Connect with us

Iz Svijeta

Hashim Thaci naredio da se vlak koji je krenuo iz Beograda prema Kosovu zaustavi po svaku cijenu

Objavljeno

-

Vlak koji je u subotu ujutro krenuo iz Beograda zaustavljen je pošto mu nije dozvoljen ulazak na Kosovo, potvrđeno je za portal Koha.net iz Vlade Kosova.

Taj portal objavio je dokument koji je ministar infrastrukture Lutfi Zharku uputio generalnom direktoru kosovske policije Shpendu Maxhuniju, prenosi aljazeera.com

“Iz neslužbenih izvora saznajemo da je iz Beograda jedan vlak krenuo prema Mitrovici, bez dobijenih relevantnih dozvola potrebnih za legalan rad na Kosovu”, navodi se u dokumentu i dodaje da je zabranjeno korištenje željezničkih usluga na Kosovu bez potrebnih dozvola, potvrda i ovlaštenja.

Sa beogradske željezničke stanice jutros je krenuo vlak do Kosovske Mitrovice, koji je trebalo da stigne do krajnjeg odredišta u 19.00 sati, ali se oko 16:30 kompozicija zaustavila u Raški, posljednjoj stanici prije linije sa Kosovom.

Nešto prije 19 sati povodom zaustavljanja vlaka premijer Srbije Aleksandar Vučić je održao konferenciju za medije.

U pismu se od Policije Kosova traži da spriječi kretanje neovlaštenih srpskih vlakova kosovskom željeznicom.

Reakcija vlasti Kosova

Predsjednik Kosova Hashim Thaci naredio je ministru unutrašnjih poslova Kosova Skenderu Hiseniju i generalnom direktoru policije Kosova Shpendu Ahmetiju da po svaku cijenu spriječe ulazak vlaka, javio je portal gazetaexpress.com.

“Primjećujući nemarnost vlasti ja sam danas, poštujući ustavnost i zakonitost u okviru mojih ovlaštenja na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u svoju kancelariju pozvao ministra unutrašnjih poslova i direktora policije.

Od njih sam zatražio da se po svaku cijenu onemogući ulazak vlaka na Kosovo”, izjavio je Thaci za portal.

Kosovski predsjednik je izrazio uvjerenje da će vlasti sa zakonskom odgovornošću ostvariti svoje ustavne i zakonske obaveze.

Na vlaku je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorirana freskama iz srpskih manastira na Kosovu koje su pod zaštitom UNESCO-a.

Zasjedanje Vlade

Kosovka vlada je u stalnom zasjedanju zbog vlaka, koji je nakon 18 godina krenuo iz Beograda prema Kosovskoj Mitrovici, a premijer Isa Mustafa je, kako prenosi prištinska Koha.net, u stalnoj koordinaciji sa svim nadležnim institucijama.

Pozivajući se na izvore iz vlade, portal Koha. net prenosi da su u svojim kabinetima i ministri unutrašnjih poslova Skender Hiseni i infrastrukture Lutfi Zharku.

Oni, kako se navodi, razmatraju situaciju sa vlakom, koji je jutros krenuo iz Beograda prema Kosovskoj Mitrovici i razmatraju naredne korake.

Europska unija oglasila se povodom zahtjeva kosovske ministrice za dijalog Edite Tahiri da Brisel zaustavi vlak na relaciji Beograd-Mitrovica, i Prištini poručila “da to nije njihov posao”.

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančić u izjavi za prištinski Klan Kosova poručuje da, ne samo ovo pitanje, već svi problemi koje Kosovo i Srbija imaju, moraju riješiti zajedničkim dijalogom, prenosi RTK2.

“Bilo koji zajednički problem između Kosova i Srbije treba da dogovore obje strane u duhu normalizacije odnosa”, rekla je Kocijančić.

Aleksandar Vučić: Priština je pokušala da izazove sukobe, htjela je da uhiti vlakovođu i putnike

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Priština, povodom ponovnog otvaranja željezničke linije Beograd- Kosovska Mitrovica, pokušala da izazove sukobe, širih razmjera. Vučić je na izvanrednoj press konferenciji rekao da su Albanci i njihove specijalne snage pokušale tijekom dana da miniraju dio pruge, te da su kasnije danas poslale iz Lužana u Jarinje specijalnu jedinicu, sastavljenu isključivo od Albanaca, sa dugim cijevima, a sa ciljem da situaciju dovedu do sukoba. Vučić je rekao je da je ta jedinica trebalo da uhiti vlakovođu i putnike, i da izazove sukobe. Kako je rekao, odlučio je da zaustavi vlak u Raškoj, i to je njegova odluka.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari