Connect with us

Istaknuto

Hasanbegović imenovao novu ravnateljicu Hrvatskog povijesnog muzeja

Objavljeno

on

Novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović u ponedjeljak je razriješio dužnosti dosadašnju v. d. ravnateljice Hrvatskog povijesnog muzeja Natašu Mataušić i na njezino mjesto postavio Mateju Brstilo Rešetar, višu kustosicu HPM-a, voditeljicu Zbirke heraldike i sfragistike, a tportalu je informaciju potvrdilo Ministarstvo kulture

[ad id=”93788″]

Rješenje o razrješenju v. d. ravnateljice Nataše Mataušić stiglo je u ponedjeljak iz Ministarstva kulture na adresu Upravnog vijeća HPM i u njemu je objašnjeno da su na natječaj za ravnatelja te ustanove, koji je raspisan u prosincu prošle godine, stigle četiri prijave, među njima i one od bivše i sadašnje ravnateljice.
Na temelju programa izabrana je Mateja Brstilo Rešetar koja je ‘predložila temeljitije pripremljen i obrazložen program’, kako stoji u Rješenju, posebno ‘u kontekstu preseljenja na novu lokaciju’ u zgradu bivše Tvornice duhana Zagreb. Nataša Mataušić razriješena je s dužnosti s 31. siječnja, a nova ravnateljica stupa na snagu 1. veljače 2016. godine.V. d. ravnateljice Nataša Mataušić, inače povjesničarka i arheologinja, kako se navodi, koja je prije dolaska u HPM 1991. bila kustosica Zbirke fotografija, filmova i negativa u Muzeju revolucije naroda Hrvatske, a od 1999. i predsjednica Upravnog vijeća Spomen-područja Jasenovac, piše tportal
‘Iako sam smjenu očekivala zbog mog prethodnog rada u Muzeju revolucije naroda Hrvatske, očekivala sam da će prevladati kriteriji struke i stručnosti, a ne politički i ideološki razlozi. Moji stavovi su jasni i ne stidim ih se javno izreći: ja sam antifašistkinja i ljevičarka, i nikad nisam surađivala sa Željkom Markić niti su moji stavovi bliski udruzi U ime obitelji’, izjavila je za tportal Nataša Mataušić.

Po biografiji dotične Nataše Mataušić lako se može vidjeti da se radi o osobi krajnje zabrinjavajućeg političkog usmjerenja, koja je sav svoj rad temeljila na veličanju zločinačkog partizanskog pokreta i promociji mita o Jasenovcu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari