Pratite nas

Analiza

Hassan Haidar Diab: Povlačenjem iz Sirije Trump otvara put turskoj vojsci

Objavljeno

na

Američki predsjednik Donald Trump najavio je povlačenje američke vojske iz Sirije. U emisiji “Studio 4” o tome je govorio Hassan Haidar Diab.

Haidar Diab rekao je kako ga je veoma iznenadio potez predsjednika Trumpa s obzirom na to da on nije pokazivao nikakve namjere povlačenja iz Sirije zbog nekoliko razloga: “Prvi je što je Rusija ondje, a drugi je zbog Izraela te utjecaja Irana i Hezbollaha. Upravo zato me povlačenje iznenadilo”, istaknuo je Haidar Diab i rekao kako razlog povlačenja nije onaj koji je Trump rekao, a to je da je tzv. IS pobijeđen.

„Situacija u Siriji nije se promijenila posljednjih godinu dana. Tzv. IS, nažalost, i dalje postoji u Siriji“, naglasio je Haidar Diab.

Ne samo novinari već i Trumpovi saveznici bili su izneneđeni Trumpovom odlukom, istaknuo je. Trumpa je noćas napustio i ministar obrane James Mattis i cijeli je Kongres bio protiv povlačenja, naglasio je.

“Povlačenjem iz Sirije Trump će otvoriti put turskoj vojsci da uništi Kurde. Prema svemu sudeći, postoji interni dogovor između Trumpa i Erdogana, da Erdogan smanji pritisak na saudijskog princa Mohammada bin Salmana, koji je očito kriv za ubojstvo novinara, što Trump još uvijek negira isključivo zbog novca”, ističe Haidar Diab.

Turska vojska najavila je ulazak u Siriju, a to je nemoguće, ako je američka vojska ondje, naglašava.

“Kurdi govore kako im je tim činom Amerika zabila nož u leđa. Njih su izigrali i SAD i Rusija. Oni su bili ti koji su pokrenuli veliki otpor protiv IS-a”, rekao je.

“Erdogan Kurde smatra smrtnim neprijateljem, a odavno ima pretenzije prema ovom dijelu Sirije gdje su rijeke i gdje je veliko bogatstvo vode”, naglašava Haidar Diab.
On smatra kako su ovim trumpovim činom Kurdi prepušteni na milost i nemilost Erdogana.

“Rusija, Iran i Hezbollah geopolitički su pobjednici u Siriji. Onaj tko kontrolira situaciju u Siriji, kontrolira cijeli Bliski istok”, istaknuo je.

Haidar Diab smatra da je u svemu ovome veliki gubitnik i Izrael, zato što je Izrael odavno težio da smanji utjecaj Irana nad Libanonom i Hezbollahom, a danas ima iranski utjecaj i u Siriji. Naglašava kako je danas Izrael ugroženiji nego ikada.

 

 

Trump proglasio pobjedu nad IS-om, SAD povlači vojnike iz Sirije

 

 

Američki ministar obrane Jim Mattis podnio ostavku na dužnost

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Jan Ivanjek: Vojna analiza- transportni avioni An-178 vs C-390

Objavljeno

na

Objavio

Taktički transport ključna je sposobnost u svakom ratnom zrakoplovstvu, a posebno je važna za države koje intenzivno sudjeluju u međunarodnim operacijama.

Danas ćemo ukratko proći dva vrlo zanimljiva nova transportna aviona, jedan koji cilja na nasljeđivanje C-130 Herculesa, te drugi koji je svoj segment pronašao između manjih transportera poput C-27J i većeg C-130.

Saznajte koje su im sposobnosti, za što se mogu koristiti te zašto su transportni avioni toliko važni.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Corona u zrcalu hrvatske stvarnosti ( II. )

Objavljeno

na

Objavio

Dalekog 05.05.2020., u analizi Corona u zrcalu hrvatske stvarnosti, ( https://kamenjar.com/corona-u-zrcalu-hrvatske-stvarnosti ), jasno sam naglasio što očekujem u idućim danima i tjednima i evo, ostvarilo se.

Iako je ta analiza dočekana s podsmjesima, prijekorima, uvrjedama, …… ipak se ostvarila i to dan prije krajnjeg roka koji sam naveo.

Kako neki sigurno neće otvoriti link analize od 05.05.2020., a kažu da slika govori više od tisuću riječi, onda neka slika ispod kaže koju riječ sama od sebe kao i što sam napisao:


Ne, nisam nikakav stručnjak, epidemiolog, infektolog ili član Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ali sve što napišem ostvari se neovisno o mojim ili tuđim željama. Naravno da sam izuzetno ponosan na svoja „predviđanja“, ali to ipak nisu predviđanja već duge analize uz nebrojeno čimbenika, simulacija, grafikona, …., i evo, opet se ostvarilo što sam „predvidio“.

No, pustimo sad osobno „hvalisanje“ jer ono to i nije niti će biti, već se koncentrirajmo na buduća vremena koja su pred nama jer samo zajedničkim snagama, tj. uz suradnju Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i cjelokupne najdiscipliniranije nacije na svijetu, tj. nas Hrvata i uspjeh je zagarantiran te mogu i samo i dalje na sav glas vikati: „NEMA OPUŠTANJA“!

Koliko god ova slika i ukupna borba protiv, ( prostim okom ), nevidljivog neprijatelja, ( COVID-19 ) bila dobra, tj. ODLIČNA, zanemarimo današnju radost već se dodatno angažirajmo i strpljivo i uporno se držimo preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske jer još je moguće i postoji stvarna opasnost da uslijed samo jednog nemarnog – krivog poteza narušimo sve dobro što smo kao Nacija uspjeli.

Cijeli svijet je prepoznao Hrvatsku i jučerašnje slike s  graničnih prijelaza nisu slučajne.

I još jedna jako lijepa slika s društvenih medija koja će biti svim domoljubima u srcu:

U najkraćim crtama: Borba protiv corona virusa je borba za HRVATSKU!

I da,

OSTANIMO ODGOVORNI!

BOŽE, ČUVAJ HRVATSKU!

Milivoj Lokas

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori