Connect with us

Kolumne

HASSAN HAIDAR DIAB: 10 razloga zašto je Saudijska Arabija uvela Kataru sankcije

Published

on

Kriza koja potresa Arapski poluotok i koju je izazvala Saudijska Arabija nakon posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa toj zemlji, nakon čega je došlo do prekida diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Katara, ima vrlo duboke korijene, piše Hassan Haidar Diab / Večernji list

Iako Saudijska Arabija kao svoje glavne razloge za raskidanje diplomatskih veza s Katarom navodi njihovo financiranje terorizma i suradnju s najvećim neprijateljem u regiji, Iranom, postoji bar desetak razloga zašto između te dvije zemlje postoji netrpeljivost i amnozitet.

Sukobi zbog Egipta

1. Aktualni “neprijatelji” su zajedno sudjelovali u sukobima od Malija do Sirije, a njihovo bojno polje je postalo Egipat. Katar je do svrgavanja Muhameda Mursija bio financijska moć egipatskog režima i banaka u zemlji. Sukobi između Katara i Saudijske Arabije sežu još daleko u prošlost, a arapske su pobune sada u potpunosti rasvijetlile temeljne razlike između Saudijske Arabije i Katara. Otkako su na teritoriju Saudijske Arabije 1938. otkriveni prvi izvori nafte, ta zemlja želi dominirati regijom. Međutim, Katar je saudijsku dominaciju izazvao 1971. kada se izborio za nezavisnost od Velike Britanije.

Saudijsku kraljevsku obitelj iritira položaj Katara u svijetu i Saudijci misle kako ta zemlja u arapskim poslovima ima važniju ulogu nego što zaslužuje, a prijenosom vlasti na princa Tamima se nije ništa promijenilo. Katar od sredine 2013. i dalje vodi arogantnu politiku, a u ovom je trenutku za Saudijsku Arabiju izvor svih zala i logistički centar moguće pobune protiv monarhije.

2. Kako bi ostali na vlasti, kralj Salman i njegovi nasljednici će svim sredstvima pokušati uništiti Katar jer jako dobro znaju da opasnost za monarhiju dolazi upravo iz Katara čiji je emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, isto kao i njegov otac, Hamad bin Khalifa, član Muslimanskog bratstva. Saudijska kraljevska obitelj strahuje od Muslimanskog bratstva kojem je Katar postao glavno uporište, te se boje kako bi i do njih moglo stići Arapsko proljeće. Kao što je poznato, Arapsko proljeće, i u Tunisu, i u Egiptu, Libiji, pa i u Siriji, pokrenulo je upravo Muslimansko bratstvo uz medijsko i financijsko pokroviteljstvo Katara.

Za Saudijce je svakako neprihvatljivija ideologija Muslimanskog bratstva nego vehabijsko-selefijska. Muslimansko bratstvo izražava svoju interpretaciju islama kroz striktno religijski pristup socijalnim pitanjima kao što je uloga žene u društvu, i također vjeruje da islam potiče ljude da teže socijalnoj pravdi, iskorjenjivanju siromaštva i korupcije, i političkim slobodama koje garantira Islamska država. Muslimansko bratstvo nema problema s drugim sektama u islamu, pa čak niti s drugim vjerama.

S druge strane, vehabijsko-selefijski pokret, čiju ideologiju nosi Al-Qa’ida i teroristička organizacija Islamska država, propovijeda islamski monoteizam i u suštini zasniva se na redukcionističkim i izvornim idejama o islamu. I dok ljudi pod vodstvom Muslimanskog bratstva žive u slobodi i ravnopravnosti, kako muškarci tako i žene jer postoji liberalizacija unutar društva, u saudijskom društvu, u kojem vlada vehabijska ideologija, provodi se strogi šerijatski zakon i nema nikakve slobode.

Ulazak Muslimanskog bratstva u saudijsko društvo, koji teži liberalizaciji i slobodi, moglo bi biti opasno za saudijsku kraljevsku obitelj koju na vlasti i drže jedino strogi šerijatski zakoni. Toliko je saudijska kraljevska obitelj opsjednuta s Katarom i Muslimanskim bratstvom da su neki saudijski šeici otišli tako daleko da su izdali “fetvu” u kojoj tvrde kako “islam zabranjuje javne prosvjede”.

3. Saudijsku Arabiju muči i bliskost Katara s Iranom s kojim dijeli najveće plinsko nalazište na svijetu. Duboko u vodama Zaljeva između Katara i Irana leži najveće polje plina na svijetu, prostranstvo od 9700 kvadratnih kilometara, koje sadrži barem 43.000 milijardi kubnih metara plinskih rezervi. Dio koji pripada Kataru poznat je kao Sjeverno polje, dok se iranski dio prema sjeveru zove Južni Pars. Ove dvije države dijele prava na plin iz ovih zaliha i to je samo jedna od brojnih poveznica među njima.

Naime, sve do izbijanja Arapskog proljeća Katar je bio bliži Iranu, Siriji i Hezbolahu nego Saudijskoj Arabiji i zemljama Zaljevskog vijeća, a nakon toga se približio Turskoj. Takvu situaciju koriste neprijatelji Saudijske Arabije i njezinih saveznika. Katar je 2008. inzistirao da se u sporazumu o Libanonu na prijedlog Sirije jedna trećina mjesta ostavi zastupnicima Hezbolaha, što je srušilo vladu Saada Haririja, vjernog saveznika saudijske kraljevske obitelji.

4. Saudijska Arabija koja se bori s unutarnjim napetostima tražila je od Katara da ugasi postaju Al-Jazeera koju optužuje za pristranost prema Muslimanskom bratstvu. Za saudijske dužnosnike je katarska satelitska televizija “odigrala značajnu ulogu u svrgavanju lidera u Tunisu i Egiptu tijekom Arapskog proljeća”. Isto tako, saudijska kraljevska obitelj često je na meti TV postaje Al-Jazeera koja je izuzetno popularna i gledana u Saudijskoj Arabiji.

5. Saudijska Arabija i Katar još od 1992. godine imaju neriješeni teritorijalni spor.

6. Netrpeljivost između Saudijaca i Katarana je i u tome što je Katar, mala zemlja, dominantns u svemu: u sportu, tehnologiji, otvorenosti, obrazovanju… Dok Katarani žive u modernom svijetu, Saudijci zbog vjerske stege žive izolirano i primitivno.

7. Katar je jedna od gospodarski najrazvijenijih zemalja svijeta i velika zarada jedan je od problema između Saudijske Arabije i Katara. Gospodarstvo se temelji na nafti i zemnom plinu koji čine veliku većinu izvoza i preko polovice bruto društvenog proizvoda. Također, Katar ima najviši BDP po stanovniku na svijetu, on iznosi oko 100.000 dolara, dok je u Saudijskoj Arabiji zbog deficita BDP pao na 11.800 dolara.

Za razliku od Saudijske Arabije koja je još uvijek ovisna o nafti, Katar je smanjio tu ovisnost i prilagodio se vremenu kad nafta neće biti glavni izvor prihoda. Zbog toga razvija modernu visoku tehnologiju i društvo utemeljeno na znanju. Godine 2004. otvoren je Katarski znanstveni i tehnološki park s poduzećima visoke tehnologije usmjerene na znanost i istraživanje.

Katar igra, S. Arabija spava

8. Katar ne štedi na promoviranju sporta. Poznata je njihova famozna rukometna reprezentacija koja je postigla veliki uspjeh na međunarodnoj rukometnoj sceni kada su pokupovali najbolje rukometaše svijeta. Saudijsku Arabiju najviše boli što zbog vjerske stege ne može organizirati velike međunarodne sportske događaje, poput svjetskog prvenstva u nogometu. Za razliku od Saudijske Arabije Katar će 2022. organizirati Svjetsko nogometno prvenstvo zbog čega je Doha danas jedno veliko gradilište.

9. U Saudijskoj Arabiji na Katar gledaju kao bogohulnu zemlju jer je postala jedna od glavnih poveznica među kontinentima. Danas, jedna od respektabilnijih aviokompanija na svijetu je Qatar Airways koji povezuje čitav svijet, dok aviokompanija Saudijske Arabije radi isključivo za prijevoz hodočasnika u Saudijsku Arabiju.

10. Za razliku od Saudijske Arabije u koju dolaze isključivo hodočasnici, Katar je danas postao svjetska turistička atrakcija koju godišnje posjeti između 10 i 15 milijuna turista, što uvelike povećava njihove prihode.

 Hassan Haidar Diab / Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari