Pratite nas

Politika

Hasanbegović o Škorinom političkom pokretu: O konačnom sadržaju tog pokreta će se tek pričati

Objavljeno

na

Gost u studiju N1 Zlatko Hasanbegović iz stranke Blok za Hrvatsku komentirao je aktualna politička događanja, predstojeće parlamentarne izbore te najavu Miroslava Škore da će na parlamentarne izbore izaći kao pokret.

“O konačnom sadržaju tog pokreta će se tek pričati, ali to je očekivano. Riječ je o njegovom osobnom političkom kapitalu na kojem ne mogu parazitirati političke stranke. Važno je da su različite političke opcije poduprle njegovu kandidaturu i to je jedna od točaka okupljanja različitih političkih stranaka. Vjerujem da će to što je danas najavio dobiti svoje čvrsto političko uobličenje. Bez tog pokreta koji naziva kišobranom neće se moći oblikovati nova hrvatska Vlada. Ja bih otišao korak dalje, siguran sam, ako među svim zainteresiranim političkim akterima prevlada razboritost, radit će se o okosnici buduće hrvatske Vlade.

“Tko god prati moje političko djelovanje u četiri godine zna da sam bio zagovornik strateške suradnje s kolegama iz Mosta, a iz onog što oni u javnim nastupima ističu, došlo je do trenutka političkog sazrijavanja. Nitko tko sudjeluje u političkom životu ne može biti apolitičan, ne živimo u zrakopraznom prostoru, a logika izbornog sustava ukazuje da je potrebno stvaranje predizbornog bloka i suradnje svih koji imaju zajedničke dodirne točke. Parcijalan politički interes je irelevantan, potrebno je državnički i odgovorno stvoriti širu političku platformu”.

Unautarstranačke borbe u HDZ-u nije želio komentirati.

“Što sam mislio o njihovoj perspektivi govori činjenica da nisam njihov član. U politiku nisam ušao kao stranački vojnik, već zagovornik određenih načela, nemam namjeru sudjelovati u reformama drugih stranaka. Nisam glasnogovnik Škore, svrha tog širokog okupljanja nije gubiti vrijeme na odnose u HDZ-u, već doći do takvog izborgnog rezultata da je to okupljanje stožerni elemetn hrvatske Vlade.

Post-izbornu suradnju nakon parlamentarnih izbora nije želio prognozirati, no odlučno je rekao kako se protivi trgovačkim i neprincipijelnim koalicijama.

“O konstelacijama poslije izbora, jer se ja ne bavim se političkim horoskopom, možemo razgovarati tek nakon izbora. Treba doći do tog broja mandata kojima će ona opciju koju zastupam imati središnji položaj u budućoj koaliciji. Neprincipijelno koaliranje kojim se gazi volja naroda dovela je do političke močvare. Biračima treba jasno reći da nakon izbora neće biti moguće trgovačke koalicije, ja u njima ne bih sudjelovao. Kada govorimo o promjenama stranačke pripadnosti, birači to znaju, valja razlikovati one koji su pretrčali u tabor vlasti i one koji su sve stavili na kocku. I ja sam kao kalkulant mogao ostati u HDZ-u i sudjelovati u igrokazu od unutarstranačkih izbora, no načela mi to nisu dopuštala”.

Na pitanje smatra li je li Milan Bandić korumpiran, Hasanbegović odgovara:

“Mogu govoriti o svojim dojmovima, no ključni problem naše moderne države je kada govorimo o korumpiranosti, o tome se ne može rasrpavljati putem dojma, već o tome pravorijek treba dati pravosuđe, a toga još nema. Vezano uz pojedine afere nema ih već više od jednog desetljeća.Trenutak političkog distanciranja od Milana Bandića govori da Bandićev brod tone, priče o saborskim žetončićima i snazi kluba su vrsta medijske manipulacije jer kao i prije četiri godine Milan Bandić ima samo jedan mandat u Saboru. Kada bi se sutra taj njegov takozvani klub našao pred izazovom iskazivanja potpore trgovačkoj protunarodnoj Plenkovićevoj vladi, vidjelo bi se da je taj klub virtualna činjenica. To su žetončiči gospodina Plenkovića, radi se o sinekuralnim zastupnicima”.

Hasanbegović se u razgovoru dotaknuo i odnosa Crkve i države, te rekao da se Crkva ne treba baviti političko stranačkim pitanjima, a s druge strane ima pravo, kao i druge vjerske zajednice, iznositi svoja stajališta i to ne samo o ključnim, već o svim društvenim problemima.

“Tu raspravu pokreću oni koji imaju sektaške protuvjerske motive i koji bi bili zadovoljni tek kada bi nastupio trenutak kakav smo imali u komunizmu.Ta vremena su iza nas”, rekao je Hasanbegović i dodao kako, što se Vatikanskih ugovora tiče, ne vidi potrebu da se jednostrano raskidaju, te da se ovdje ne radi samo o njima, već o ugovorima koje s hrvatskom državom ima islamska zajednica, srpska pravoslavna crkva, te židovske zajednice, stoga sve to treba gledati u cjelini.

Škoro: Na izbore ćemo izaći kao pokret pod mojim zaštitnim znakom

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Kako je Berin penzić pregovarao sa SDP-om, pa završio kod Škore, koji sad promovira njihov plagijat

Objavljeno

na

Objavio

Ovih dana na mirovina.hr objavili su sadržaj ‘Deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika’, koju je spomenuo šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, kao dio svog programa nakon koalicije sa Strankom umirovljenika. Oni su pak taj dokument preuzeli od Matice umirovljenika, a prije manje od godinu dana su ga nudili SDP-u.

Na potpisivanju sporazuma o koaliciji između Domovinskog pokreta i Stranke umirovljenika, novinare je zanimalo što su dogovorili oko programa.

Škoro je tada spomenuo ‘Deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima osoba starije životne dobi’, a portal mirovina.hr je zanimalo kakav je to dokument. Pitali su Domovinski pokret postoji li taj dokument ili ga tek planiraju napisati, a ako već postoji – neka im ga pošalju da vide što je unutra.

Koalicijski partner Domovinskog pokreta, odnosno Stranka umirovljenika portalu mirovina.hr ga je vrlo brzo i poslala, a ovih dana su objavili njegov sadržaj. Međutim, proslijedili su ga, zajedno s prepiskom koja otkriva internu komunikaciju Stranke umirovljenika i – SDP-a!

“Srebrno krilo SDP-a” ide sa Škorom na izbore

Naime, Stranka umirovljenika je na izborima za EU parlament i na predsjedničkim izborima čvrsto stajala uz SDP, tj. njihove kandidate. U srpnju prošle godine, predsjednik SU-a Lazar Grujić je poslao isti dokument političkom tajniku SDP-a Davorku Vidoviću, u nadi da će ih SDP kad-tad prihvatiti kao dio njihove koalicije. Sada pak taj dokument Škoro spominje kao dio svog programa.

“Šaljem ti prijedloge radnih materijala koji će poslužiti kao podloga pri tvom obrazloženju i raspravi na predsjedništvu SDP-a, pri donošenju odluke o političkoj suradnji SDP-a i Stranke umirovljenika…

Ovo je samo prijedlog radnog materijala kojeg ćeš ti proučiti i uzeti ono što ti smatraš da treba ići uz tvoje obrazloženje za suradnju i prihvaćanje Stranke umirovljenika za strateškog partnera – srebrno krilo SDP-a…

Ovaj mail nisam nikome slao, čekam tvoje mišljenje i onda ga šaljem Davoru (pretpostavljamo Bernardiću, op.a.)”, stoji u e-pošti koju je predsjednik SU-a Lazar Grujić poslao političkom tajniku SDP-a Davorku Vidoviću u srpnju prošle godine.

Dokument je zapravo star deset godina, a stvorila ga je Matica umirovljenika Hrvatske

Kada su s portala mirovina.hr istraživali kakva je to deklaracija, naišli su na gotovo identičnu deklaraciju na stranicama Matice umirovljenika Hrvatske. Obratili su se njihovoj predsjednici Višnji Fortuni da im pojasni o čemu je riječ:

“Nije to deklaracija Matice umirovljenika, slične stvari postoje u svijetu, međutim mi smo ju doista napravili za Hrvatsku. To je bilo prije deset godina, nakon što su je napravili i napisali naši stručnjaci, sve umirovljeničke stranke su ju podržale.

Što je to ‘Deklaracija o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika’?

Da, vidjela sam da su Domovinski pokret i Stranka umirovljenika to predložili i vidjela sam da se radi o dokumentu koji je praktički isti kao i deklaracija Matice. Prvo nisam mogla vjerovati, ali kad sam se zbrojila – nama je zapravo to dobra vijest. Kud sreće da sve političke opcije krenu razmišljati u tom smjeru i da se više njih orijentira na umirovljenike i na zaštitu njihovih prava”, kazala je Višnja Fortuna.

Fortuna je portalu mirovina.hr rekla kako je ta deklaracija već danas malo zastarjela i kako su joj potrebne promjene, ali da je u interesu umirovljenika da se o njoj govori, jer se traže veća prava i bolja zaštita mirovina naših starijih sugrađana.

Fortuna je također otkrila da niti jedna vlada nije htjela potpisati tu deklaraciju.

Stranka umirovljenika odbila suradnju sa SDP-om, zapelo oko mjesta na listi

Zatim su s portala mirovina.hr nazvali političkog tajnika SDP-a Davorka Vidovića koji je dobro upoznat s pregovaračkim procesima stranke, a on je prokomentirao suradnju sa Strankom umirovljenika.

“Da, surađivali smo s njima i znamo za tu deklaraciju. Nismo ju potpisivali u smislu da ju uvrstimo u program, zato što mi imamo još konkretnija rješenja i politike za umirovljenike, a pored toga i dobru suradnju s Maticom i Sindikatom umirovljenika”, kazao je Vidović.

Vidović je otkrio kako su išli pregovori sa Strankom umirovljenika i zašto nije došlo do dogovora:

“Nama je sve u toj deklaraciji prihvatljivo, mi jesmo surađivali sa Strankom umirovljenika zadnjih par godina. Sada smo zapeli oko mjesta na listi, oni nisu bili zadovoljni ponuđenim mjestom koje je po meni isto bilo ulazno mjesto. Koliko znam, Škoro im je dao drugo mjesto u sedmoj izbornoj jedinici.

Oni su interesna stranka koja je fokusirana na zaštitu umirovljenika i oni silno žele parlamentarni status. Žele veći utjecaj, nezadovoljni su s Hrvatskom strankom umirovljenika, misle da oni ne rade dobar posao. Ja nisam ocijenio nelegitimnim njihov pokušaj da uđu u Sabor sa Škorom, a nisam primijetio da se na njih vrši neki ideološki pritisak”, smatra Vidović.

Pitali su ga kako to da je Stranka umirovljenika prije par mjeseci pozvala da svi glasaju za Zorana Milanovića, a prije nekoliko dana govore da je Milanović srozao ugled i značaj institucije predsjednika države:

“To je druga stvar ako se petljaju u politiku na taj način, to nije dobro. Legitimno je zastupati interese umirovljenika na bilo kojoj listi, ali ako idu u ideologiju, to onda nije dosljedno”, zaključuje Vidović.

Domovinski pokret: “Dokument je još u izradi, uskoro ga objavljujemo”

Zanimljivo, iz Domovinskog pokreta su 4. lipnja odgovorili kako je dokument još uvijek u izradi, iako je njihov koalicijski partner, Stranka umirovljenika, portalu mirovina.hr poslala dokument dva dana ranije.

“Dokument je u finalnoj fazi izrade. Javnost bi o sadržaju trebala biti obaviještena uskoro”, odgovorili su za portal iz Škorinog Domovinskog pokreta.

Na taj tekst na fb-u reagirao je i poznati “penzić” Milivoj Špika, bivši saborski zastupnik BUZ-a.

“Nije baš mudro tuđe znanje i postignuća pripisivati sebi…

Domovinski pokret Miroslava Škore najavio donošenje već odavno donesene „Deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika“!?

Kada vidimo tko mu je to „podvalio“, vjerojatno i kao svoj autorski uradak, onda nije nikakvo čudo, kao što ne treba čuditi ako od Lazara Grujića takvih bisera bude još. Ima tako ljudi koji u životu nisu u stanju ništa napisati ali i te kako su zato sposobni besramno se kititi tuđim postignućima, nerijetko ih i svojatati…

Ta Deklaracija je usvojena još 2010. dakle prije deset godina tako da ovo plagiranje baš i nije nešto pametno, ali kada vidim od koga je onda ništa čudno ….. Lazar Grujić i Stranka umirovljenika ima veze sa izradom Deklaracije koliko i sa snijegom na Marsu, sadašnja predsjednica MUH-a još i manje….. Ali zato neki drugi ljudi i te kako imaju poput Josipa Vinceka, Branka Cvetkovića i Savan Tomašević pa je najbolje da oni sami o tome nešto kažu..

Na stranicama BUZ-a smo to objavili još prije deset godina (2010)
Matica predlaže „mali Ustav“ za umirovljenike
http://www.buz.hr/…/opcenito/zajednistvo-nasa-najveaea-snaga

https://www.mirovina.hr/…/stranka-umirovljenika-koja-na-iz…/”, napisao je Špika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Milanović: DORH je mislio na Plenkovića. Nisu mislili valjda na Batmana?

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina (arhiva)

Predsjednik Zoran Milanović boravio je u Sisku povodom Dana grada i tom je prilikom dao kratku izjavu vezanu uz DORH-ovu objavu.

Državno odvjetništvo na svojim je službenim stranicama reagiralo na izjave predsjednika Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, koji su kritizirali njihov rad zbog akcije u kojoj je uhićena Josipa Rimac, ali svi oni “prebacuju lopticu”.

Naime, Plenković je uvjeren da se reakcija odnosila na Milanovića, dok je on uvjeren da se odnosila na Plenkovića.

“Mislim da je DORH mislio na Plenkovića. Nisu mislili valjda na Batmana”, rekao je Milanović za RTL i dodao:

“Ali, bilo bi dobro da kažu na koga misle imenom i prezimenom. Na mene nisu sigurno jer nisam opasan ili moćan, ja samo pričam.”

Inače, DORH se nakon izjava glasio na svojim službenim stranicama podsjećajući na članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu.

“Zabranjen je svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti i u predmetima u kojima državni odvjetnik odnosno zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari