Pratite nas

Pregled

HASANBEGOVIĆ DOBIVA RESOR KULTURE?

Objavljeno

na

Hoće li prvi put u povijesti propasti prvi pokušaj konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine, pitanje je na koje će se odgovor saznati već u četvrtak ujutro.

Naime, u 10 sati u Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu počet će sjednica na kojoj bi se trebao izabrati novi predsjednik Gradske skupštine. Tek kada novi šef Skupštine sjedne u svoju fotelju, Skupština će se konstituirati, a 51 zastupnik započet će svoj četverogodišnji mandat.

A hoće li netko sjesti u fotelju, ovisi o zastupnicima HDZ-a i stranke Neovisni za Hrvatsku koju predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih.

Iako je gradonačelnik Milan Bandić udovoljio njihovu zahtjevu za promjenom imena Trga maršala Tita, neovisni napominju kako su vrlo jasno rekli kako će to biti tek uvjet za daljnje pregovore.

Kako takvih pregovora o dužnostima, podjeli odgovornosti kao i o imenu novog šefa Gradske skupštine nije bilo, vrlo je lako moguće da se prije današnje četvrte točke o imenovanju predsjednika Gradske skupštine, prekine sjednica.

Poruka neovisnih ide u smjeru “nema pregovora – nema većine”.

– Mi ne želimo biti oni koji će opstruirati rad Skupštine. Mi želimo preuzeti odgovornosti i započeti razgovore i pregovore oko podjele dužnosti i odgovornosti. Isto tako želimo znati i pregovarati o novom predsjedniku Skupštine. Naš program nije samo promjena Trga maršala Tita. No ne želimo da i to ostane samo na obećanju, nego želimo jamstva da će se to provesti u djelo – rekao nam je jučer Zlatko Hasanbegović.

HDZ-ov Andrija Mikulić s druge strane kaže kako će oni učiniti sve da se konstituira Skupština.

– To je pitanje političke odgovornosti prema onima koju su nas birali i koji su nam dali povjerenje – kaže Mikulić.

Ako se Skupština danas ne konstituira, odnosno ne izabere predsjednik, slijedi rok od 30 dana za novi pokušaj.

A prema našim informacijama, gotovo je sigurno da će mjesto pročelnika za kulturu ići neovisnima.

Naime, kako Jutarnji list doznaje, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport trebao bi se razdvojiti na tri resora – kulturu, obrazovanje i sport.

– Taj ured je uistinu bio ogroman i sve je bilo na plećima jednog pročelnika Ivice Lovrića. Taj posao se treba rasteretiti. Gotovo je sigurno da će doći do razdvajanja – kaže naš sugovornik.

Po hodnicima Gradske uprave već se priča kako bi resor kulture trebala dobiti neovisna Ana Lederer, a osim tog pročelničkog mjesta, Hasanbegović navodno želi mjesto predsjednika skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

Radi se o odboru s pet članova koji raspravlja i glasuje o prijedlozima za imenovanje ili preimenovanje ulica i trgova. Ako se prijedlog usvoji, tada ide kao točka dnevnog reda na Skupštinu i o njemu glasaju gradski zastupnici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

General Jurković primljen u Međunarodnu kuću slavnih

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general-bojnik Siniša Jurković primljen je u Međunarodnu Kuću slavnih (International Fellow Hall of Fame) National Defence Universityja iz Sjedinjenih Američkih Država, a priznanje mu je uručeno na svečanoj inauguraciji koja je održana u utorak, 25. lipnja 2019. u Tartu, Estoniji, priopćio je MORH

Ovakvo veliko priznanje su uz generala Jurkovića primili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je u svibnju 2018. svečano primljen u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a (International Fellows Hall of Fame US Army War College) te general-zbora Drago Lovrić i general-bojnik Gordan Čačić na National Defence Universityju.

Zahvalivši na ovom priznanju, general Jurković istaknuo je: “Ovo je izuzetna čast i priznanje za moj rad i ono što je najvažnije, poticaj da i dalje predano i motivirano služim svojoj domovini. Na kraju, ovo je priznanje za Republiku Hrvatsku, Ministarstvo obrane, Hrvatsku vojsku i Hrvatsku kopnenu vojsku “, kazao je general Jurković koji je u Međunarodnu kuću slavnih primljen zbog svojih postignuća na funkcijama koje je obnašao u Hrvatskoj vojsci.

Naime, program Međunarodne Kuće slavnih osnovan je 1999. godine, a njegova je svrha kroz transparentan odabir, odati priznanje međunarodnim polaznicima National War Collegea za postignuća na nacionalnoj razini ili u međunarodnom okruženju.

General-bojnik Siniša Jurković pohađao je i završio National War College od svibnja 2015. do lipnja 2016. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Miroslav Škoro otkazao koncert za obljetnicu VRO ‘Oluja’ u Kninu

Objavljeno

na

Objavio

Menadžer Miroslava Škore Miljenko Ćurić jučer je već rano ujutro bio u pogonu. Morao je gradskim vlastima u Kninu javiti da Škoro, s obzirom na novonastale okolnosti, na proslavi Oluje ipak neće pjevati u njihovom gradu.

Još prošle godine dogovoreno je da Škoro 5. kolovoza bude glavni izvođač na koncertu koji će se održati na središnjem kninskom trgu, ali popularni je pjevač odustao zbog ulaska u izbornu utrku.

Morao sam obavijestiti zamjenicu gradonačelnika Kristinu Perić da Škoro neće moći 5. kolovoza nastupiti u Kninu. Nakon objave kandidature za predsjednika Republike, Škoro je donio odluku da taj dan neće imati koncert nigdje u Hrvatskoj, zato što ne želi da se ovaj veličanstveni hrvatski praznik na bilo koji način povezuje s predstojećim izborima – rekao je Ćurić za Novi list.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić nije očekivao ovakav razvoj događaja.

Ne znam je li se prošle godine, kad smo sa Škorom dogovorili koncert, on planirao kandidirati za predsjednika Republike. Izrazito se protivim miješanju proslave Oluje s bilo kakvom politikom i izborima. Zato vjerujem da nije bilo razloga da Škoro ne dođe 5. kolovoza u Knin i normalno odradi koncert koji naš grad financira. S njegovom se kandidaturom za nas apsolutno ništa nije promijenilo. Možda je Škoro bio pod stanovitim medijskim pritiskom. Ali, postupio je kako je smatrao potrebnim i odabrao svoj put. Nema problema – kazao je Jelić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari