Connect with us

Analiza

Hassan Haidar Diab: Povlačenjem iz Sirije Trump otvara put turskoj vojsci

Objavljeno

-

Američki predsjednik Donald Trump najavio je povlačenje američke vojske iz Sirije. U emisiji “Studio 4” o tome je govorio Hassan Haidar Diab.

Haidar Diab rekao je kako ga je veoma iznenadio potez predsjednika Trumpa s obzirom na to da on nije pokazivao nikakve namjere povlačenja iz Sirije zbog nekoliko razloga: “Prvi je što je Rusija ondje, a drugi je zbog Izraela te utjecaja Irana i Hezbollaha. Upravo zato me povlačenje iznenadilo”, istaknuo je Haidar Diab i rekao kako razlog povlačenja nije onaj koji je Trump rekao, a to je da je tzv. IS pobijeđen.

„Situacija u Siriji nije se promijenila posljednjih godinu dana. Tzv. IS, nažalost, i dalje postoji u Siriji“, naglasio je Haidar Diab.

Ne samo novinari već i Trumpovi saveznici bili su izneneđeni Trumpovom odlukom, istaknuo je. Trumpa je noćas napustio i ministar obrane James Mattis i cijeli je Kongres bio protiv povlačenja, naglasio je.

“Povlačenjem iz Sirije Trump će otvoriti put turskoj vojsci da uništi Kurde. Prema svemu sudeći, postoji interni dogovor između Trumpa i Erdogana, da Erdogan smanji pritisak na saudijskog princa Mohammada bin Salmana, koji je očito kriv za ubojstvo novinara, što Trump još uvijek negira isključivo zbog novca”, ističe Haidar Diab.

Turska vojska najavila je ulazak u Siriju, a to je nemoguće, ako je američka vojska ondje, naglašava.

“Kurdi govore kako im je tim činom Amerika zabila nož u leđa. Njih su izigrali i SAD i Rusija. Oni su bili ti koji su pokrenuli veliki otpor protiv IS-a”, rekao je.

“Erdogan Kurde smatra smrtnim neprijateljem, a odavno ima pretenzije prema ovom dijelu Sirije gdje su rijeke i gdje je veliko bogatstvo vode”, naglašava Haidar Diab.
On smatra kako su ovim trumpovim činom Kurdi prepušteni na milost i nemilost Erdogana.

“Rusija, Iran i Hezbollah geopolitički su pobjednici u Siriji. Onaj tko kontrolira situaciju u Siriji, kontrolira cijeli Bliski istok”, istaknuo je.

Haidar Diab smatra da je u svemu ovome veliki gubitnik i Izrael, zato što je Izrael odavno težio da smanji utjecaj Irana nad Libanonom i Hezbollahom, a danas ima iranski utjecaj i u Siriji. Naglašava kako je danas Izrael ugroženiji nego ikada.

 

 

Trump proglasio pobjedu nad IS-om, SAD povlači vojnike iz Sirije

 

 

Američki ministar obrane Jim Mattis podnio ostavku na dužnost

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari