HBŽ: SNSD traži mjesto predsjednika Skupštine i 30 posto vlasti

0

SNSD je jedina politička stranka koja zastupa interese Srba u Hercegbosanskoj županiji i s tom činjenicom unutar koalicije zagovara da dogovor oko pozicija unutar zakonodavne i izvršne vlasti bude na principu snaga unutar Skupštine – kazao je za Fenu član rukovodstva Skupštine Hercegbosanske županije Slaviša Mihajlović.

On prije svega misli da SNSD-u treba pripasti 30 posto pozicija u Vladi, Skupštini, odborima, javnim poduzećima, agencijama, pa i upravnim odborima na razini Federacije BiH.

– Inzistirat ćemo na poziciji predsjednika Skupštine Hercegbosanske županije, te mislim da je sazrelo vrijeme da jedna od dvije ključne pozicije u županiji ne pripadne samo jednom narodu“, kazao je Mihajlović.

S obzirom na činjenicu kako je HDZ BiH najveća parlamentarna stranka u ovoj županiji, slaže se da njima treba pripasti premijerska pozicija dok bi SNSD trebao dobiti mjesto predsjednika Skupštine.

Pored te pozicije a temeljem Ustava tražit će, kako kaže, ono što im pripada a to su tri ministarstva unutar Vlade HBŽ-a dok bi slijedom već spomenute vertikale druga kadrovska rješenja uz daljnje pregovore bila u drugom planu.

Također, Mihajlović spominje nastavak razgovora oko ustavnih promjena, reformi javnog sektora, socijalne politike i obrazovanja.

– Imamo situaciju da Ustav ove županije još nije usuglašen sa Ustavom FBiH, imamo situaciju da se ne poštuju osnovna prava konstitutivnih naroda počevši od grupe nacionalnih pitanja, pisma, jezika..“, istakao je Mihajlović.

Zastupnik SDA Jasenko Tufekčić, koji je i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta F BiH kaže kako još nema parlamentarne većine unutar Skupštine Hercegbosanske županije, niti je očekuje u narednom razdoblju bez pravih razgovora unutar HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA BiH s potpisanim sporazumom.

“Kad budemo razgovarali o cijelom paketu moći ćemo tada reći da imamo parlamentarnu većinu u Skupštini Hercegbosanske županije“, istaknuo je Tufekčić.

Za izbor Vlade Hercegbosanske županije, prema ustavu, potrebna je dvotrećinska većina. Od ukupno 25 zastupnika, koalicija HNS-a BiH, predvođena HDZ BiH broji 9 zastupnika, po dva zastupnika imaju SNSD, Hrvatska neovisna lista Josipa Perića, SDA, Lijanovićeva Narodna stranka “Radom za boljitak”, kao i koalicija HSP BiH- HSS, dok SDP ima jednog zastupnika.

Vlada HBŽ ima ukupno 8 ministarstava i premijera, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

facebook komentari