Pratite nas

Iz Svijeta

Hashim Thaci naredio da se vlak koji je krenuo iz Beograda prema Kosovu zaustavi po svaku cijenu

Objavljeno

na

Vlak koji je u subotu ujutro krenuo iz Beograda zaustavljen je pošto mu nije dozvoljen ulazak na Kosovo, potvrđeno je za portal Koha.net iz Vlade Kosova.

Taj portal objavio je dokument koji je ministar infrastrukture Lutfi Zharku uputio generalnom direktoru kosovske policije Shpendu Maxhuniju, prenosi aljazeera.com

“Iz neslužbenih izvora saznajemo da je iz Beograda jedan vlak krenuo prema Mitrovici, bez dobijenih relevantnih dozvola potrebnih za legalan rad na Kosovu”, navodi se u dokumentu i dodaje da je zabranjeno korištenje željezničkih usluga na Kosovu bez potrebnih dozvola, potvrda i ovlaštenja.

Sa beogradske željezničke stanice jutros je krenuo vlak do Kosovske Mitrovice, koji je trebalo da stigne do krajnjeg odredišta u 19.00 sati, ali se oko 16:30 kompozicija zaustavila u Raški, posljednjoj stanici prije linije sa Kosovom.

Nešto prije 19 sati povodom zaustavljanja vlaka premijer Srbije Aleksandar Vučić je održao konferenciju za medije.

U pismu se od Policije Kosova traži da spriječi kretanje neovlaštenih srpskih vlakova kosovskom željeznicom.

Reakcija vlasti Kosova

Predsjednik Kosova Hashim Thaci naredio je ministru unutrašnjih poslova Kosova Skenderu Hiseniju i generalnom direktoru policije Kosova Shpendu Ahmetiju da po svaku cijenu spriječe ulazak vlaka, javio je portal gazetaexpress.com.

“Primjećujući nemarnost vlasti ja sam danas, poštujući ustavnost i zakonitost u okviru mojih ovlaštenja na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u svoju kancelariju pozvao ministra unutrašnjih poslova i direktora policije.

Od njih sam zatražio da se po svaku cijenu onemogući ulazak vlaka na Kosovo”, izjavio je Thaci za portal.

Kosovski predsjednik je izrazio uvjerenje da će vlasti sa zakonskom odgovornošću ostvariti svoje ustavne i zakonske obaveze.

Na vlaku je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorirana freskama iz srpskih manastira na Kosovu koje su pod zaštitom UNESCO-a.

Zasjedanje Vlade

Kosovka vlada je u stalnom zasjedanju zbog vlaka, koji je nakon 18 godina krenuo iz Beograda prema Kosovskoj Mitrovici, a premijer Isa Mustafa je, kako prenosi prištinska Koha.net, u stalnoj koordinaciji sa svim nadležnim institucijama.

Pozivajući se na izvore iz vlade, portal Koha. net prenosi da su u svojim kabinetima i ministri unutrašnjih poslova Skender Hiseni i infrastrukture Lutfi Zharku.

Oni, kako se navodi, razmatraju situaciju sa vlakom, koji je jutros krenuo iz Beograda prema Kosovskoj Mitrovici i razmatraju naredne korake.

Europska unija oglasila se povodom zahtjeva kosovske ministrice za dijalog Edite Tahiri da Brisel zaustavi vlak na relaciji Beograd-Mitrovica, i Prištini poručila “da to nije njihov posao”.

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančić u izjavi za prištinski Klan Kosova poručuje da, ne samo ovo pitanje, već svi problemi koje Kosovo i Srbija imaju, moraju riješiti zajedničkim dijalogom, prenosi RTK2.

“Bilo koji zajednički problem između Kosova i Srbije treba da dogovore obje strane u duhu normalizacije odnosa”, rekla je Kocijančić.

Aleksandar Vučić: Priština je pokušala da izazove sukobe, htjela je da uhiti vlakovođu i putnike

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Priština, povodom ponovnog otvaranja željezničke linije Beograd- Kosovska Mitrovica, pokušala da izazove sukobe, širih razmjera. Vučić je na izvanrednoj press konferenciji rekao da su Albanci i njihove specijalne snage pokušale tijekom dana da miniraju dio pruge, te da su kasnije danas poslale iz Lužana u Jarinje specijalnu jedinicu, sastavljenu isključivo od Albanaca, sa dugim cijevima, a sa ciljem da situaciju dovedu do sukoba. Vučić je rekao je da je ta jedinica trebalo da uhiti vlakovođu i putnike, i da izazove sukobe. Kako je rekao, odlučio je da zaustavi vlak u Raškoj, i to je njegova odluka.

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Viktor Orban: Sada je svaki od izbora u Europi sudbonosan

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik mađarske Vlade Viktor Orban 23. listopada ove godine pred Muzejom terora u Budimpešti pred okupljenima je održao svečani govor.

U tom govoru vrlo se kritički osvrnuo na komunističku povijest u Mađarskoj, ali i na današnje globalizacijske procese, između kojih je povukao i određene paralele.

Državnički govor Viktora Orbana pred Muzejom terora u Budimpešti

„Ako nestane slobode, ako nestane nacionalne neovisnosti i mi sami ćemo nestati” – kazao Viktor Orban1je Viktor Orban, na nacionalni praznik 23. listopada u Budimpešti, pred muzejom Terora ispred oko 10.000 okupljenih unatoč kišnom vremenu.

Predsjednik mađarske Vlade dodao je: „…revolucija je bila nacionalna revolucija, ali to tadašnje zapadne sile nisu razumijele. Nisu shvatile da se mi borimo, jer smo bezgranično privrženi svojoj kulturi, svojem životnom stilu i ne želimo se rastočiti u talionici naroda.”

Naglasio je: „… želimo da drugi poštuju tko smo i što smo, jer smo mi Mađari tijekom tisuću godina branili granice Europe i borili se za svoju nacionalnu samostalnost.” Premijer je istakao da su probleme u XX. stoljeću stvorila vojna carstva, a sada se valom globalizacije rađaju financijska carstva.

Zato prema riječima Viktora Orbana: „… nakon tri desetljeća iznova prijeti opasnost za sve što smatramo Mađarskom i mađarskim načinom života. Nakon stjecanja slobode 1990. godine ponovo smo stigli do prekretnice u našoj povijesti”.

Po mišljenu Orbana, sada je svaki od izbora u Europi sudbonosan. „Sada se odlučuje da li će narodi u Europi vratiti EUpolitičko upravljanje svojim nacionalnim politikama od europskih birokrata povezanih s gospodarskim elitama.

Sada se odlučuje, da li ćemo uspjeti ponovo steći svoju sjajnu Europu iz razdoblja prije multikulturalizma.” – istakao je premijer i dodao: „Željeli smo vjerovati da se nikad više ne može ponoviti izopačena ideja komunista, da umjesto Mađara stvore „homo sovjeticusa”, ali globalističke snage nadiru na vrata i svesrdno rade na tome da umjesto Mađara sada oblikuju „homo brusszelicusa.”

Premijer je izrazio mišljenje da je financijsko spekulativno carstvo natovarilo na vrat Europe najnoviju seobu naroda, milijune migranata i invaziju novih useljenika u Europu te da su oni izradili plan kojim bi željeli Europu pretvoriti u mješoviti kontinent, a budući da je Srednja Europa zona bez migracija, ovdje se usredotočuje borba za europsku budućnost.

Prema riječima Viktora Orbana: „Mnogi još uvijek misle da je to nemoguće, ali mnogi su i 1956. i 1988. odnosno i prije 2010. vjerovali da promjene nisu moguće. Ali moguće je! Migracija se može zaustaviti, globalizacija se može držati pod kontrolom, Brissel se može zauzdati, plan financijskih spekulanata može se sabotirati, a na suludu ideju o Sjedinjenim europskim državama može se navući luđačka košulja.” – naglasio je i dodao: „Za to treba samo da se u Srednjoj Europi udruže Poljaci, Česi, Slovaci, Rumunji i Mađari.

 

Informativni list mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i Zagrebačke županije, br. 81 (studeni 2017.)

 

ORBAN: Saznali smo sve o Sorosu, želi rušiti vlade koje se protive naseljavanju muslimana

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari