Connect with us

Gospodarstvo

Hanžek – Građevinski sektor ima mogućnosti za oko 5 tisuća kuća godišnje

Objavljeno

-

Jučer u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, u Sisku održala se konferencija ” Industrija građevnog materijala i gospodarenje građevnim otpadom u vrijeme Covida i obnove od potresa ”.

Konferencija je prezentirala potencijal industrije građevnog materijala, novih materijala i gospodarenja građevnim otpadom. Tijekom panela raspravljalo se o  izazovima industrije građevnog materijala u kontekstu povećanja cijena sirovina, osiguravanja konkuretnosti, plasmana proizvoda te inovativnosti. Dodatno, kroz dijalog dionika razmotrio se način bržeg ostvarivanja postavljenih ciljeva iz Europskog zelenog plana.

U Republici Hrvatskoj građevni otpadni materijal još uvijek se ne sakuplja u dovoljnoj količini, a posljedično količinu koja se reciklira i koristi kao sirovina potrebno je značajno povećati. Poseban izazov predstavlja gospodarenje građevnim otpadom nastalim uslijed potresa u Republici Hrvatskoj. Trenutačno, na području Sisačko -moslavačke županije provode se izvanredne mjere koje je donijelo Ministarstvo gospodara i održivog razvoja.

Na panelima ” Industrija građevnog materijala – izazovi i prilike ” , ” Gospodarenje građevnim otpadom na resurno učinkovit način ” i ” Mogućnosti financiranja za poslovanje i razvoj poduzetništva ” stručnjaci su izložiti prijedloge, kako ovu katastrofu iskoristiti za rast građevinskog sektora i prateće industrije s posebnim naglaskom na hrvatsku industriju i tvrtke u obnovi nakon potresa.

Državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek sudionik panela ” Industrija građevnog materijala – izazovi i prilike ” kazao je kako se već dovršilo preko 100 objekata,  na dodatnih 400 obiteljskih kuća ugovoreni su radovi nekonstruktivne sanacije, projekti su izrađeni za 786 obiteljskih kuća.

” Dakle, obnova je startala, za koji dan kreće natječaj za sanaciju žutih i crvenih naljepnica. U tom procesu koji će trajati barem 5 godina pomagati ćemo domaće proizvođače i izvođače”‘, izjavio je.

Samo za obnovu na Banovini, prema riječima Gordana Hanžeka trebat će ovog ljeta ukupno 800 do 1 000 radnika koji jedino mogu garantirati uspješnu obnovu projekta nekonstruktivne obnove.

Na pitanje koliko će trajati i koliko će stajati obnova obiteljskih kuća, državni tajnik Hanžek je kazao kako je sada za obnovu javnih objekata i infrastrukture Hrvatska dobila 300 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a, a što se obiteljskih kuća tiče, računa se da će za 5 800 zahtjeva za “zelene” kuće biti potrebno više od 150 milijuna kuna.

” Država će još morati uskočiti, radi se doista o enormnom broju projekata. Učinit ćemo sve da završimo do sezone grijanja. Požurili smo s ovim projektom upravo zato što ljeti staje građevinska operativa na Jadranu i možemo preseliti njezin veći dio na Banovinu. Razgovarali smo s Obrtničkom komorom, s nizom građevinskih tvrtki. Interes postoji.

Razmatramo stanje sa žutim naljepnicama – njih 8 840. Imamo tu višestambene zgrade i obiteljske kuće. Višestambene zgrade su u Fondu za obnovu, a obiteljske kuće u Središnjem državnom uredu. Također, tu su kuće koje su u državnom vlasništvu pod projektom stambenog zbrinjavanja i još imamo 4 200 “crvenih”. Kad to sve zbrojimo, dolazimo na onih 20 tisuća kuća koje se spominju po medijima ovih dana. ”

Na kraju je dodao da cijeli građevinski sektor ima mogućnosti za oko 5 tisuća kuća godišnje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari