzorcistu, nisu drugo nego  danak kneza ovog svijeta: đavla. ”Jako mi je žao što se Italija, kao i ostatak Europe, udaljuje od Gospodina Isusa i štoviše, odaje počast sotoni”, kaže egzorcist prema kojemu ”proslava Halloweena je jedna vrsta spiritističke seanse predstavljene u obliku igre. Podmuklost đavla je upravo u tome. Ako primijetite, sve se predstavlja u razigranom, nevinom obliku. I grijeh više nije grijeh današnjem svijetu. Ali sve biva zamaskirano pod oblikom potrebe, slobode ili osobne ugode. Čovjek je postao bog samome sebi, točno ono što želi đavao”. I podsjeća da se u isto vrijeme, u mnogim talijanskim (i hrvatskim, op. prev.) gradovima, organizira ‘slavlje svjetla’, istinska i prava protu-ofenziva veličanju tmina, s pjesmama Gospodinu i nevinim igrama za djecu.

“Halloween, đavolska zamka, koja sve pokušava”: kaže p. Gabriele Amorth, dekan egzorcista svijeta. P. Amorth, kakvo je Vaše mišljenje o Halloweenu? “Istovremeno, izaziva gađenje i gadi mi se. Radi se o poganskoj, antikršćanskoj i antikatoličkoj stvari, koja vuče korijene iz nordijskih zemalja, a eksplodira u SAD-u. Ta prljava stvar teži, i katkada uspijeva, potisnuti u drugi plan i zasjeniti svetkovinu Svih Svetih koju radosno slavimo prvog dana studenoga. A budući da je, u stvari, svrha toga staviti prepreke svetosti, to je đavolska zamisao koja ima nakanu poremetiti Božje planove. Halloween je poganski praznik. Demonstracija lukavosti Neprijatelja: đavao nastoji posijati kukolj između Boga i čovjeka, ne toliko zbog neprijateljstva prema čovjeku, koliko zbog toga što želi uvrijediti Boga, koji je njegova najdraža meta, i katkada, uspijeva u tom cilju, makar će biti pobijeđen zauvijek”.

Don Amorth, koji je razlog da mnogi, posebno mladi, slijede to slavlje? “Oni slijede struje, a to se najvećim intenzitetom događa u dekristijaniziranim kulturama i razdobljima, kao što je naše. Ponavljam: đavao zna kako postupati”.

Ali zašto roditelji to dopuštaju? “Jer ne znaju više odgajati djecu, to je razlog”.

Što time želite reći? “Mnogi roditelji su se odrekli zadaće odgajatelja i zbog pomame za modernošću, puštaju djeci da rade što žele. Čini mi se da je najveća krivnja na mamama”.

To znači? “Kad oba roditelja idu na posao, djeca rastu bez sigurnih vođa. Oblik najboljeg nadzora je mamina budnost, ali ako ona radi, a mnogo puta nema za tim potrebe, djeca rastu  vrludajući. Neka roditeljima bude ta kazna, a onda dolaze plakati, zbog buntovne djece“

Laudato.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari