Connect with us

BiH

HAZU u BiH pozvala na prestanak preglasavanja Hrvata i izmjenu Izbornog zakona

Objavljeno

-

Foto: EPA

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH pozvala je u ponedjeljak da se izmjenama Izbornoga zakona prestane s preglasavanjem Hrvata i spriječi dominacija brojnijih naroda, a zemlja preustroji po uzoru na Švicarsku i Belgiju.

Nakon sjednice vodstvo HAZU-a u BiH u Mostaru upozorilo je da su Hrvati obespravljeni, da ih se preglasava, ponižava, te da su im uskraćena elementarna demokratska prava, pa drugi biraju čak i njihova člana Predsjedništva.

“Vrijeme je da se ove igre oko Izbornog zakona završe i da se okrene pripremama za ulazak u euroatlantske integracije i dogovori usmjere gorućim pitanjima razvoja. U Europi ima zemalja koje veoma uspješno žive s razlikama – Belgija, Švicarska, Cipar, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge”, naveli su iz HAZU u BiH.

Nametanje članova Predsjedništva BiH te pokušaj da se Hrvati preglasaju i prigodom izbora izaslanika u gornji, nacionalni koncipirani Dom naroda, vodstvo HAZU u BiH nazvalo je “bezakonjem i nepravdom” koja nije samo političko pitanje, nego je i etičko.
U tri navrata glasovima Bošnjaka izabran je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Vodstvo HAZU-a u BiH upozorilo je kako se kroz stvaranje tzv. građanske BiH nastoji legalizirati “pravo brojnijeg naroda da uspostavi punu dominaciju, Hrvate posve podčini i preglasavanjem im nameće svoju volju, te oduzme postojeće mehanizme zaštite”. U ovoj najvišoj hrvatskoj znanstvenoj, kulturnoj i umjetničkoj ustanovi u BiH smatraju kako Hrvati moraju imati jednaka prava kao i Bošnjaci te Srbi.

“Hrvati se obespravljuju, ponižavaju, lišavaju prava jer su bez utjecaja i u Republici Srpskoj i u bošnjačkom entitetu koji se zove Federacija. I Hrvati žele parlament i vladu po istoj formuli koju imaju Srbi i Bošnjaci”, poručili su iz HAZU-a u BiH.
Izrazili su očekivanje da će se do kraja godine postići dogovor o izmjenama Izbornoga zakona.

Prošloga tjedna trebali su biti nastavljeni razgovori o izbornoj reformi uz posredovanje SAD-a i EU-a, no odgođeni su za kraj studenog. (Hina)

Hrvatsko veleposlanstvo u BiH osudilo Izetbegovićeve izjave o nacionalnom identitetu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari