Pratite nas

Politika

Hasanbegović: Nema koalicije s lijevima, a ‘Lex šerif’ je udar na demokraciju

Objavljeno

na

Neovisni za Hrvatsku “lex šerif” smatraju “udarom na demokraciju” kojim se “nadležnost gradske skupštine dodatno dovodi u pitanje”, a “gradonačelnik se pretvara u neku vrstu faraona”, rekao je u razgovoru za Narod.hr Zlatko Hasanbegović.

Ovog četvrtka na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine grada Zagreba, bit će izjašnjavanje o takozvanom “lex šerif”.

Riječ je o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, kojega je Ministarstvo uprave 18. rujna uputilo u javnu raspravu, a kojim se znatno smanjuje uloga predstavničkih tijela u korist načelnika, gradonačelnika i župana.

Iako će se o tom prijedlogu zakona odlučivati u Saboru, oporbeni klubovi u zagrebačkoj Gradskoj skupštini zajedno su stavili točku dnevnog reda o “lex šerif” na sljedeću sjednicu jer, kako navode, smatraju da se Gradska skupština Grada Zagreba kao najveće predstavničko tijelo u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj treba očitovati o nacrtu tog prijedloga Zakona.

Zastupnici stranke Neovisni za Hrvatsku također su očitovali svoje neslaganje s ovim prijedlogom Zakona ističući da se “protive povećanju ovlasti lokalnih čelnika, načelnika i gradonačelnika, posebno smo protiv ovlasti da su nesmjenjivi.”

Bruna Esih: Protivimo se povećanju ovlasti lokalnih čelnika

Predviđajući glasovanje, Jutarnji list je danas objavio kako će se oporbeni zastupnici među koje spadaju i zastupnici SDP-a i Nove ljevice Rade Borić, udružiti s Neovisnima za Hrvatsku kako “proveli udar na Bandića” te naveo kako se sprema “najnevjerojatnija koalicija u povijesti hrvatske politike”.

Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku za Narod.hr kratko je poručio:

“Na točki dnevnog reda je izjašnjavanje skupštine o prijedlogu zakona zvanog “lex šerif”. Svi oni u skupštini koji smatraju da je taj zakon neprihvatljiv će o tome iznijeti stav. Tko je to sve, to ćemo vidjeti.”

“Nema nikakve koalicije, naravno”, rekao je ističući još jednom kako zagrebačka Gradska skuština time šalje samo “poruku zakonodavcu” dok će se odluka o tome donositi u Saboru.

Također je dodao kako Neovisni za Hrvatsku “lex šerif” smatraju “udarom na demokraciju” kojim se “nadležnost gradske skupštine dodatno dovodi u pitanje”, a “gradonačelnik se pretvara u neku vrstu faraona”.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bruna Esih: U Saboru smo svima oporba i kao takvi trn u oku

Objavljeno

na

Objavio

Saborska zastupnica i zastupnica u Skupštini Grada Zagreba Bruna Esih najavila je kako će i u Saboru postati aktivna kao što je u Skupštini

“Skupština je zahtijevala i dobila moju veliku pozornost, jer smo od birača dobili priliku participirati u donošenju odluka. U Saboru smo oporba i vladajućima i oporbi. Kao takvi svima smo trn u oku. Svjesna sam da je to politička pozornica na kojoj se očekuje veća aktivnost, bez obzira na to što je to prečesto jalov posao. Uz to gradimo stranku iz temelja i to oduzima najviše vremena”, rekla je Esih za 24 sata.

Kolika je njezina politička ambicija i koliko misli politički “trajati”?

“Moja, odnosno naša ambicija je stvoriti dosljednu stranku koja će dugoročno biti najjači predstavnik izvornog hrvatskog svjetonazora i najčvršći zaštitnik hrvatskih interesa. Ne bavimo se pakiranjem politike, nemamo ambalažu ni otisnut rok trajanja.”

Kao politički uspjeh istaknula je ulazak u Sabor s 11. mjesta na izbornoj listi i to s velikim brojem preferencijalnih glasova.

“Na izborima u Zagrebu bila sam ispred kandidata HDZ-a, a Neovisni za Hrvatsku – NHR ima tek jednog zastupnika manje od SDP-a. Velikih neuspjeha ne vidim što ne znači da sam na neuspjeh imuna”, rekla je Esih.

O sebi je, kaže, čula dosta laži, no jednu ističe: “Najblesavija je da je Stjepan Mesić vjenčani kum mojih roditelja”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Tomislav Karamarko ide na Ustavni sud, ako treba i u Strasbourg

Objavljeno

na

Objavio

Visoki upravni sud nakon godinu dana odbacio je žalbu Tomislava Karamarka, bivšeg šefa HDZ-a, na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i pravomoćno presudio da je Karamarko bio u sukobu interesa kada je kao prvi potpredsjednik Vlade predlagao da se Hrvatska povuče iz arbitraže u Washingtonu, koju je MOL pokrenuo zbog plinskog biznisa, i da s Mađarskom postigne politički dogovor.

Presuda je donesena 30. studenoga, ali je jučer objavljena na web stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Unatoč tome Karamarko ne odustaje jer u krugu njemu bliskih ljudi Večernji list doznaje da razmišlja o tužbi na Ustavnom sudu, a ako mu tužba ne prođe ni na Ustavnom sudu, spreman je ići i na Europski sud za ljudska prava u Strasbourg kako bi pokušao osporiti sukob interesa.

Izvori bliski Karamarku čude se presudi, pogotovo nakon što je Hrvatska izgubila arbitražu s MOL-om u Ženevi, što implicira da bi Hrvatska mogla izgubiti i arbitražu u Washingtonu, a u tom slučaju to bi značilo i nekoliko milijardi kuna odštete.

No Visoki upravni sud utvrdio je da je Karamarko zbog poslovnih i osobnih odnosa s Josipom Petrovićem bio u situaciji u kojoj njegovi privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost u obnašanju tadašnje dužnosti u Vladi te je tako u situaciji mogućeg sukoba interesa zbog kojega ne može sudjelovati u donošenju odluka vezanih uz arbitražne postupke između RH i MOL-a, kao ni onih vezanih uz Inu.

Visoki upravni sud zamjerio mu je i poslovne odnose s Petrovićem kroz Peritus savjetovanje d.o.o., tvrtke koja obavlja niz obavještajnih i savjetodavnih usluga za MOL.

Karamarko se Visokom upravnom sudu obratio nakon što mu je žalba odbačena na Upravnom sudu u Zagrebu, pa se žalio da presudi tog suda nedostaju razlozi o odlučnim činjenicama, prigovara na nedosljednosti te na tomu što se ne razlikuje “populistička demagogija od legitimističkog obrazlaganja kakvo mora biti temelj za donošenje sudske presude”, koja se pak temelji na “maglovitim kriterijima i zaključcima”.

To što je njegova supruga preko tvrtke u svom suvlasništvu imala kontakt s Peritusom u vlasništvu Josipa Petrovića, Karamarko tumači kako je taj odnos pravodobno okončan upravo u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, dok on nije član Sobolija d.o.o. već desetak godina budući da se pisalo kako je i Soboli poslovao s Inom.

Činjenice koje je navodno propustio deklarirati, po Karamarku su “davno prežvakane priče”. Karamarko tumači da nitko od autoriteta nije objasnio kako treba premostiti prijateljski odnos a da ne predstavlja potencijalni sukob interesa.

Naime, prijateljstvo bez ekonomskog sadržaja ne smije biti tumačeno kao potencijalni sukob interesa jer je to miješanje društva u osobna prava. Povjerenstvo je uzvratilo da je njegova supruga imala ekonomske interese. Sud je ustvrdio da je Povjerenstvo pravilno utvrdilo kako je Karamarko kao dužnosnik morao, prije zagovaranja rješenja između Vlade i MOL-a, urediti svoje privatne poslove te upoznati javnost sa svim okolnostima.

Njegovo zalaganje o povlačenju iz arbitraže, o kojem se HDZ nije izjasnio, bilo je motivirano privatnim interesima, ispravan je zaključak Povjerenstva, zaključio je sud, piše Večernji list

Tomislav Karamarko: Politika me puno koštala i puno sam joj dao

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari