Connect with us

Iz Svijeta

Hamburg: Eskalirali sukobi, Melania Trump blokirana u rezidenciji

Objavljeno

-

U Hamburgu se nastavljaju sukobi policije i prosvjednika koji su izbili u četvrtak pred početak dvodnevnog summita G20, zemalja s najsnažnijim ekonomijama u svijetu.

Prosvjednici su napali policijsku postaju u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini željezničke stanice, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbjegavaju to područje i drže se podalje od prosvjednika.

Više vozila je zapaljeno i na bulevaru Elbchausee, iznad zapadnog dijela grada diže se gusti crni dim. Stotine prosvjednika u raznim dijelovima grada pokušavaju probiti policijske kordone kako bi poremetili početak summita. Iako policija poziva prosvjednike da se mirno raziđu, sukobi su ipak izbili, posebice na dokovima Elbe i kod prometnog čvora Berliner Tor.

U međuvremenu je počeo sastanak G20, ma kojem je njemačka kancelarka Angela Merkel primila šefove država i vlada 20 najrazvijenijih zemalja.

Američki predsjednik Donald Trump bio je prisiljen na mjesto održavanja summita putovati zaobilaznim putovima.

Njegova supruga Melanija Trump  ostala je “zarobljena” u hotelu u kojem su odsjeli. Njeg glasnogovornik potvrdio je da nije mogla napustiti svoju rezidenciju i sudjelovati u predviđenom programu jer to nisu odobrile sigurnosne službe.

Nad gradom kruže helikopteri, a njemački mediji javljaju da je dosad ozlijeđeno više od stotinu policajaca.

Više od 1000 ljudi u bijelom i ljubičastom skandiralo je na dokovima “Gubite se, gubite se”. Policajci su koristi palice, tvrdi jedan očevidac, a kod Berliner Tora je na policiju navalilo oko 200 prosvjednika.

“Naš je cilj probiti se u plavi i na kraju u crvenu zonu”, kazao je Christian Blank iz protuglobalizacijskog pokreta Attack.

Skupina “Block G20 – Obojite Crvenu zonu” je ranije objavila da će sve učiniti kako bi poremetili održavanje summita. Prosvjedima će se pridružiti i gradonačelnik New Yorka Bill De Blasio, gorljivi kritičar predsjednika Donalda Trumpa, objavio je na Twitteru gradonačelnikov glasnogovornik. Prema najavama glasnogovornika Erica Phillipsa, De Blasio će posjetiti ne samo Hamburg već i Berlin.

“Gradonačelnik New Yorka odlazi na G20 prosvjedovati protiv kapitalizma dok obrazovanje, infrastruktura i sve ostalo truli pod njegovom ‘naprednom’ upravom”, uzvratio je na Twitteru Trumpov sin, Donald Trump Jr.

Prosvjedu se danas pridružilo oko 12.000 ljudi, dok bi u subotu taj broj mogao narasti na 100.000.

Hamburška policija zatražila je pomoć kolega iz drugih dijelova Njemačke kako bi obuzdala nasilje. Mediji, pozivajući se na policijske izvore, javljaju da je dosad ozlijeđeno 159 policajaca.

U međuvremenu, počeo je sastanak G20.

Melania Trump ostala je blokirana u rezidenciji. 

Njezina je glasnogovornica kazala da prva dama nije mogla napustiti svoju rezidenciju i sudjelovati u predviđenom programu jer njezina pratnja “nije za to dobila zeleno svjetlo policije”, prenosi Reuters. Njezin suprug Donald Trump bio je prisiljen na mjesto održavanja summita putovati zaobilaznim putevima.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=5sECjjltxHw” width=”760″ height=”460″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari