Pratite nas

Politika

Hasanbegović o Škorinom političkom pokretu: O konačnom sadržaju tog pokreta će se tek pričati

Objavljeno

na

Gost u studiju N1 Zlatko Hasanbegović iz stranke Blok za Hrvatsku komentirao je aktualna politička događanja, predstojeće parlamentarne izbore te najavu Miroslava Škore da će na parlamentarne izbore izaći kao pokret.

“O konačnom sadržaju tog pokreta će se tek pričati, ali to je očekivano. Riječ je o njegovom osobnom političkom kapitalu na kojem ne mogu parazitirati političke stranke. Važno je da su različite političke opcije poduprle njegovu kandidaturu i to je jedna od točaka okupljanja različitih političkih stranaka. Vjerujem da će to što je danas najavio dobiti svoje čvrsto političko uobličenje. Bez tog pokreta koji naziva kišobranom neće se moći oblikovati nova hrvatska Vlada. Ja bih otišao korak dalje, siguran sam, ako među svim zainteresiranim političkim akterima prevlada razboritost, radit će se o okosnici buduće hrvatske Vlade.

“Tko god prati moje političko djelovanje u četiri godine zna da sam bio zagovornik strateške suradnje s kolegama iz Mosta, a iz onog što oni u javnim nastupima ističu, došlo je do trenutka političkog sazrijavanja. Nitko tko sudjeluje u političkom životu ne može biti apolitičan, ne živimo u zrakopraznom prostoru, a logika izbornog sustava ukazuje da je potrebno stvaranje predizbornog bloka i suradnje svih koji imaju zajedničke dodirne točke. Parcijalan politički interes je irelevantan, potrebno je državnički i odgovorno stvoriti širu političku platformu”.

Unautarstranačke borbe u HDZ-u nije želio komentirati.

“Što sam mislio o njihovoj perspektivi govori činjenica da nisam njihov član. U politiku nisam ušao kao stranački vojnik, već zagovornik određenih načela, nemam namjeru sudjelovati u reformama drugih stranaka. Nisam glasnogovnik Škore, svrha tog širokog okupljanja nije gubiti vrijeme na odnose u HDZ-u, već doći do takvog izborgnog rezultata da je to okupljanje stožerni elemetn hrvatske Vlade.

Post-izbornu suradnju nakon parlamentarnih izbora nije želio prognozirati, no odlučno je rekao kako se protivi trgovačkim i neprincipijelnim koalicijama.

“O konstelacijama poslije izbora, jer se ja ne bavim se političkim horoskopom, možemo razgovarati tek nakon izbora. Treba doći do tog broja mandata kojima će ona opciju koju zastupam imati središnji položaj u budućoj koaliciji. Neprincipijelno koaliranje kojim se gazi volja naroda dovela je do političke močvare. Biračima treba jasno reći da nakon izbora neće biti moguće trgovačke koalicije, ja u njima ne bih sudjelovao. Kada govorimo o promjenama stranačke pripadnosti, birači to znaju, valja razlikovati one koji su pretrčali u tabor vlasti i one koji su sve stavili na kocku. I ja sam kao kalkulant mogao ostati u HDZ-u i sudjelovati u igrokazu od unutarstranačkih izbora, no načela mi to nisu dopuštala”.

Na pitanje smatra li je li Milan Bandić korumpiran, Hasanbegović odgovara:

“Mogu govoriti o svojim dojmovima, no ključni problem naše moderne države je kada govorimo o korumpiranosti, o tome se ne može rasrpavljati putem dojma, već o tome pravorijek treba dati pravosuđe, a toga još nema. Vezano uz pojedine afere nema ih već više od jednog desetljeća.Trenutak političkog distanciranja od Milana Bandića govori da Bandićev brod tone, priče o saborskim žetončićima i snazi kluba su vrsta medijske manipulacije jer kao i prije četiri godine Milan Bandić ima samo jedan mandat u Saboru. Kada bi se sutra taj njegov takozvani klub našao pred izazovom iskazivanja potpore trgovačkoj protunarodnoj Plenkovićevoj vladi, vidjelo bi se da je taj klub virtualna činjenica. To su žetončiči gospodina Plenkovića, radi se o sinekuralnim zastupnicima”.

Hasanbegović se u razgovoru dotaknuo i odnosa Crkve i države, te rekao da se Crkva ne treba baviti političko stranačkim pitanjima, a s druge strane ima pravo, kao i druge vjerske zajednice, iznositi svoja stajališta i to ne samo o ključnim, već o svim društvenim problemima.

“Tu raspravu pokreću oni koji imaju sektaške protuvjerske motive i koji bi bili zadovoljni tek kada bi nastupio trenutak kakav smo imali u komunizmu.Ta vremena su iza nas”, rekao je Hasanbegović i dodao kako, što se Vatikanskih ugovora tiče, ne vidi potrebu da se jednostrano raskidaju, te da se ovdje ne radi samo o njima, već o ugovorima koje s hrvatskom državom ima islamska zajednica, srpska pravoslavna crkva, te židovske zajednice, stoga sve to treba gledati u cjelini.

Škoro: Na izbore ćemo izaći kao pokret pod mojim zaštitnim znakom

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Škoro: ‘Kako sam i obećao, osnovat ću politički pokret’

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Miroslav Škoro je na svojoj Facebook stranici objavio da do kraja mjeseca osniva politički pokret:

“Kako sam i obećao, do kraja veljače osnovat ću politički pokret koji će promijeniti Hrvatsku. Neće me zaustaviti ni virusi ni podvale.

Pratite sve uskoro uživo na mojoj Facebook stranici. Hvala vam na strpljenju i povjerenju”, napisao je Miroslav Škoro na svojoj Facebook stranici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Sukob interesa: Davor Bernardić dobio stipendiju Cotruglija samo zato što je u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Nije baš da mu je stipendija Poslovne škole Cotrugli od 263 tisuće kuna bila poklon, ali nije baš ni da ju je dobio po nekim drugim kriterijima osim po tome što je saborski zastupnik.

Doveo se tako predsjednik SDP-a Davor Bernardić, objavilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, “u odnos ovisnosti koja bi mogla utjecati na njegovu objektivnost kao dužnosnika pri donošenju zakona kojima se uređuje poslovanje privatnih visokih škola i fakulteta”.

Iskoristio je, kaže se u odluci Povjerenstva, “obnašanje javne dužnosti kako bi postigao osobni probitak”, što je protivno petom članku Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Ali upravo taj peti članak nije propisao mogućnost izricanja sankcija, pa Bernardić neće dobiti novčanu niti ikakvu drugu kaznu, piše Večernji list

Svejedno, odluka koju je Povjerenstvo objavilo prekjučer konačni je kraj sage o Bernardićevoj stipendiji, koja je počela još potkraj 2017. godine, kad se prvi čovjek SDP-a na Facebooku pohvalio diplomom spomenute poslovne škole i zvanjem “chief executive MBA”.

Netko ga je tada prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer, kao saborski zastupnik, smije primiti dar samo do vrijednosti od petsto kuna, a stipendija koju je primio bila je 262.500 kuna veća.

Postupak je potrajao jer Povjerenstvo, kako objašnjavaju njegovi članovi, nije odmah dobilo sve tražene dokumente, a potom je počela analiza jer je Davor Bernardić u svojem očitovanju kazao da mu stipendija nije bila poklonjena, već se obvezao, kako je rekao, na niz aktivnosti koje mora obaviti da bi je dobio.

“Činidba i protučinidba”, kako je to razložilo Povjerenstvo. Pa se predsjednik Partije ugovorom s PŠ Cotrugli, među ostalim, obvezao da bude zaštitno lice škole u promotivnim kampanjama te da 10 godina predlaže po jednog kandidata godišnje koji bi također trebao dobiti stipendiju.

Ugovorom se dužnosnik obvezao, bez naknade, odraditi i konzultantski, mentorski te istraživački rad u ukupnom trajanju od 120 sati u terminu koji odredi PŠ Cotrugli, na njezin poziv bez naknade prisustvovati promotivnim događanjima, djelovati kao aktivni ambasador škole te promovirati njezine vrijednosti primjenom akademskih postignuća i etičkim ponašanjem, kaže Povjerenstvo, koje je zaključilo i da je Bernardić 2014., u trenutku sklapanja ugovora o stipendiji, bio dužnosnik dulje od tri godine i nije se bavio strukom za koju se obrazovao, iz čega proizlazi da mu je stipendija ponuđena upravo u svojstvu zastupnika u Hrvatskom saboru.

Kad je lanjskog listopada Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa raspravljalo o slučaju Davora Bernardića, on je kazao da “nije primio novac za stipendiju privatne poslovne škole, već samo znanje te da, i kad bi htio vratiti novac, ne zna kako bi to izveo jer novac nije ni dobio”.

Obvezao se, međutim, kao što je već rečeno, na promociju škole da bi, kako sam kaže, dobio “znanje”, ali zasad, barem sudeći prema internetskoj stranici te škole, Bernardić kao zaštitno lice nije joj posebno trebao, piše Večernji list

Ime predsjednika SDP-a nije, tako, ni na popisu alumnija te poslovne škole, koja se ponosi što su joj učenici iz svih sfera društva, a njegovo ime ne spominje se ni na događanjima u organizaciji te škole.

Silvana Oruč Ivoš: Netalentiranom Bernardiću smiješi se Vlada

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari