HASANBEGOVIĆ DOBIVA RESOR KULTURE?

4

Hoće li prvi put u povijesti propasti prvi pokušaj konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine, pitanje je na koje će se odgovor saznati već u četvrtak ujutro.

Naime, u 10 sati u Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu počet će sjednica na kojoj bi se trebao izabrati novi predsjednik Gradske skupštine. Tek kada novi šef Skupštine sjedne u svoju fotelju, Skupština će se konstituirati, a 51 zastupnik započet će svoj četverogodišnji mandat.

A hoće li netko sjesti u fotelju, ovisi o zastupnicima HDZ-a i stranke Neovisni za Hrvatsku koju predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih.

Iako je gradonačelnik Milan Bandić udovoljio njihovu zahtjevu za promjenom imena Trga maršala Tita, neovisni napominju kako su vrlo jasno rekli kako će to biti tek uvjet za daljnje pregovore.

Kako takvih pregovora o dužnostima, podjeli odgovornosti kao i o imenu novog šefa Gradske skupštine nije bilo, vrlo je lako moguće da se prije današnje četvrte točke o imenovanju predsjednika Gradske skupštine, prekine sjednica.

Poruka neovisnih ide u smjeru “nema pregovora – nema većine”.

– Mi ne želimo biti oni koji će opstruirati rad Skupštine. Mi želimo preuzeti odgovornosti i započeti razgovore i pregovore oko podjele dužnosti i odgovornosti. Isto tako želimo znati i pregovarati o novom predsjedniku Skupštine. Naš program nije samo promjena Trga maršala Tita. No ne želimo da i to ostane samo na obećanju, nego želimo jamstva da će se to provesti u djelo – rekao nam je jučer Zlatko Hasanbegović.

HDZ-ov Andrija Mikulić s druge strane kaže kako će oni učiniti sve da se konstituira Skupština.

– To je pitanje političke odgovornosti prema onima koju su nas birali i koji su nam dali povjerenje – kaže Mikulić.

Ako se Skupština danas ne konstituira, odnosno ne izabere predsjednik, slijedi rok od 30 dana za novi pokušaj.

A prema našim informacijama, gotovo je sigurno da će mjesto pročelnika za kulturu ići neovisnima.

Naime, kako Jutarnji list doznaje, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport trebao bi se razdvojiti na tri resora – kulturu, obrazovanje i sport.

– Taj ured je uistinu bio ogroman i sve je bilo na plećima jednog pročelnika Ivice Lovrića. Taj posao se treba rasteretiti. Gotovo je sigurno da će doći do razdvajanja – kaže naš sugovornik.

Po hodnicima Gradske uprave već se priča kako bi resor kulture trebala dobiti neovisna Ana Lederer, a osim tog pročelničkog mjesta, Hasanbegović navodno želi mjesto predsjednika skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

Radi se o odboru s pet članova koji raspravlja i glasuje o prijedlozima za imenovanje ili preimenovanje ulica i trgova. Ako se prijedlog usvoji, tada ide kao točka dnevnog reda na Skupštinu i o njemu glasaju gradski zastupnici.

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Ako ima imalo istine, u ovim ,,informacijama”, to pokazuje idealizam i doslijednost NZH, jer ne traže neka lukrativna mjesta u Gradskoj upravi, već ona gdje se trebaju riješavati ideološka pitanja, što ne donosi neku materijalnu korist, nego obilato ,,pljuvanje” od strane čopora udruga i ,,kulturnjaka” naviklih na obilatu mužu proračunskih sredstava i ideološku dominaciju!

 • Istina

  To bi dobro bilo.

 • Anica

  To sigurno nije istina. Gospodina Hasanbegovića uopće ne zanima nikakvo obnašanje vlasti. Ha,ha, kopija Ćuprije.

 • kostresh

  pocinje