Pratite nas

Komentar

Hanžeković radi i za Grad Zagreb ne žele otkriti koliko ga plaćaju to je “poslovna tajna “

Objavljeno

na

Razni odvjetnički uredi iz proračuna Grada Zagreba u 2013. godini dobili su 8.299.915,77 kuna. Do 12. studenog ove godine odvjetničkim je uredima Grad Zagreb isplatio 8.597.569,38 kuna.

Za troškove zastupanja iz gradskog je proračuna u nešto manje od dvije godine dakle izdvojeno 16.897.485,15 kuna. Među odvjetničkim uredima s kojima je Grad Zagreb poslovao u 2013. i 2014. godini je i ured Hanžeković i partneri u vlasništvu Marijana Hanžekovića, odvjetnika zahvaljujući čijoj je jamčevini Milan Bandić izašao iz Remetinca.

marijan-hanzekovicNo, iz Grada Zagreba ne žele otkriti koliko je novca u 2013. i 2014. godini od njih naplatio Hanžekovićev ured. Tvrde da se radi o poslovnoj tajni. Iz Službe za informiranje Grada Zagreba potvrdili su nam tek da je Grad u 2013. godini potpisao ugovore o zastupanju s 40 odvjetnika i odvjetničkih ureda, a u 2014. s 15 odvjetnika i odvjetničkih ureda, te da su i u 2013. i 2014. poslovali s Hanžekovićevim uredom.

“Člankom 7. Ugovora o zastupanju Grada Zagreba određeno je da odredbe Ugovora, kao i sve informacije, dokumentacija, korespondencija i slično čine poslovnu tajnu te bi javnim iznošenjem podataka iz ugovora, ugovorna strana Grad Zagreb kršila odredbe Ugovora. Sam Zakon o pravu na pristup informacijama u članku 15. propisuje da tijelo javne vlasti može ograničiti pristup informaciji ako je informacija poslovna ili profesionalna tajna”, stoji u odgovoru na upit kojeg smo dobili od gradske Službe za informiranje.

Sami odlučili koje će odvjetnike zvati

Iz Grada Zagreba tvrde da su svi ugovori s odvjetničkim uredima potpisani u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi. Ali ne u redovnom postupku. Pravne usluge, naime, spadaju u kategoriju na koju se odnosi famozni dodatak II. B Zakona o javnoj nabavi, čime se praktički omogućava naručitelju da odluči kome će dati posao.

U ovom slučaju to znači da su iz Grada Zagreba, prema odredbama članka 44. Zakona o javnoj nabavi, sami odlučili koje će odvjetnike i odvjetničke urede pozvati na javno nadmetanje, pri čemu pozive moraju dobiti najmanje tri različita gospodarska subjekta.

“Prilikom zaključivanja Ugovora o zastupanju i ustupu predmeta vodi se računa o vrsti predmeta u kojima se pokazuje potreba za zastupanjem, kapacitetom odvjetnika/odvjetničkog ureda/ odvjetničkog društva, ugledu, iskustvu, stručnosti i uslužnosti odvjetnika kao i dosadašnjem iskustvu u suradnji s istima (prije svega poštivanje i uredno izvršavanje svih obveza preuzetih sklopljenim ugovorom o zastupanju). Temeljem gore navedenih kriterija odvjetničko društvo Hanžeković & partneri angažirano je u predmetima građanskopravne prirode”, tvrde iz Grada Zagreba.

Hanžeković zarađuje i od Grada i od Holdinga

Iz svega navedenog evidentno je da je Bandić kao gradonačelnik Zagreba mogao utjecati na odabir odvjetničkih društava koja će zastupati Grad Zagreb, a među kojima je i ured njegovog odvjetnika Hanžekovića. Osim Grada Zagreba Hanžekovićev ured, kao što je Index već pisao, zastupa i Zagrebački holding. Za zagrebačku Čistoću i Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG) Hanžekovićev ured trenutno vodi oko 32 tisuće ovršnih predmeta, što znači da će samo od poslova s Holdingom ove godine uprihodovati oko 20 milijuna kuna.

Podsjećamo, Bandić je nakon što je priveden zbog optužbi za gospodarski kriminal u svoj odvjetnički tim uključio i Marijana Hanžekovića. Radilo se o neobičnoj odluci, s obzirom da je Hanžeković specijaliziran za građansko pravo, a Bandiću je sada potreban ekspert za kaznene postupke.

Kada je sud odlučio da Bandić može na slobodu uz jamčevinu od 15 milijuna kuna, Hanžeković je otišao u banku i podigao kredit kako bi svog klijenta izvukao iz Remetinca. Malo koji odvjetnik bi tako nešto napravio za svog klijenta, a pravni stručnjaci dvoje i je li Hanžeković uopće smio tako postupiti. No, za Hrvatsku odvjetničku komoru u ovom Hanžekovićevom postupku ništa nije sporno.

Aktiviralo se, međutim, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Dalija Orešković, predsjednica ovog Povjerenstva, potvrdila je da će se provesti istraga kako bi se utvrdilo je li Bandić u sukobu interesa zbog jamčevine koju mu je platio Hanžeković. Pitanje sukoba interesa otvorio je Peđa Grbin, SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik Odbora za Ustav. Grbin je podsjetio da dužnosnici prema zakonu ne smiju primati darove u vrijednosti većoj od 500 kuna. Grbin se pritom poziva i na europsku pravnu stečevinu. (index.hr)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Velimir Bujanec: “DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN”

Objavljeno

na

Objavio

DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN…

Dobar Srbin je branio Hrvatsku i zna da je Srbija, uz pomoć jugo-komunističke JNA i paravojnih terorističkih postrojbi (četnika) izvršila agresiju na Hrvatsku državu.

Loš Srbin već dulje vrijeme na našoj nacionalnoj televiziji napada sve što je hrvatsko, a sada bi mijenjao i karakter obrambenog Domovinskog rata.

Dobar Srbin se sa lošim Srbinom nije upuštao u detaljnije rasprave; čovjek je od velikosrpske agresije branio hrvatski Vukovar i stao je na stranu DOBRA – protiv ZLA. Pa čak i u vlastitoj obitelji.

Loš Srbin bi trebao znati da je nad Hrvatskom izvršena krvava agresija, da su sve zapovijedi tijekom te agresije stizale iz Beograda i da je to u konačnici, potvrdio – Međunarodni sud pravde u Haagu.

Međutim, loš Srbin namjerno manipulira, iako možda zna koliko je tisuća Srbijanaca u Srbiji mobilizirano za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, kasnije i BiH. Najvjerojatnije ne zna koliko Srbijanaca u Srbiji danas prima invalidnine i mirovine za sudjelovanje u agresorskim ratovima.

Lošeg Srbina svakako se ne može nazivati četnikom, ali moglo bi se reći da spada u skupinu nekadašnjih jugoslavena, sada jugonostalgičara… I zato je on loš Srbin čak i za mnoge Srbe!

Država lošeg Srbina je krepala 1990. godine – a onda je krenula agresija kojoj su se priključili mnogi loši Srbi; htjeli su živjeti u jednoj državi – zvala se ona ‘Velika Srbija’ ili ‘Jugoslavija’, svejedno.

Uglavnom, dobri Srbi su branili svoju Hrvatsku, kao hrvatski branitelji – od loših Srba svih vrsta. Izjava lošeg Srbina da se u Hrvatskoj “vodio građanski rat” slično je uvredljiva kao i izjava jednog političkog klauna da se u Vukovaru “nije dogodio genocid”… Politički klaun izjavu kojom je negirao genocid dao je lani, a loš Srbin je negirao agresiju baš danas, na dan pada Borova Naselja.

U svakom slučaju, danas je jedan dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je prije svega – loš voditelj!

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

Objavljeno

na

Objavio

Je li konačno vrijeme da se tog Stankovića makne s državne televizije koju mi svi, a ne samo njegovi istmišljenici, pod prijetnjom ovrhe moramo plaćati? Neka peticija, prosvjed, nešto?

Osim što isljednički muči goste u studiju koji mu nisu istomišljenici, sad je počeo gnojiti i o građanskom ratu.

Milijun puta do sad uvjerljivim je argumentima dokazano da su Milošević i beogradska politika prvo htjeli unitarnu jugoslaviju pod dominacijom Srba, a kad to nije uspjelo onda su prešli na plan B, velika Srbija s zapadnim granicama Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica, a kad je realizacija i tog plana postala upitna onda je bilo “uzmimo najviše što možemo”.

I operacionalizacija tog plana je jasno vidljiva, u više faza, od operacije “RAM” odnosno agresije na Hrvatsku 1991. do druge faze u BiH u proljeće 1992. kad su velikim klještima planirali zatvoriti Sarajevo, a malim klještima Dalmacija preko Kupresa i Livna na sjeveru te Mostara i Čapljine na jugu.

Ako je rat bio građanski, što traži užički korpus prilikom napada na Dubrovnik, ili što banjalučki korpus traži prilikom napada na zapadnu Slavoniju i Banovinu? Što novosadski korpus ima napadati i bacati stotine tisuća granata na Vukovar?

Da bi Stanković to sveo na dio lokalnih Srba, koji su ovdje imali ulogu trojanskog konja, i s kojima bi posao završila naša policija sama, bez ZNG-a i HV-a, da im nije bilo otvorene i logističke i vojne potpore Beograda?

Dakle, Stanković može terorizirati i mog imenjaka Mišića, časnog čovjeka, vukovarskog branitelja koji voli svoju domovinu i koji ne moli Boga da grmi u Hrvatskoj a da kiša pada u Srbiji, kao i sve ostale svoje neistomišljenike.

A ja imam jako dobro pamćenje, i danas se živo sjećam kad je u njegovoj emisiji gostovao notorni Aleksandar Tijanić, Miloševićev “ministar informisanja” koji je u toj emisiji otvoreno veličao četništvo, a Stanković ne samo da mu se nije suprostavio, nego se pravio gluplji nego što jest.

U pola emisije Tijanić mu kaže “Nećete valjda da mi kažete da se slučajno zovete Aleksandar?” A Stanković odgovara “Molim, ne razumijem.”

Na kraju emisije Stanković postavi pitanje, a Tijanić njega pita:
“Jel vi to mene pitate kao Srbin Srbina?”
A Stanković ponovo odgovara:
“Molim, ne razumijem…”
Zanimljivo kako “razumije” kad mu u studio dođe netko tko voli Hrvatsku.

Taj Stanković već 17 godina tako gnoji otkad ga je na to mjesto postavila Račanova vlada nakon provedene najveće čistke u povijesti HTV-a. Taj Stanković je tv-simbol detuđmanizacije.

I zato ponavljam, nama je potrebna lustracija detuđmanizacije, potrebno je ukloniti i sankcionirati sve što se u tom bolesnom kovitlacu bolesne mržnje prema prvom hrvatskom predsjedniku popelo na gore u hijerahiji, bilo medijskoj, bilo političkoj, ili bilo kojoj drugoj.

A ne da mi iz tjedna u tjedan moramo slušati laži koje su milijun puta oborene uvjerljivim argumentima, da moramo gledati kako se s jedne strane titra jugoslavenčinama i kojekakvim probisvjetima i lažovima, dok se s druge strane isljeđuje ljude koji vole svoju zemlju, a posebno branitelje, dok drugi branite

lji koji to gledaju gube živce, i u nemoći da bilo što po tom pitanju učine dolaze na ideju da naude sami sebi.

Zbog tipa koji ima 50-ak tisuća kuna plaću, i pravi se gluplji nego što je, agresiju na Hrvatsku naziva građanskim ratom, a pravi građanski rat kao što je onaj između Hrvata i Muslimana u BiH naziva hrvatskom agresijom.
Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

Predrag Nebihi

NU2: Predrag Mišić Stankoviću: Ovdje nije bio nikakav građanski rat!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari