Connect with us

Politika

Hasanbegović: ‘Za dom spremni’ je povijesni hrvatski slogan kao i ‘Bog i Hrvati’

Objavljeno

-

Zlatko Hasanbegović komentirao je u N1 studiju uživo aktualna zagrebačka gradska pitanja, a osvrnuo se i na predsjedničinu promjenu stava oko pozdrava “Za dom spremni” koja je naišla na prilično podijeljene reakcije u hrvatskoj javnosti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić osniva Sportski holding, pretpostavlja se zbog novog zaduživanja grada.

“Pretpostavke su potpuno utemeljene. Zagrebačke financije nalaze se pred kolapsom. Dva desetljeća vođenja Zagreba na način da mu je ključno obilježje koruptivno-klijentelistički sustav došao je do kraja.

Holding je sinonom za neracionalno raspolaganje gradskim novcem, uhljebljivanje podbnika… i potpuno je svejedno govorimo li o Zagrebačkom ili ovom Športskom holdingu. Ovaj prijedlog koji se pojavio od nikud… Zanimljivo, njegov je duhovni otac osoba koja je na sudu optužena za koruptivna djelovanja.

Teško je u gradskoj upravi naći nekoga bez optužnice. U zagrebačkom slučaju nema spasonosvnog modela sve dok se korijenito ne promijeni klijentelističko-koruptivni sustav…”, kaže Hasanbegović.

Milan Bandić naglašava da će ga se pamtiti po investicijama. U novom holdingu trebalo bi biti pet direktora.

“Uvijek se radi o direktorima. Ova, kao i svaka druga odluka, ovisi o volji HDZ-a u Skupštini. Oni djeluju kao pouzdan satelit Milana Bandića i ne moramo gubiti vrijeme o modelima i konceptima. Usmjerimo se na direktorska mjesta. Putem podjela sinekura Bandić vješto održava vlast duže od desetljeća”, govori.

Što se tiče ideje da bi u Zagrebu neki drugi dobio ime maršala Tita sad kad su NHR napustili skupštinsku većinu, Hasanbegović kaže: “Ne znam ništa o tome, to su bizarne zamisli. Poznavajući Bandića i njegov ideološki stav sve je moguće.

Njegov političko-ideološki model se sastoji od toga da ujutro na procesiji nosi križ, a popodne na sakou bedž Josipa Broza Tita. Da je po njegovom intimnom uvjerenjju, nikada ne bi došlo ni do promjene imena Trga maršala Tita jer je on jedan od autentičnih titoista.”

Je li onda moguće da neki trg ponese ime maršala Tita? “Ako pridobije zastupnike HDZ-a, to će proći. O svemu odluku donosi Skupština. U Skupštini postoji nova većina i ako ona to želi, može učiniti bilo što”, kaže.

Zakon o privatizaciji INA-e

“Što se tiče događaja u Saboru, treba jasno reći – ja sam glasovao protiv tog zakona. Cijela je situacija nastala iz toga da se Bernardić probudio iz zimskog sna i pokušao se nametnuti kao vođa oporbe. Pozvao je zastupike da napuste sabornicu. Mi ne djelujemo na daljinski upravljač Bernardića i gospođe Pusić. U tom trenutku je postojao kvorum, u sabornici je sjedilo 76 zastupnika parlamentarne većine. Cijela ova situacija je nastala zbog politikantskog manevra Darinka Kosora koji nije uspio na vrijeme stisnuti tipku za glasovanje”, kaže Hasanbegović.

“Da je Kosor bio suzdržan i da oporba nije napustila sabornicu, zakon ne bi bio usvojen. Radi se o pokušaju prebacivanja odgovornosti na one koji nisu odgovorni. Sve je ovo smokvin list i manupulacija koja prikriva odgovor na ključno pitanje: Tko je odgovoran za stanje u INA-i?”, govori.

Na pitanje bi li ostao u Sabornici da je znao da će biti onaj koji održava kvorum, kaže da je to “nebitno tehničko pitanje”.

“Da su gospoda Kosor i Hrg bili brži dvije sekunde zakon bi bio usvojen. Postojao je kvorum vladajućih u samoj sabornici, a ne na hodnicima”, kaže.

Što se tiče Zakona o privatizaciji INA-e, kaže kako je sudbina ove kompanije zapečaćena kad se vlada obvezala na to prilikom ulaska u Europsku uniju. “Kad je zapečćena sudbina INA-e? Riječ je o odgovornosti Račanove, a onda Sanaderove vlade, kad su INA-i predana upravljačka prava”, kaže.

“Nad cijelim kompleksom INA-e stoji Damaklov mač druge arbitraže i njezin ishod može biti da hrvatski porezni obveznici mogu platiti dvije do pet milijardi kuna što bi bio konačni udar na javne financije”, govori Hasanbegović.

Bojkot HRT-a

Na pitanje hoće li se i NHR pridružiti bojkotu Hrvatske radio televizije koji su pokrenule organizacije civilnog sektora, a pridružilo im se i nekoliko političkih stranaka, Hasanbegović kaže da su iste te organizacije bile “pouzdan oslonac SDP-a i HNS-a kad su oni upravljali HRT-om”.

“Sve ovo je potpuno smiješno. Za deset dana će zaboraviti na bojkot jer oni politički preživljavaju preko medijskog prostora. NHR ne može biti u bojkotu jer HRT prema nama pokrenuo bojkot. To je njihovo pravo i ne uznemirujem se zbog toga”, rekao je Hasanbegović.

Kratko je komentirao i pitanje kurikula iz povijesti koje je uzbudilo javnost.

“To je epilog trakavice koja je krenula u vrijeme Milanovićeve vlade kad se pokušalo provesti nasilje nad hrvatskim obrazovnim sustavom. Podsjećam na Borisa Jokića i njegove suradnike koji su pokušali obrazovni sustav instrumentalizirati za svoje ciljeve. Izgubili smo dvije godine na stranačke trgovine i ovo je sad epilog te trgovine.

Divjak je pustila niz vodu Jokićeve pouzdanike i preko koljena u tri tjedna je stvoren novi kurikul koji je bolji nego stari… Ali… Trebalo je bez gubljenja vremena jasnom političkom odlukom raspustiti tadašnje ekspertne skupine, zahvalti se Jokiću…

Ovako imamo trakavicu u kojoj je obrazovni sustav instrument političke trgovine. Mi vama kurikul iz povijesti, a vi nama STEM i tzv. informatizaciju i sve ono što je povezano s lukrativnim područjem prodaje informatičke opreme. Ovo je sve običan eksperiment nad obrazvnim sustavom”, kaže naglašavajući kako će uvijek biti polemika, ali da je osnovno pravilo da se ne može svakoga zadovoljiti.

Predsjednica i “Za dom spremni”

“Ja sam o tome sve jasno rekao. Od odgovornih državnika, a ne prolaznih političara, traži se jasan stav u svemu pa i u ključnim povijesnim prijeporima”, smatra.

“Cijeli je ovaj slučaj nastao zbog pokušaja kriminalizacije simbola zakonite ratne postrojbe HOS-a. Ne može u tom kontesktu biti rasprave jesu li obilježja HOS-a doborodošla bilo gdje u Hrvatskoj. Jesu u svom intergralnom obliku. Drugi kontekst je povijesna pozadina samog pozdrava.

Kao povjesničar sam jasno rekao da nije riječ o prastarom pozdravu već o pozdravu koji je proizašao iz baštine ustaškog pokreta. Samim tim je taj pozdrav i hrvatski, jer nije proizašao iz baštine bugarskog i kineskog pokreta. To je jedan od povijesnih hrvatskih slogana poput “Vjera u Boga i seljačka sloga”, “Bog i Hrvati”… “, rekao je Hasanbegović za N1

 

Predsjednica: Treba razlikovati kompromitirani ustaški pozdrav od pokliča branitelja u Domovinskom ratu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas