Connect with us

Iz Svijeta

Hamas traži pisana jamstva od SAD-a kako bi pristao na prijedlog primirja

Objavljeno

-

Hina/Epa

Hamas želi pisana jamstva SAD-a za provedbu dogovora o trajnom primirju i povlačenju izraelskih snaga iz Pojasa Gaze, rekla su dva egipatska sigurnosna izvora.

Posrednici Katar i Egipat rekli su da je Hamas u utorak odgovorio na plan za primirje u tri faze, ne otkrivši više.

Plan je krajem svibnja predstavio američki predsjednik Joe Biden. Njime se traži potpuni i neograničeni prekid vatre na šest tjedana. Tijekom tog razdoblja, određena skupina talaca bila bi puštena. Zauzvrat, Palestinci iz izraelskih zatvora također bi bili oslobođeni.

U sljedećoj fazi, trajno bi bile prekinute borbe te pušteni preostali taoci, a prema nacrtu rezolucije posljednja faza uključivala bi obnovu Pojasa.

SAD je objavio kako je Izrael prihvatio prijedlog, no Izrael to nije javno priznao.

Egipatski izvori i treći izvor upoznat s razgovorima prenose kako je Hamas izrazio zabrinutost što trenutni prijedlog ne daje jasna jamstva za tranziciju iz prve faze plana, koja uključuje šestotjedno primirje i oslobađanje nekih talaca, u drugu fazu, koja uključuje trajni prekid vatre i izraelsko povlačenje.

Egipćani tvrde da će Hamas pristati samo ako će prijedlog uključivati i jamstva, a Egipat je u kontaktu sa SAD-om oko tog zahtjeva.

Kada je objavio plan Biden je rekao da će se prekid vatre nastaviti ako pregovori o prelasku na drugu fazu budu trajali i dulje od šest tjedana.

Američki državni tajnik Antony Blinken u srijedu je pak rekao da je Hamas predložio niz izmjena prijedloga i da je dio njih neprimjenjiv.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas