Connect with us

Događaji

Hasanbegović odmah ‘u sridu’: o aferi povezanoj s Milanovićevim bratom

Objavljeno

-

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović podnio je na prvoj sjednici Vlade premijeru Oreškoviću izvješće o primopredaji od, kako je rekao, svog ”predšasnika” Berislava Šipuša. U sklopu izvješća, posebnu je pozornost skrenuo na problem dovršetka spremišta Hrvatskog državnog arhiva (HDA) u Kerestincu, piše direktno.hr

[ad id=”68099″]

”Taj je projekt od 2007. dobro tekao, ali od 2011. naglo zamire, kad se očekivalo da bude dovršen. Važno je zbog problema dopusnica privatnim tvrtkama za čuvanje arhivske građe, što se naravno plaćalo iz proračuna, uz izliku da arhiv nema dostatne prostorije, a što je imalo određene afere o čemu se pisalo u javnosti”, rekao je ministar. Iako izrijekom nije rekao na koje afere konkretno misli, jasno je da se ministrovo upozorenje odnosi i na slučaj Pismohrana i poslove Krešimira Milanovića, brata bivšeg premijera, o čemu su mediji, pa i portal direktno.hr, puno pisali.

Za neke je poslove čuvanja arhivske građe od državnog interesa, prema ranijim tvrdnjama dr. Vlatke Lemić, ravnateljice Hrvatskog državnog arhiva, lobirao i brat premijera Milanovića. Neke od tih tvrtki udeseterostručile su prihode od kada je Zoran Milanović postao premijer.

Podsjetimo, krajem 2014. ravnateljica Arhiva našla se usred bujice prijetnji i optužbi od strane privatnih tvrtki koje se bave čuvanjem dokumentacije.

DORH istražuje prijetnje čelnici Hrvatskog državnog arhiva

Ministar je upozorio i na spor koji se vodi u Dubrovniku.

”Postoji spor s trgovačkim društvom koji se vuče godinama, vezano uz problematičnu prodaju državnog arhiva u Dubrovniku. A to trgovačko društvo je sada za mirno rješenje spora.”

Ministar je istaknuo i kako je upoznat s problemima u području rekonstrukcije zgrade za potrebe Hrvatskog povijesnog muzeja, koji je potpuno zamro protekle četiri godine.

”Ovo pitanje je vrlo važno, s obzorom da je isteklo važenje potvrde. Žurno slijedom toga treba islijediti dokumenacjiu i donijeti odluke bitne za budućnost projekta, svakako bi najbolje rješenje bilo da Hrvatski povijesni muzej preuzme zadaće investitora. Da se financiranje osigura u okviru državnog proračuna kroz određeno godišnje razdoblje i da se kao projekt tretira kao strateška kulturna investicija”.

Hasanbegović je apelirao na premijera i ministra financija Marića da povećaju proračun za Ministarstvo kulture.

”Povećanje fiksnog dijela proračuna ja prioritet. A svako sniženje imalo bi ozbiljnee da ne kažem katastrofalne posljedice. Proračun se od 2007. gotovo prepolovio, ovdje je projekcija proračuna za 2106., čini mi se realističnom .”

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari