Pratite nas

Hrvatska

Tito odlazi iz Zagreba! – Hasanbegović: Ova priča je zauvijek završena!

Objavljeno

na

Rasprava o preimenovanju Trga maršala Tita, na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, koja je počela jutros u 9 sati, došla je na dnevni red u  kasnim noćnim satima.

Točka 14. koju svi čekaju cijeli dan, odluka o micanju Trga maršala Tita, napokon je potvrđena većinom glasova! Tito odlazi iz Zagreba!

Ovo je istinski i povijesni trenutak – kazao je Hasanbegović i dodao kako je siguran da je ovo večeras posljednje ‘što ste imali za reći u obranu jugoslavenskog diktatora imena Tito’. – Siguran sam da nikada više u ovom domu neće sjediti titoistička većina – rekao je Hasanbegović i dodao kako jamči ‘da je ova priča završena’.

Od prisutnih 50 zastupnika, 29 je glasalo za, 20 protiv i 1 suzdržan.

Novi prijedlog za naziv trga je Trg Republike Hrvatske.

Iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavljivao da će o promjeni imena Trga maršala Tita odlučivati građani na referendumu, to se ipak nije dogodilo. Preimenovanje Trga maršala Tita bilo je preduvjet za suradnju i podršku stranke Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku Bandićevoj Stranci rada i solidarnosti, koja je imala relativnu većinu u Skupštini nakon lokalnih izbora u svibnju.

Pet zastupnika s liste Brune Esih bilo je potrebno Bandiću da zajedno s gradskim HDZ-om sastavi skupštinsku većinu. Nakon što je zadovoljen uvjet za prikupljenim potpisom 26 od 51 zastupnika za promjenu imena trga, između gradonačelnika Bandića i njegove Stranke rada Bandić Milan 365, HDZ-a te stranke Neovisni za Hrvatsku potpisan je uoči konstituirajuće sjednice sporazum o suradnji.

Zbog preimenovanja trga bunile su se stranke i udruge lijevog političkog spektra, a nedavno je na Trgu žrtava fašizma održan i prosvjed inicijative “Antifašizam je moj izbor“.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Helikopteri koji život znače

Objavljeno

na

Objavio

Glavna svrha usluge Eskadrile višenamjenskih helikoptera je pružanje zdravstvene zaštite na visokoj razini osobito u udaljenim ili izoliranim područjima s vrlo brzim odzivom, kako bi se omogućila brza i pravilna hospitalizaciju pacijenta u bolnicu.

Iz helikopterske baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na otoku Krku u emisiju Dobro jutro, Hrvatska, javio se bojnik Danijel Brezović, pilot višenamjenskog helikoptera za pružanje hitne medicinske pomoći.

Brezović je rekao kako je postupak za pokretanja njihovog djelovanja taj da lokalna ambulanta hitne medicinske pomoći šalje zahtjev za helikopterskim prijevozom u regionalni medicinski centar, u njihovom slučaju je to medicinski centar Rijeka. Nakon što oni zaključe da je zahtjev opravdan na temelju dijagnoze, oni upućuju zahtjev u operativno središte koje kontaktira helikoptersku bazu.

– Nakon što posada zaključi da je meteorološka situacija povoljna, operativno središte nam izdaje dozvolu za izvršenje zadaće, rekao je.

Helikopteri idu na teže pristupačna mjesta i na otoke, a posada se sastoji od 3 člana posade, a to su kapetan, kopilot i tehničar letač te 2 člana vojnog medicinskog tima, liječnik i medicinska sestra ili medicinski tehničar.

Rekao je kako jedan tim može prevoziti jednog pacijenta upravo zato da bi pacijent mogao dobiti najbolju moguću skrb.

Zlatni sat je upravo razlog zbog kojeg su oni stacionirani na Krku naglasio je.

– Sustav je koncipiran da s ove pozicije možemo stići do najudaljenije točke u našoj zoni odgovornosti, a to je primorsko – goranska županija, unutar 30 minuta te se tako najviše možemo približiti konceptu zlatnog sata, istaknuo je i dodao kako su i srednji i južni Jadran pokriveni na isti način.

Rekao je kako ovaj helikopter nema velike razlike od ostalih helikoptera HRZ-a, osim što je u njemu montirana oprema za medicinsku pomoć koja služi našem medicinskom timu da na adekvatan način zbrine pacijenta tijekom leta.
Brezović je naglasio da su prošle godine imali 330 letova i prevezli su 384 pacijenata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Iz Afganistana se vratila 32 pripadnika Hrvatske vojske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / T. Brandt

U Hrvatsku su se vratila 32 pripadnika Hrvatske vojske iz sastava 12. kontingenta u NATO misiji Odlučna potpora (Resolute Support) u Afganistanu, a koji su završili svoje sudjelovanje u toj misiji.

Pripadnici Hrvatske vojske u domovinu se vratili u srijedu zrakoplovom njemačkih oružanih snaga, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo obrane RH.

Njihov povratak u Hrvatsku izvršen je planski, u skladu s konzultacijama s ostalim saveznicama u Afganistanu, a sukladno planu generalnog smanjenja snaga u misiji Resolute Support, navodi se u priopćenju i dodaje da će ostatak 12. kontingenta bit će vraćen u skladu s planovima koji se izrađuju, a najkasnije do završetka mandata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari