Pratite nas

Hrvatska

Tito odlazi iz Zagreba! – Hasanbegović: Ova priča je zauvijek završena!

Objavljeno

na

Rasprava o preimenovanju Trga maršala Tita, na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, koja je počela jutros u 9 sati, došla je na dnevni red u  kasnim noćnim satima.

Točka 14. koju svi čekaju cijeli dan, odluka o micanju Trga maršala Tita, napokon je potvrđena većinom glasova! Tito odlazi iz Zagreba!

Ovo je istinski i povijesni trenutak – kazao je Hasanbegović i dodao kako je siguran da je ovo večeras posljednje ‘što ste imali za reći u obranu jugoslavenskog diktatora imena Tito’. – Siguran sam da nikada više u ovom domu neće sjediti titoistička većina – rekao je Hasanbegović i dodao kako jamči ‘da je ova priča završena’.

Od prisutnih 50 zastupnika, 29 je glasalo za, 20 protiv i 1 suzdržan.

Novi prijedlog za naziv trga je Trg Republike Hrvatske.

Iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavljivao da će o promjeni imena Trga maršala Tita odlučivati građani na referendumu, to se ipak nije dogodilo. Preimenovanje Trga maršala Tita bilo je preduvjet za suradnju i podršku stranke Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku Bandićevoj Stranci rada i solidarnosti, koja je imala relativnu većinu u Skupštini nakon lokalnih izbora u svibnju.

Pet zastupnika s liste Brune Esih bilo je potrebno Bandiću da zajedno s gradskim HDZ-om sastavi skupštinsku većinu. Nakon što je zadovoljen uvjet za prikupljenim potpisom 26 od 51 zastupnika za promjenu imena trga, između gradonačelnika Bandića i njegove Stranke rada Bandić Milan 365, HDZ-a te stranke Neovisni za Hrvatsku potpisan je uoči konstituirajuće sjednice sporazum o suradnji.

Zbog preimenovanja trga bunile su se stranke i udruge lijevog političkog spektra, a nedavno je na Trgu žrtava fašizma održan i prosvjed inicijative “Antifašizam je moj izbor“.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari