Connect with us

Razgovor

Hassan Haidar Diab: Ideja ISIL-a nije umrla

Objavljeno

-

Razgovor s Hassanom Haidarom Diabom, novinarom i vanjskopolitičkim komentatorom „Večernjeg lista“

Hasan

Nakon što je postalo jasno kako je ISIL na prostorima Bliskog istoka i sjeverne Afrike pred vojničkim slomom, postavilo se je pitanje poslijeratne rekonfiguracije tih prostora.

Svaka od sukobljenih strana, bilo da je riječ o Assadovoj vladi, Rusiji, SAD-u, Turskoj, Iranu, Saudijskoj Arabiji, Izraelu ili pak Kurdima, zainteresirana je da nakon sloma tzv. Islamske države osiguraju svoj utjecaj u poslijeratnoj „podjeli plijena“.

To je dovelo da kompliciranja situacije, posebno u Siriji, gdje možemo reći da se trenutno vodi rati „svih protiv sviju“. O situaciji na Bliskom istoku Davor Dijanović / HKV razgovarao je s Hassanom Haidarom Diabom, novinarom i vanjskopolitičkim komentatorom „Večernjeg lista“.

Pred nekoliko dana Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju o 30-dnevnom humanitarnom primirju u Siriji. No, borbe se i dalje vode, posebno ne postoru Istočne Ghoute, a Turska je danas najavila slanje specijalnih snaga u Afrin i poručila kako se rezolucija o prekidu vatre ne odnosi na taj prostor. Ima li rezolucija prema Vašem mišljenju ikakvih efekata?

Prije samog izglasavanja rezolucije, Rusija i sirijska vlada kazali su da se ta rezolucija ne odnosi na skupine koje su proglašene terorističkim. Ono što nitko ne govori, a postavlja se pitanje, tko su ti pobunjenici u istočnoj Guti? Od Nusra Fronta do ISIL-a i ostatka džihadističkih skupina koje imaju srodnu ideologiju, vehabijsko selefijsku, kakvu imaju Al Qaida i ISIL. Isto tako, ti džihadisti uopće nisu poštivali rezoluciju. Svaki dan su bonbardirali glavni grad Damask u kojem je poginuo i bio ranjen veliki broj civila.

Assad i saveznici, Rusija i Iran, odlučili su očistiti istočnu Gutu na isti način kako su očistili Aleppo, bez obzira na pritiske koje poglavito dolaze iz SAD-a, Francuske i Velike Britanije. Paradoksalno je da te zemlje, dok pozivaju na prekid vatre i poštivanje rezolucije UN-a u istočnoj Guti, šute pred turskom agresijom na suverenu državu. Iako ta rezolucija obuhvaća i prekid turske ofenzive na kurdsku enklavu Afrin, svijet ne reagira. Mislim da će Asssad ići do kraja i osloboditi istočnu Gutu od terorista i na taj način osigurati Međunarodnu zračnu luku i glavni grad Damask koji je svakodnevna meta terorističkih napada.

Unatoč rezoluciji i dalje traje opsada Istočne Ghoute pokraj Damaska, prostora koji i dalje drže pobunjeničke snage. Pobunjenici i dalje granatiraju Damask, a kao taoce drže civile. Prema ruskim izvorima pobunjenici pripremaju napad kemijskim oružjem za koji bi optužili sirijsku vladu. Kako komentirate trenutnu situaciju na području Istočne Ghoute?

Sirija

I već sada, nažalost, i zapadni mediji i neki tzv. aktivisti i humanitarne organizacije tvrde kako su bačeni bojni otrovi od strane režima na džihadiste. Ne bih isključio mogućnost da Amerika opet udari poput onog napada prošle godine u travnju. Ono što je žalosno je to da su za Ameriku i zapadne sile opservatorij za ljudska prava i bijele kacige postale sveta knjiga. Jedna sila, poput SAD-a, da na osnovu njihovog lažnog izvještaja bombardira suverenu zemlju, to je nedopustivo prema međunarodnom pravu. Unatoč svim pritiscima, Assad je sa saveznicima donio odluku kako će pod svaku cijenu Istočnu Gutu očistiti od džihadista.

Nakon što je najavljeno formiranje Sirijskih pograničnih snaga na granici Sirije s Turskom, koje bi bile mahom sastavljene od Kurda, a uživale potporu SAD-a, Turska je pokrenula akciju „Maslinova grančica“ s ciljem eliminacije Kurda s tih prostora. To je dovelo do napetosti u odnosima SAD-a (koji je formalno saveznik Turske, ali podupire i Kurde) i Turske. Kako komentirate aktualni američko-turski spor? Može li eventualni (od Turske najavljeni) ulazak turskih vojnih snaga u Manbij dovesti do izravnog okršaja američke i turske vojske budući da se tamo nalaze i američke specijalne snage?

Siguran sam da do frontalnog sukoba američkih i turskih snaga neće doći. Najava Erdogana da će napasti američke snage je čista farsa koju koristi za unutarnju politiku Turske. Istina je da su odnosi između Turske i Amerike poremećeni, a to je zbog Gulena čije izručenje traži Turska, a Amerika to odbija. Što se tiče ulaska Turske u Siriju, to je presedan i kršenje međunarodnog prava na što svijet uporno šuti. Zamislite da svaka zemlja koja se osjeti ugroženom od susjedne zemlje pokrene vojnu operaciju i stvara zaštićenu zonu od 40 kilometra unutar granica te susjedne zemlje? Primjerice, Hrvatska se danas osjeća ugroženom od BiH i Slovenije, i pokrene vojnu operaciju kako bi zaštitila svoju nacionalnu sigurnost te pošalje svoju vojsku u susjedne zemlje, kako bi svijet na to gledao? Naravno da bi reagirao i da bi to bila čista agresija Hrvatske. A Erdoganu svi šute. EU zbog migranata, a SAD zbog toga što su s Turskom u savezu protiv Assada.

U vrijeme dok je ministar vanjskih poslova Turske bio Ahmet Davutoğlu proklamirana je politika „neoosmanizma“, razrađena u njegovoj knjizi „Strateška dubina“, koja je svoje interese vidjela i na Balkanu. Jesu li recentna zbivanja u susjedstvu maknula Balkan iz turskog fokusa i kako općenito gledate na ciljeve turske vanjske politike?

Nažalost, Erdogan se želi vratiti u doba Otomanskog carstva i postati novi sultan. Zašto Erdogan toliko novca ulaže u BiH, Srbiju, Kosovo, Makedoniju……? Naravno, kako bi imao utjecaj, a u tome je i uspio. Danas Erdogana više brane u Bi , na Kosovu, Makedoniji nego u samojTurskoj. Jednostavno, Erdoganova ideja je milom ili silom vratiti granice Otomanskog carstva od 1920.godine.

Geopolitički analitičari ističu kako je Sirija, barem kako stvari sada stoje, velika pobjeda Putina i Rusije, s obzirom na to da je upravo u Siriji doktrina „izvoza demokracije“ i intervencionizma (svrgavanja režima) prvi put zbog ulaska Rusije polomila zube. Kako gledate na rusku poziciju u Siriji i koji su ruski (geo)politički ciljevi na području Bliskog istoka?

Želim reći da je Sirija jedina zemlja na svijetu koja nije imala vanjski dug, zemlja u kojoj su svi sirijci bili jednaki, država se brinula o djeci od rođenja do završetka školovanja pa i osigurala zaposlenje. Uz to sve bile su i subvencije na naftne derivate i ostalo. Kada gledamo, što je danas, nama običnim ljudima, u Hrvatskoj važno? Živjeti u blagostanju bez obzira tko je na vlasti, bio to HDZ, SDP itd.

Sirijska tragedija je što se našla na putu između Teherana i Beiruta, odnosno na putu šijitske osovine ili polumjeseca. Nije cilj bila Sirija kao Sirija, već libanonski Hezbollah koji je postao opasan za opstanak izraelske države. Kao što je poznato, gotovo svo naoružanje libanonskom Hezbollahu išlo je preko Sirije.

Amerikanci su vjerovali ako sruše režim Bashar Al Assada i prekinu tu osovinu, da će maknuti opasnost Izraelu. Međutim, umjesto u Libanonu, Hezbollah se danas nalazi i u Siriji što je udvostručilo opasnost Izraelu. Što se tiče Rusije i Vladimira Putina, opet su pokazali kako su daleko ispred ostatka svijeta. Putin jako dobro zna da onaj tko kontrolira Siriju, kontrola i čitav Bliski istok. Isto tako, više od 8 tisuća džihadista iz bivših zemalja SSSR-a pridružilo se ISIL-u. Zbog toga je ruska vojna intervencija prvo bila usmjerena upravo prema tim džihadistima. Putin je imao filozofiju: bolje ih pobiti u Siriji nego dopustiti da se vrate. A da ne pričamo o ruskim vojnim bazama koje su jedine izvan Rusije i nalaze se upravo u Siriji. U svakom slučaju, Putin je opet nadjačao i Zapad i SAD.

Formiranjem prostora pod kurdskom kontrolom SAD očigledno želi osigurati svoj utjecaj na području Sirije i općenito Bliskog istoka, a tu je svakako primaran cilj kontrola tranzita energenata s područja Bliskog istoka prema Europi. Kako gledate na američku poziciju u Siriji? Odgovara li SAD-u uopće kraj rata s obzirom na činjenicu da je američka politika – budimo otvoreni – doživjela poraz u Siriji?

Nema sumnje da su Sjedinjene Države nakon što su pretrpjele potpuni poraz u Iraku izgubile utjecaj i sve to pokušale vratiti u Siriji. To će biti jako teško s obzirom da je Sirija trusno područje i njihove snage neće biti ugrožene samo od Rusije, sirijske vojske, Iranske revolucionarne garde i Hezbollaha već i od samih džihadista koji smatraju Ameriku najvećim neprijateljem. Zbog toga je SAD pokušala stvoriti kurdsku vojsku koja bi ih zaštitila. Amerikancima svakako da ne odgovara kraj rata u Siriji jer bi to u ovom trenutku ojačalo poziciju ne samo Rusiji već i Iranu i Hezbollahu i time doveo u pitanje opstanak Izraelske Države. Amerikanci pokušavaju danas podijeliti Siriju na tri dijela. Jedan dio, gdje su Kurdi, koji bi bio pod njihovim utjecajem i na taj bi način kontrolirali čitavu regiju.

Kakav je Vaš pogled na kurdsko pitanje?

Nažalost, Kurdi će uvijek platiti visoku cijenu i uvijek će ih velike sile iskoristiti za svoje ratove i interese. Davno sam napisao analizu kako će Kurdi biti najveći gubitnici ovog rata što se i obistinilo. Nažalost, Kurde su iskoristili i Amerikanci i Rusi, obećali si im sve, od autonomije do države s obzirom da su igrali glavnu ulogu u borbi protiv ISIL-a. Danas kad je ISIL poražen svi su se okrenuli protiv Kurda pa čak je sada i sama njihova autonomija unutar Sirije opasna. Što se tiče općenito mog pogleda na Kurde, to je narod kojeg ima skoro 40 milijuna na Bliskom istoku, a nemaju svoju državu. To je žalosno i tužno.

U previranjima na Bliskom istoku, pa tako i u Siriji snažno su prisutni Iran, ali i Saudijska Arabija, koji stoje na dijametralno suprotnim i nepomirljivim pozicijama. Rijad čini sve da Iran prikaže kao glavni izvor konflikta u regiji koji podupire terorizam, no javna je tajna da je Saudijska Arabija također umiješana u financiranje terorističkih grupacija. Kako gledate na uloge ove dvije države na području Bliskog istoka?

Sukobi u Siriji, kako sam već rekao, imaju za cilj prekinuti šijitski polumjesec. Jedan od glavnih krivaca za stanje u Siriji je Saudijska Arabija koja je, zbog financiranja terorista u Siriji i rata u Jemenu, u 2017. godinu ušla u deficitu od 150 milijardi dolara. Iran i Saudijska Arabija nadmeću se kako u Siriji tako i u Jemenu i ostalim zemljama regije. Iranski ciljevi su jasni. Imam Humeini kada je došao na vlast 1979.godine jasno je kazao da su njihovi prioriteti i ciljevi uništiti izraelsku državu i oni to ne skrivaju. Njihov interes u Siriji je izuzetno bitan jer Sirija graniči s Izraelom. S druge strane, Saudijska Arabija, koja se predstavlja kao mirotvorna i humanitarna država prema Siriji i sirijskom narodu, najviše je odgovorna za pokolje u Siriji. Upravo Saudijska Arabija, u kojoj se službeno provodi vehabijsko-selefijska ideologija, najodogovornija je za stvaranje ISIL-a koji propagira i provodi tu krvoločnu ideologiju. Gotovo svo naoružanje koje je išlo ISIL-u financirala je Saudijska Arabija. Najžalosnije u toj cijeloj priči je to da je američki predsjednik Donald Trump, zbog 400 milijardi dolara vrijednih ugovora koje je potpisao sa Saudijskom Arabijom, proglasio Iran sponzorom terorizma, a Saudijsku Arabiju najvećim borcem protiv terorizma.

Kako komentirate činjenicu da je Rusija, iako ima dobre odnose s Iranom, u posljednje vrijeme dosta zatoplila odnose sa Saudijskom Arabijom? Krije li se iza tog zatopljenja ruski interes za stabilnom cijenom nafte, budući da je Saudijska Arabija često rušenjem cijene nafte djelovala kao geopolitičko oružje protiv Rusije?

Osim nafte, Rusija pokušava, kao i s Turskom, Saudijskoj Arabiji prodati naoružanje. Uz financijsku dobit od naoružanja, Rusija pokušava raditi odmak Saudijske Arabije od Amerike koji su se jako približili dolaskom Trumpa. Geopolitički gledano, Rusija pokušava imati dobre odnose sa svim zemljama na Bliskom istoku.

Kako u svim previranjima na Bliskom istoku gledate na poziciju Države Izrael? Koji su izraelski interesi?

Izrael u zadnje vrijeme naoružava i financira desetak džihadističkih i pobunjeničkih grupa, i kako sam i prije rekao, Izrael je danas postala najugroženija zemlja. Čak i njihovi vojni analitičari i obavještajne službe kažu kako Izrael nije bio nikad ugrožen kao danas. U slučaju novog rata između Izraela i Hezbollaha, Izrael bi bio napadnut ne samo s juga Libanona već i s teritorija Sirije. Izrael, kao SAD i Saudijska Arabija, sukreator je ideje o rušenju Assada. Međutim umjesto sigurnosti Izrael je dobio još veću ugrozu opstanka kao države. Jer, danas, uz Iransku revolucionarnu gardu i Hezbollah, na sirijsko-izraelskoj granici nalazi se i na desetak tisuća šijitskih dobrovoljaca iz Iraka, Pakistana i Afganistana, koji su spremni za rat protiv Izraela.

U slučaju potencijalnog sukoba Izaela i Irana, na koju bi se stranu po Vama svrstala Rusija, budući da Putin održava dobre odnose i s Tel Avivom i s Teheranom?

Rusija bi u tom slučaju sigurno ostala neutralna i ne bi zauzela niti jednu stranu. Ono što je evidentno, zahvaljujući Rusiji još nije došlo do rata između Irana i Izraela. Naime, nakon obaranja izraelskog F-16 od strane iranskih snaga u Siriji, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je planirao krenuti u rat protiv Irana što je Putin spriječio.

Možete li naše čitatelje ukratko upoznati s trenutnim zbivanima u Jemenu, gdje se također odmjeravaju snage Irana i Saudijske Arabije?

Nažalost, u Jemenu je situacija dosta kompleksna. Ono što je najtužnije je to da svijet dozvoljava Saudijskoj Arabiji i arapskoj koaliciji da vrši agresiju na tu zemlju. Sukob u Jemenu je isključivo zbog kontrole tjesnaca Bab Almandeb, kroz kojeg prolaze svi naftni brodovi. U strahu da milicija Huta, koji podržavaju Iran, ne zauzme taj tjesnac, Saudijska Arabija je pokrenula vojnu intervenciju i potiho je podupirana a od čitave Međunarodne zajednice. Iranska kontrola tog tjesnaca zasigurno bi dala Iranu još veću moć i snagu.

Hassan Assad

U Jemenu se događa pravi genocid. 9 milijuna izbjeglih ljudi, 2 milijuna oboljelih od kolere, 5 milijuna gladnih… i sve to zahvaljujući saudijskoj vojnoj intervenciji. Međunarodna zajednica u isto vrijeme dok plače nad teroristima u istočnoj Guti slijepa je i statična glede genocida u Jemenu.

Slične relacije kao u Jemenu imamo i u Libanonu. U studenom prošle godine, nakon ostavke libanonskog premijera Haririja (ostavku je dao u Saudijskoj Arabiji zbog navodnog iranskog miješanja u libanonsku politiku) Deutsche Welle objavio je članak pod naslovom „Libanon taoc sukoba Saudijske Arabije i Irana“. Inače, Libanon je nekada bio svojevrsna oaza multikulturalnog Levanta, gdje su zajedno živjeli i muslimani (suniti i šijiti) i kršćani (maroniti), no nakon 1982. ova je država poprište stalnih sukoba. Kako gledate na današnju situaciju u Libanonu, koji je, napomena za čitatelje, Vaša rodna država?

Nažalost, Libanon je danas podjeljeno društvo. Jedan dio Libanonaca podržava Assada, a drugi dio je protiv. LibanonSituacija u Libanonu danas je opasnija nego ikad. Naime, osim straha od vjerskih sukoba između sunita i šijita, prijeti i veliki rat između libanonskog Hezbollaha i Izraela koji bi mogao biti katastrofalan ne samo za Libanon, već za čitavu regiju.

Saudijska Arabija, nakon što je postalo jasno da ih je Iran pobijedio u Siriji, pokušava preko svojih pristaša u Libanonu stvarati nerede i nemire te na taj način Iranu uzvratiti udarac zbog pobjede u Siriji. Rat oko dominacije i utjecaja Saudijske Arabije i Irana nad Libanonom nije ništa novo i traje već od 1979. godine.

Tzv. Islamska država nalazi se pred potpunim vojničkim slomom, no zanima nas kako gledate ne moguće ideološke posljedice vlasti ISIL-a na određenim prostorima. Naime, na nekim prostorima ljudi su nekoliko godina živjela izloženi ekstremizmu i fundamentalizmu. Mogu li ISIL-ovske ideje ideje dugoročno uhvatiti korijena kod tih ljudi, napose kod mladih ljudi, budući da su djeca bila izvrgnuta preodgoju?

Nažalost, ideja ISIL-a nije umrla. Davno je vođa terorističke organizacije Islamske države, Abu Bakr Al Bagdadi kazao kako teritorijalni gubitak Islamske države ništa ne znači jer već imaju pristaša diljem svijeta, a to dokatzju i teroristički napadi pogotovo od strane vukova samotnjaka. Kod većine muslimanskih sunita vjerovanje je da stvaranje Islamske države početak stvaranja snova ili ideje proroka Muhameda koji je težio da svijetom vlada islam. Zbog toga mislim da ćemo mi na Zapadu tek imati problema, od terorističkih napada “u ime islama” na dalje.

Postoji li mogućnost da se ISIL sutra pojavi na nekim drugim prostorima izvan Bliskog istoka i Sjeverne Afrike?

Aposlutno. ISIL je danas prisutan svugdje. Ne samo na bliskoistočnim trusnim i ratnim područjima već i na Zapadu i ISILna Balkanu. Svaki nositelj vehabijsko selefijske ideologije je potencijalni ISIL-ovac. A takvih je po svijetu mnogo.

Možemo li u budućnosti očekivati novi migrantski val prema Europi? Kakve su Vaše procjene?

Mislim da je balkanska ruta zauvijek zatvorena, jer su Angela Merkel i EU zatvorili vrata. U onakvim velikim brojevima više ih nećemo vidjeti, ali uvijek će postoja male grupice koje će krijumčariti preko granice.

Kako gledate na sutrašnje moguće sigurnosne ugroze u Europi s obzirom na to da je u okviru izbjegličkog/migrantskog vala u Europu ušao i znatan broj potencijalnih terorista?

Za vrijeme migrantske krize pisao sam kako moramo biti oprezni kako među migrantima mogu biti filtrirani i teroristi. Tada su me proglasili islamofobom i teroristom. Nedugo nakon toga se dogodio Pariz, Bruxelles… Nema sumnje da je među migrantima došao i veliki broj terorista s kojima ćemo imate velike poroblem. Zapadne obavještajne službe moraju uvijek biti na oprezu jer njihov je cilj pobiti što više nevjernika (kršćana) kako bi zaradili raj.

Razgovarao: Davor Dijanović / HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas