Pratite nas

Analiza

Hassan Haidar Diab: Povlačenjem iz Sirije Trump otvara put turskoj vojsci

Objavljeno

na

Američki predsjednik Donald Trump najavio je povlačenje američke vojske iz Sirije. U emisiji “Studio 4” o tome je govorio Hassan Haidar Diab.

Haidar Diab rekao je kako ga je veoma iznenadio potez predsjednika Trumpa s obzirom na to da on nije pokazivao nikakve namjere povlačenja iz Sirije zbog nekoliko razloga: “Prvi je što je Rusija ondje, a drugi je zbog Izraela te utjecaja Irana i Hezbollaha. Upravo zato me povlačenje iznenadilo”, istaknuo je Haidar Diab i rekao kako razlog povlačenja nije onaj koji je Trump rekao, a to je da je tzv. IS pobijeđen.

„Situacija u Siriji nije se promijenila posljednjih godinu dana. Tzv. IS, nažalost, i dalje postoji u Siriji“, naglasio je Haidar Diab.

Ne samo novinari već i Trumpovi saveznici bili su izneneđeni Trumpovom odlukom, istaknuo je. Trumpa je noćas napustio i ministar obrane James Mattis i cijeli je Kongres bio protiv povlačenja, naglasio je.

“Povlačenjem iz Sirije Trump će otvoriti put turskoj vojsci da uništi Kurde. Prema svemu sudeći, postoji interni dogovor između Trumpa i Erdogana, da Erdogan smanji pritisak na saudijskog princa Mohammada bin Salmana, koji je očito kriv za ubojstvo novinara, što Trump još uvijek negira isključivo zbog novca”, ističe Haidar Diab.

Turska vojska najavila je ulazak u Siriju, a to je nemoguće, ako je američka vojska ondje, naglašava.

“Kurdi govore kako im je tim činom Amerika zabila nož u leđa. Njih su izigrali i SAD i Rusija. Oni su bili ti koji su pokrenuli veliki otpor protiv IS-a”, rekao je.

“Erdogan Kurde smatra smrtnim neprijateljem, a odavno ima pretenzije prema ovom dijelu Sirije gdje su rijeke i gdje je veliko bogatstvo vode”, naglašava Haidar Diab.
On smatra kako su ovim trumpovim činom Kurdi prepušteni na milost i nemilost Erdogana.

“Rusija, Iran i Hezbollah geopolitički su pobjednici u Siriji. Onaj tko kontrolira situaciju u Siriji, kontrolira cijeli Bliski istok”, istaknuo je.

Haidar Diab smatra da je u svemu ovome veliki gubitnik i Izrael, zato što je Izrael odavno težio da smanji utjecaj Irana nad Libanonom i Hezbollahom, a danas ima iranski utjecaj i u Siriji. Naglašava kako je danas Izrael ugroženiji nego ikada.

 

 

Trump proglasio pobjedu nad IS-om, SAD povlači vojnike iz Sirije

 

 

Američki ministar obrane Jim Mattis podnio ostavku na dužnost

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Jan Ivanjek: Besposadni sustavi nezaobilazan su dio modernog ratovanja

Objavljeno

na

Objavio

Danas sam imao priliku nazočiti svečanom otvaranju vojarne Hrvatski branitelji Istre, u kojoj je smješteno novo Središte za besposadne zrakoplovne sustave, kao i pričuvna 4. pješačka pukovnija. Time se HV napokon vratio u Pulu, i to pod geslom prikladnim za izvidničku postrojbu: uvijek budni.

Elementi SzBZS su smješteni još i u Velikoj Buni te Sinju. Besposadni sustavi inače čine oko 20% senzorskih kapaciteta Obavještajne pukovnije, odnosno Bojne za obavještajnu potporu operacijama pod čijim okriljem djeluje Središte.

Obavještajna pukovnija još ima formacije i za HUMINT (prikupljanje obavještajnih informacija ljudstvom), SIGINT (analiza elektroničkih signala i emisija), operativni OSINT (korištenje otvorenih izvora informacija) te cyber djelovanja. Nadzor teritorija se provodi neprekidno tokom čitave godine.

Novonabavljene besposadne letjelice Orbiter 3, čije sposobnosti se ustupaju i Ministarstvu poljoprivrede jer su nabavljene uz sufinanciranje EU koja je pokrila oko 70% troškova nabave, za vojne se zadaće koriste 40% vremena, dok se 60% vremena koriste za potrebe Ministarstva poljoprivrede.

Besposadni sustavi nezaobilazan su dio modernog ratovanja, i otvaranje Središta napokon je čvrst korak prema sveobuhvatnijem razvoju besposadnih sposbnosti u HV-u, koje će s vremenom jačati.

U budućnosti će svakako biti nužno uvesti u upotrebu naoružane bespilotne letjelice u nekom obliku, što će ovisiti i o trendu razvoja tih tehnologija u svijetu, a za dugoročno razdoblje, u periodu desetljeća, trebati će u obzir uzeti i potencijal za neki oblik zajedničkog djelovanja s budućim višenamjenskim borbenim avionima, što je trend razvoja u svijetu čiji je trenutni vrhunac u obliku koncepta loyal wingman uparivanja posadnih lovaca i besposadnih borbenih letjelica.

Osim svečanosti u samoj vojarni, u Puli je kraj Arene organiziran taktičko-tehnički zbor, koji je posebno fascinirao one najmlađe. Iako će fokus aktivnosti u Puli biti na besposadnim sustavima, pojačavanje vojnih aktivnosti u Istri znači da će iznad nje također grmjeti i borbeni avioni sa šahovnicom na repu, na očito nezadovoljstvo jednog govornika na današnjoj svečanosti.

Sada, kada se pripremanje i revitalizacija sustava HV uspješno provodi, došlo je vrijeme da se počne nabavljati i moderna tehnika koja će osigurati trajnu tehnološku i vatrenu nadmoć Hrvatske vojske u budućnosti nad svim mogućim agresorima, i pri tome nikako ne valja žaliti novca, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek na facebooku

 

Simboličan prelet helikoptera Kiowa Warrior iznad Arene u Puli (VIDEO)

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

U pet godina vojni proračun Hrvatske porastao 17%, a Srbije čak 90%!

Objavljeno

na

Objavio

Usvega pet godina, od 2015. do 2019., hrvatski vojni proračun narastao je oko 17 posto, a vojni proračun Srbije u istom razdoblju oko – 90 posto! Hrvatska je u 2015. tako na vojsku trošila oko 555 milijuna eura, Srbija 459 milijuna eura.

Već 2017. Hrvatska troši 591 milijun eura, a Srbija se primiče Hrvatskoj i troši 559 milijuna eura. I onda se u 2018. događa potpuni preokret, Hrvatska počinje ubrzano zaostajati za Srbijom u odnosu na vojne troškove, naš je (realizirani) vojni proračun te godine bio 587 milijuna eura, manje od plana zbog prekida nabave borbenog zrakoplova, dok je vojni proračun Srbije znatno “skočio” na čak 725 milijuna eura.

Takav trend nastavljen je i tijekom ove godine kada, prema rebalansu (opet utrošeno manje od plana, ovoga puta 35 mil. eura manje), hrvatski vojni proračun iznosi 647 milijuna eura, a onaj u Srbiji čak 877 milijuna eura.

Ovi podaci dokazuju ono što su vojni analitičari već isticali, činjenicu da se Hrvatska izuzetno sporo, “mic po mic” penje u vojnim izdacima, pa je izložena i kritici NATO-a i SAD-a što se ne uspijeva značajnije približiti kolektivnoj obvezi o utrošku 2 posto BDP-a na vojsku.

Računovodstvenim manevrom, po uzoru na neke druge zemlje članice, u ožujku ove godine Hrvatska je NATO-u prikazala da troši znatno više pa je uračunavanjem troškova vojnih mirovina postotak naglo “porastao” s 1,3% na 1,75% BDP-a. Što je onda RH i podignulo na ljestvici zemalja članica na solidno 11. mjesto unutar 28 članica (bez Makedonije).

Kako je rebalansom utvrđeno da ni ove godine MORH nije uspio utrošiti planirani iznos, u međuvremenu je Hrvatska pala na 1,68% BDP-a. U sljedeća tri tjedna Hrvatska mora sastaviti konkretan “papir”, dokument koji će imati obligatornu snagu, a u kojemu će biti točno razrađeno kako i do kada će RH dostignuti onih 2% vojnih izdvajanja iz BDP-a.

Računa se da bi s početkom nabave eskadrile borbenih zrakoplova i još jednom kvalitetnijom, a planiranom nabavom, primjerice 60-tak američkih oklopljenih vozila “Bradley” koje bi nam SAD donirao, a mi platili 30 mil eura za modernizaciju te nabavom još nekoliko helikoptera “Black Hawk”, Hrvatska i dostignula tih 2%, dakle trošila bi više od milijarde eura godišnje na vojsku.

Problem je MORH-a što ne može nikakvom “računovodstvenom operacijom” približiti se drugom obveznom cilju NATO-a, a to je da za modernizaciju i opremanje, dakle nabavu novih ili modernizaciju starih borbenih sustava, troši 20% vojnog proračuna, konkretno oko 150 milijuna eura godišnje.

Premda službena Hrvatska nerado komentira jačanje vojnog trošenja u Srbiji, a nikako ne komentira nove, za javnost atraktivne vojne nabave zrakoplova MiG-29 i protuavionskih raketa “Pantsir-S1” iz Rusije, i njima je vjerojatno očito da skok od 90% u vojnom trošenju u susjednoj Srbiji nikako ne smije proći bez paljenja lampica za uzbunu u sustavu nacionalne sigurnosti RH, piše Večernji list

 

Jan Ivanjek: HV je najbolja vojska u našem susjedstvu

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari