Pratite nas

Iz Svijeta

Hamas ispaljivao rakete, Izrael izveo zračne udare na Gazu unatoč pregovorima

Objavljeno

na

Foto: AFP

Palestinski militanti ispalili su u noći na četvrtak desetke raketa na Izrael, a Izraelci izveli niz zračnih udara, u najnovijoj eskalaciji sukoba unatoč pregovorima o primirju.

Sirene od srijede gotovo non-stop odjekuju južnim Izraelom, upozoravajući stanovnike da ostanu u skloništima, nakon što je u tom smijeru ispaljeno više od 80 raketa.

Istovremeno su izraelski zrakoplovi gađali 140 položaja Hamasa koji upravlja Pojasom Gaze.

Do eskalacije je došlo u vrijeme kada su obje strane izvijestile o mogućem napretku UN-ovih i egipatskih napora da se okončaju višemjesečni sukobi.

Izraelski mediji javljaju da je ranjeno nekoliko stanovnika grada Sderota i drugih pograničnih mjesta.

U Gazi su ubijeni jedan pripadnik Hamasa te palestinska žena i njezina 18-mjesečna beba, reklisu palestinski dužnosnici. Ranjeno je još pet civila.

Visoki dužnosnik Hamasa rekao je u srijedu da su pregovori o smirivanju napetosti između Izraela i Pojasa Gaze pod pokroviteljstvom UN-a i Egipta u “uznapredovaloj fazi”.

Sličnu izjavu dao je i izrelski zastupnik, sugerirajući mogući preokret nakon žestokog četveromjesečnog nasilja.

Ni UN ni Egipat dosad nisu javno iznijeli detaljan plan za Gazu, osim što su rekli da treba osigurati veliku ekonomsku pomoć za dva milijuna Palestinaca.

Već deset godina Pojas Gaze guši se pod strogom izraelskom blokadom.

Po agenciji UN-a za palestinske izbjeglice, pomoć treba oko 80 posto od dva milijuna tamošnjih stanovnika.

Od 30. ožujka Palestinci prosvjeduju redovito u pograničnom sektoru između Pojasa Gaze i Izraela osuđujući izraelsku blokadu.

Izraelska vojska u tom je razdoblju ubila 158 Palestinaca, dok je snajperist iz Gaze usmrtio jednog izraelskog vojnika.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Szijjarto: Europska komisija promiče migracije u Europu, središnja Europa ih ne želi

Objavljeno

na

Objavio

Europska komisija promiče migracije u Europu, dok zemlje središnje Europe smatraju migracije lošim i odbijaju ih, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto za MTI u Istanbulu u srijedu, nakon ministarskog sastanka na forumu Budapest Process.

Na konferenciji predstavnici Europske komisije “dali su sve od sebe da naglase kako je migracija dobra za Europu” te ustraju na tome da je potreban trend daljnje migracije, rekao je ministar.

Szijjarto je kazao da se “ponovno pokazalo jedinstvo središnje Europe” te dodao da su se Austrija i Italija priključile višegradskim zemljama i odbile potpisati zaključni dokument sastanka i njihov akcijski plan.

“Te zemlje uopće ne prihvaćaju poziciju da je migracija dobra i da je treba promicati”, rekao je Szijjarto. Migracija predstavlja “Daljnje i ekstremne rizike za Europu”, inzistirao je ministar.

On je rekao da su nedavno u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji uhićeni bivši pripadnici terorističke organizacije Islamske države i te je događaje nazvao “alarmantnim”.

On je istaknuo da se teroristi IS-a vraćaju u Europu “na stotine” te da se time povećava teroristička prijetnja. “To se mora zaustaviti”, ustvrdio je. on jer je situacija na zapadnom Balkanu “sve dramatičnija”.

(Hina)

Orban: Ponovno se javljaju snage koje žele otvorena društva i svijet bez nacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Putin: Rusija će ciljati SAD ako Washington razmjesti rakete u Europi

Objavljeno

na

Objavio

Rusija će odgovoriti na svako razmještanje raketa srednjeg dometa u Europi, ciljajući ne samo zemlje u kojima se nalaze rakete već i same Sjedinjene Države, zaprijetio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Reći ću to jasno i otvoreno: Rusija će biti primorana razmjestiti oružje koje će moći biti korišteno ne samo protiv teritorija s kojih može dolaziti izravna prijetnja, nego i protiv teritorija na kojima se nalaze centri za odlučivanje”, kazao je Putin u godišnjem govoru pred parlamentom o stanju nacije.

Iako je, kako ocjenjuje Reuters, dao dosad najoštriju izjavu o potencijalnoj novoj utrci u naoružanju, Putin je kazao da Rusija ne traži sukob i da neće poduzeti prvi korak u smislu razmještanja raketa kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma INF.

Ali ruska reakcija na razmještanje raketa bit će odlučna i američki političari, od kojih su neki opsjednuti s američkom posebnošću, moraju uračunati rizik prije nego poduzmu prve korake, poručio je.

Putin je također istaknuo da je odluka Washingtona o povlačenju iz INF sporazuma donesena na neutemeljnim optužbama da Moskva krši taj sporazum, dodajući da ga zapravo krše Sjedinjene Države.

Ta je američka odluka navela i Rusiju da suspendira svoje sudjelovanje u Sporazumu o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) koji datira iz Hladnog rata i da počne razvijati nova oružja, rekao je Putin.

“Naši američki partneri mogli su biti pošteni umjesto da koriste imaginarne optužbe na račun Rusije kako bi opravdali svoj jednostrani izlazak iz sporazuma”, rekao je Putin.

(Hina)

 

Jan Ivanjek: Propašću INF-a još samo jedan ugovor regulira nuklearno oružje između Rusije i SAD-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari