Connect with us

Iz Svijeta

Hamas oslobodio taoca koji ima rusko državljanstvo u znak zahvalnosti za ruski stav

Objavljeno

-

Foto: EPA

Hamas je u nedjelju objavio da je iz Gaze pustio taoca s ruskim državljanstvom te dodao da je taj potez napravljen jer Hamas cijeni stajalište Moskve o izraelsko-palestinskom pitanju.

Hamas je objavio da je ta osoba ruskog državljanstva predana Međunarodnom odboru Crvenog križa.

Nije sasvim jasno ima li taj potez veze s dogovorom između Izraela i Hamasa od petka o četverodnevnom prekidu vatre i oslobađanju talaca i zarobljenika.

Sukladno uvjetima koja se odnose na četverodnevno primirje, Hamas bi trebao osloboditi 50 talaca, a zauzvrat bi Izraelci iz svojih zatvora trebali pustili 150 palestinskih zatvorenika, među kojima su žene i tinejdžeri.

Egipat je u nedjelju dobio popis s imenima Izraelaca i Palestinaca čije je oslobađanje planirano tijekom dana u sklopu primirja između Hamasa i Izraela.

“Egipatske vlasti danas su dobile popis s imenima zatočenika iz Gaze, među kojima je 13 Izraelaca i popis s imenima Palestinaca koji bi trebali biti oslobođeni iz izraelskih zatvora na kojemu ih je 39. Oni bi danas trebali biti razmijenjeni”, objavila je u priopćenju Diaa Rashwan, čelnica egipatske Državne informativne službe.

Radi se o trećoj skupini koja će biti razmijenjena u skladu sa sporazumom o prekidu vatre postignutom uz posredovanje Egipta i Katra. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas