Connect with us

Iz Svijeta

Hamas: Pregovori s Izraelom bez napretka

Objavljeno

-

Foto: EPA

Visoki dužnosnik militantne islamističke skupine Hamas Osama Hamdan rekao je u subotu da nema napretka u pregovorima o prekidu vatre s Izraelom u ratu u Gazi.

Palestinska skupina i dalje je spremna “očitovati se u korist” bilo kojeg prijedloga o prekidu vatre kojim bi se okončao rat, rekao je Hamdan na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Napori arapskih posrednika uz potporu Sjedinjenih Država dosad nisu uspjeli dovesti do dogovora o prekidu vatre. Uvjet Hamasa je da dogovor okonča rat i dovede do potpunog povlačenja Izraela iz Gaze, dok Izrael kaže da će prihvatiti samo privremene pauze u borbama dokle god se skupina Hamas, na vlasti u Gazi od 2007., ne iskorijeni.

Hamdan je također optužio Sjedinjene Države za vršenje pritiska na Hamas da prihvati uvjete Izraela.

“Još jednom, Hamas je spreman pozitivno se očitovati o svakom prijedlogu koji osigurava trajni prekid vatre, sveobuhvatno povlačenje iz Pojasa Gaze i ozbiljan dogovor o razmjeni”, rekao je Hamdan, misleći na potencijalnu razmjenu talaca u Gazi za Palestince u izraelskim zatvorima.

Kad su militanti predvođeni Hamasom upali na područje južnog Izraela 7. listopada, ubili su oko 1200 ljudi i zarobili više od 250 talaca, tvrde izraelski izvori.

Izraelska ofenziva u znak odmazde dosad je odnijela gotovo 38.000 života, prema ministarstvu zdravstva Gaze, i ostavila tu gusto izgrađenu obalnu enklavu u ruševinama. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas