Pratite nas

Politika

Hasanbegović: Nema koalicije s lijevima, a ‘Lex šerif’ je udar na demokraciju

Objavljeno

na

Neovisni za Hrvatsku “lex šerif” smatraju “udarom na demokraciju” kojim se “nadležnost gradske skupštine dodatno dovodi u pitanje”, a “gradonačelnik se pretvara u neku vrstu faraona”, rekao je u razgovoru za Narod.hr Zlatko Hasanbegović.

Ovog četvrtka na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine grada Zagreba, bit će izjašnjavanje o takozvanom “lex šerif”.

Riječ je o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, kojega je Ministarstvo uprave 18. rujna uputilo u javnu raspravu, a kojim se znatno smanjuje uloga predstavničkih tijela u korist načelnika, gradonačelnika i župana.

Iako će se o tom prijedlogu zakona odlučivati u Saboru, oporbeni klubovi u zagrebačkoj Gradskoj skupštini zajedno su stavili točku dnevnog reda o “lex šerif” na sljedeću sjednicu jer, kako navode, smatraju da se Gradska skupština Grada Zagreba kao najveće predstavničko tijelo u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj treba očitovati o nacrtu tog prijedloga Zakona.

Zastupnici stranke Neovisni za Hrvatsku također su očitovali svoje neslaganje s ovim prijedlogom Zakona ističući da se “protive povećanju ovlasti lokalnih čelnika, načelnika i gradonačelnika, posebno smo protiv ovlasti da su nesmjenjivi.”

Bruna Esih: Protivimo se povećanju ovlasti lokalnih čelnika

Predviđajući glasovanje, Jutarnji list je danas objavio kako će se oporbeni zastupnici među koje spadaju i zastupnici SDP-a i Nove ljevice Rade Borić, udružiti s Neovisnima za Hrvatsku kako “proveli udar na Bandića” te naveo kako se sprema “najnevjerojatnija koalicija u povijesti hrvatske politike”.

Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku za Narod.hr kratko je poručio:

“Na točki dnevnog reda je izjašnjavanje skupštine o prijedlogu zakona zvanog “lex šerif”. Svi oni u skupštini koji smatraju da je taj zakon neprihvatljiv će o tome iznijeti stav. Tko je to sve, to ćemo vidjeti.”

“Nema nikakve koalicije, naravno”, rekao je ističući još jednom kako zagrebačka Gradska skuština time šalje samo “poruku zakonodavcu” dok će se odluka o tome donositi u Saboru.

Također je dodao kako Neovisni za Hrvatsku “lex šerif” smatraju “udarom na demokraciju” kojim se “nadležnost gradske skupštine dodatno dovodi u pitanje”, a “gradonačelnik se pretvara u neku vrstu faraona”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Prvi puta u povijesti njemačkom politikom vladaju žene

Objavljeno

na

Objavio

Izabrana nova predsjednica SPD-a u Njemačkoj

U posljednje vrijeme u Njemačkoj se događaju brze političke promjene, jer nova generacija Nijemaca, polako gubi strpljenje kada su u pitanju političari, koji su na sceni više od 10 godina.

Nakon što je nekolicina političkih autoriteta u vladajućoj stranci (CDU) već pokazala javno neslaganje s politikom Angele Merkel, najveća konkurentska stranka, SPD doživjela je izvanredne izbore, a pobijedila je, prvi put u povijesti ove stranke, jedna žena. Naime, nakon 155 godina postojanja SPD  ima predsjednicu. Radi se o Andrei Nahles, koja je do sada obnašala dužnost predsjednice Kluba zastupnika ove stranke. Naime, ona je na kongresu stranke u Wisbadenu dobila 66,53 posto glasova izaslanika i tako postala prva predsjednica u povijesti ove najstarije njemačke političke stranke. No, raritet ovih izbora u Njemačkoj leži u činjenici da su se u “finalnoj” borbi, za mjesto prvog čovjeka stranke, borile dvije žene. Protukandidatkinja, gradonačelnica Flensburga 41.godišnja Simone Lange osovjila je 33,65 posto glasova.

Politički analitičari u Njemačkoj s e slažu s činjenicom da će nova predsjednica njemačkih socijal demokrata imati težak posao, jer stranku treba konsolidirati, a prvi zadatak predsjednice bit će smirivanje nemira unutar stranačkih redova i preusmjeravanje političkih snaga na  poboljšanje izborne pozicije, jer se zna da je SPD na posljednjim izborima postigao začuđujuće loše rezultate.

Dosadašnji predsjednik Martin Schulz je podnio ostavku, kako u medijima ističe, promjena SPD-u je bila jako potrebna i on je htio svojom odlukom doprinijeti kako bi se SPD više bavio potpisanim koalicijskim dogovorom s CDU, jer je mnogo ne riješenih pitanja. Poznato nam je da je Schulz provodio proeuropsku politiku i pokazao se kao veliki protivnik nacionalističkih snaga u Njemačkoj.

Tako od jučer u Njemačkoj u dvije najjače političke skupine vladaju žene. Politički analitičari su mišljenja da je Angela Merkel u Andrei Nahles dobila dostojnu političku konkurenticu, koja je, za razliku od nje, mlađa, lepršavija i ima moderniji pristup politici, tako da se slažu kako  Angeli neće biti lako.

Anto Pranjkić/ Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Škorić: Politički smjer Beograda agresivniji je no ikada, ali će Hrvatska adekvatno odgovoriti

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Petar Škorić uputio je čestitku Ministarstvu vanjskih i europskih poslova koje je iskoristilo svoju diplomatsku mogućnost i proglasilo srbijanskog ministra obrane i dokazanog ratnog huškača kao ‘persona non grata‘. Obrazlažući svoju čestitku Škorić ističe:

– Time je ministarstvo ispunilo svoju obvezu zaštite ugleda Hrvatske obranom od još jednog nasrtaja ovog i ovakvih likova koji uporno žele omalovažiti Hrvatsku, naš pravni poredak i suverenitet.

Najave Aleksandra Vulina o dolasku kao i izjave poput da o njegovom dolasku u Hrvatsku: „… može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri”, kao i svi nasrtaji srbijanskog državnog vrha posljednjih dana su jasan pokazatelj smjera u kojem se službeni Beograd kreće.

Činjenica jest da svaka izjava koja izlazi iz Vulinovih usta je odobrena i isplanirana od strane Vučića i suradnika! Posve je očito da je javno raspoloženje u Srbiji, kao i politički smjer službenog Beograda agresivnije no ikada, posebno prema Hrvatskoj.

Jedno je sigurno, takvim huškačima će Hrvatska znati adekvatno odgovoriti i neće se dati ponižavati, kazao je Škorić na svom facebook profilu.

Anto Pranjkic/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati