Connect with us

Politika

HAZU: Srbiji ulazak u EU uvjetovati nedvosmislenim priznanjem hrvatskoga jezika

Objavljeno

-

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti predložila je Vladi da kao jedan od uvjeta za pristupanje Srbije Europskoj uniji zatraži da njezina Vlada javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i neovisan standardni jezik i jedan od službenih jezika EU.

Izjavu kojom se Hrvatskoj predlaže da u pristupnim pregovorima kao jedan od uvjeta za pristupanje Srbije Europskoj uniji zatraži da njezina Vlada javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i neovisan standardni jezik i jedan od službenih jezika Europske unije, donio je Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU.

Prihvatila ju je Uprava Akademije te je ona službeni stav HAZU, ističe se u priopćenju.

Odbor je izjavu donio “uzimajući u obzir činjenicu da kulturna i javna tijela Srbije, kao i institucije koje se financiraju iz njezinog proračuna, učestalo već godinama poriču postojanje hrvatskoga jezika i njegove povijesti, te prisvajaju hrvatsku književnu baštinu, a osobito hrvatsku književnost Dubrovnika, obrazlažući to tezom da su dubrovački pisci navodno pisali na srpskom jeziku.

Donesena je i  zbog činjenice da se u obrazovnom programu u školama Republike Srbije hrvatski jezik lažno prikazuje kao srpski jezik koji se samo naziva hrvatskim imenom.

Izjava je, osim hrvatskoj javnosti, upućena i premijeru Andreju Plenkoviću. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari