Pratite nas

Politika

Hasanbegović: Nema koalicije s lijevima, a ‘Lex šerif’ je udar na demokraciju

Objavljeno

na

Neovisni za Hrvatsku “lex šerif” smatraju “udarom na demokraciju” kojim se “nadležnost gradske skupštine dodatno dovodi u pitanje”, a “gradonačelnik se pretvara u neku vrstu faraona”, rekao je u razgovoru za Narod.hr Zlatko Hasanbegović.

Ovog četvrtka na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine grada Zagreba, bit će izjašnjavanje o takozvanom “lex šerif”.

Riječ je o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, kojega je Ministarstvo uprave 18. rujna uputilo u javnu raspravu, a kojim se znatno smanjuje uloga predstavničkih tijela u korist načelnika, gradonačelnika i župana.

Iako će se o tom prijedlogu zakona odlučivati u Saboru, oporbeni klubovi u zagrebačkoj Gradskoj skupštini zajedno su stavili točku dnevnog reda o “lex šerif” na sljedeću sjednicu jer, kako navode, smatraju da se Gradska skupština Grada Zagreba kao najveće predstavničko tijelo u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj treba očitovati o nacrtu tog prijedloga Zakona.

Zastupnici stranke Neovisni za Hrvatsku također su očitovali svoje neslaganje s ovim prijedlogom Zakona ističući da se “protive povećanju ovlasti lokalnih čelnika, načelnika i gradonačelnika, posebno smo protiv ovlasti da su nesmjenjivi.”

Bruna Esih: Protivimo se povećanju ovlasti lokalnih čelnika

Predviđajući glasovanje, Jutarnji list je danas objavio kako će se oporbeni zastupnici među koje spadaju i zastupnici SDP-a i Nove ljevice Rade Borić, udružiti s Neovisnima za Hrvatsku kako “proveli udar na Bandića” te naveo kako se sprema “najnevjerojatnija koalicija u povijesti hrvatske politike”.

Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku za Narod.hr kratko je poručio:

“Na točki dnevnog reda je izjašnjavanje skupštine o prijedlogu zakona zvanog “lex šerif”. Svi oni u skupštini koji smatraju da je taj zakon neprihvatljiv će o tome iznijeti stav. Tko je to sve, to ćemo vidjeti.”

“Nema nikakve koalicije, naravno”, rekao je ističući još jednom kako zagrebačka Gradska skuština time šalje samo “poruku zakonodavcu” dok će se odluka o tome donositi u Saboru.

Također je dodao kako Neovisni za Hrvatsku “lex šerif” smatraju “udarom na demokraciju” kojim se “nadležnost gradske skupštine dodatno dovodi u pitanje”, a “gradonačelnik se pretvara u neku vrstu faraona”.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Hasanbegović i Esih žele ukloniti bistu Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika u zagrebačkoj skupštini Neovisni za Hrvatsku od gradonačelnika Milana Bandića traži da makne bistu Ive Lole Ribara.

Kako je na svom Twitter profilu objavila Sandra Švaljek, Hasanbegović i Esih žele ukloniti spomenik Ive Lole Ribara mjesec dana nakon što je postavljena.

Podsjetimo, bista je u parku Prilaza baruna Filipovića postavljena prije nešto više od mjesec dana, i to zato jer je Bandić, da bi zadržao vlast, popustio pod pritiscima Neovisni za Hrvatsku koji su tražili uklanjanje Trga maršala Tita. Bandić je Titovo ime maknuo iz centra Zagreba, a postavljanje biste Ive Lole Ribara poslužilo mu je kao kompromisno rješenje, piše N1

Neovisni za Hrvatsku, koje predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, s Bandićem su snage udružili nakon što je gradonačelnik pristao na uklanjanje imena Trga maršala Tita.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Škegro povjerenstvu: U sindikatima tražite glavne saveznike Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Borislav Škegro, bivši ministar financija i potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo danas je pred saborskim Istražnim povjerenstvom rekao kako je slijedom te funkcije vodio značajan dio aktivnosti vezanih uz privatizaciju.

Javnosti je poznato da sam  sudjelovao u nekim od najvećih privatizacijskih projekata te ih osobno vodio – privatizacija 35 posto dionica Hrvatskog telekoma, listanje Plive na londonskoj burzi, Ericsson Nikola Tesla te brojne druge privatizacije. Poznate su mi brojne činjenice koje interesiraju ovo povjerenstvo, rekao je Škegro.

Rekao je kako Agrokor u devedesetima nije bio nekakva posebna tema te da i njega zanima konačan odgovor na pitanje kako je nastao Agrokor i čije je ono dijete.

Škegro je ispričao kako je 1997. Todorić u pismu predsjedniku Tuđmanu tražio da mu se omogući kupnja većinskog paketa dionica Podravke. Rekao je kako je Tuđmanu iznio tri razloga zbog kojeg se tome protivi: lokalna zajednica apsolutno je protiv ne Ivice Todorića nego bilo koga tog formata tko bi pokušao preuzimati Podravku, u tom trenutku Podravka je bila potencijalnija preuzeti Agrokor nego on nju i Podravka je imala puno snažniji menadžment nego Agrokor.  Naveo je i kako nije bilo nikakvih razloga da bi se govorilo o slušanju tuđmana ili odluci o 200 obitelji.

Kao glavne saveznike Agrokora Škegro navodi sindikate. Ako doista postoji interes da se ispita ovaj slučaj pozovite tadašnje predstavnike sindikata. Uz pomoć sindikata prisiliti vladu da mu se prodaju neke dionice – to je bio obrazac, ustvrdio je Škegro.

Škegro je pozitivno odgovorio na pitanje Ante Babić (HDZ) je li mu imperativ kao potpredsjednika vlade bilo privatizirati što je moguće veći broj poduzeća. To je bio dio političkog programa vlade i predsjednika republike u tim teškim, nepovoljnim okolnostima za bilo kakvu privatizaciju. To je nama bio jedan od osnovnih zadataka. Rekao je kako transkripti saborske rasprave iz studenog 1994. godine govore o kontekstu u kojem se privatizacija odvijala.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari