Pratite nas

Reagiranja

HDNP: Radman nezavisnu produkciju u dvije godine oštetio za 360 milijuna kuna?

Objavljeno

na

Predstavnici Hrvatskog društva nezavisnih producenata (HDNP) i udruge ‘Pretplatnik’ u ponedjeljak su, na javnoj tribini o nezavisnoj produkciji i pluralizmu javnog sadržaja na javnom RTV servisu, oštro prozvali vodstvo HRT-a da je u dosadašnjoj praksi iskrivljavalo podatke o nabavi programa od neovisnih proizvođača te naglasili da u nabavi tog programa HRT značajno zaostaje za europskom praksom.

[ad id=”93788″]

Prema riječima predsjednika HDNP-a Darija Vincea, poslovanje HRT-a treba hitno uskladiti sa Zakonom o HRT-u u kojem o nabavi programa “piše puno lijepih stvari, ali izvedba je manje lijepa”. Vince je istaknuo da HRT za svoju temeljnu djelatnost – proizvodnju i prikazivanje programa – izdvaja, prema izvještajima, samo 23 posto od gotovo 1,4 milijarde kuna godišnjih prihoda ili ukupno oko 327 milijuna kuna, dok su troškovi programa višestruko veći. Kao prikazivanje iskrivljenih podataka stoga je naveo i nedavne tvrdnje uprave HRT-a da je u 2015. za nabavu programa od neovisnih proizvođača utrošeno 58,4 milijuna kuna što je čak 117 posto više od zakonom propisanog minimuma od 15 posto programskog budžeta HRT-a.

Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko godina HRT nije ispunio zakonsku obvezu prema neovisnim proizvođačima te je sektor nezavisne produkcije od 2012. do 2014., tijekom mandata bivšeg ravnatelja HRT Gorana Radmana, bio oštećen za oko 360 milijuna kuna. Vince je naglasio kako se u europskoj praksi kvota otkupa programa od neovisnih proizvođača određuje prema ukupnim prihodima javnih radiotelevizija te je izrazio nadu kako će novo vodstvo HRT-a u skoroj budućnosti prepoznati “stratešku ulogu i značaj neovisne produkcije za društvo i javni servis”.

Potpredsjednica udruge ‘Pretplatnik’ Nina Obuljen Koržinek istaknula je kao ‘nesretne izjave’ tvrdnje iznesene na posljednjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a kako javna radiotelevizija “previše ulaže u neovisne produkcije i rasipa svoj novac”. Prema njezinim riječima, što je razvijenija audiovizualna produkcija u nekoj zemlji, to je veći udio programskog sadržaja nezavisne produkcije u javnom servisu.

Nezavisni producent Nebojša Taraba postavio je pitanje vlastite, odnosno ‘in-house’ produkcije HRT-a navodeći da je ona često i više puta skuplja od nezavisne produkcije, a o problemu otkupa sadržaja neovisne produkcije govorili su i rukovoditelji HRT-a Josip Popovac i Sanja Ivančan.

Na tribini je najavljen zajednički sastanak vodstva HRT-a, nezavisnih producenata i predstavnika udruge ‘Pretplatnik’ o problematici i unapređenju HRT-ove nabave programskog sadržaja od neovisnih proizvođača.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Reagiranja

Sramna propaganda: Birače u RH ponovno se plaši redovima iz BiH a tamo se biraju samo tri zastupnika

Objavljeno

na

Objavio

Isječak facebook grupa: IZBORI 2020. by GORDAN MARAS"

Repriza šovinističke izborne kampanje, koja se onda pretvorila i u medijsku hajku da će Hrvati iz BiH presuditi na izborima, događa se i na ovim izborima za Hrvatski sabor.

‘Gužve u Mostaru’, naslov je kojim se mobilizira lijevo biračko tijelo u Hrvatskoj zamagljujući ulogu XI. Izborne jedinice na izborima.

Čak i da svih 411.758 birača s pravom glasa u hrvatskom inozemstvu od Sydneya do Los Angelesa iskoristi to pravo, uključujući notornu ‘Bosnu’ oni bi birali tek tri saborska zastupnika. Nijednoga više. Pa čak i da su gužve i kolone u Mostaru od Osnovne škole gdje se glasuje do Staroga mosta u Mostaru. Ništa ne bi promijenilo situaciju.

A činjenice o prvom izbornome danu govore kako je glasovalo tek nešto više od 9000 birača u Bosni i Hercegovini, od toga je više od polovice u Mostaru. To pak prevedno u rječnik biračkih mjesta, a njih je 45 u BiH govori da je tek na svakom biračkome mjestu u prosjeku glasovalo samo 200 birača. To na najbolji način demaskira spinove s ljevice kojim se želi ‘dignuti tlak’ biračima u Hrvatskoj.

Neovisno o političkim spinovima nevjerojatno je da i dio hrvatskih medija nasjedaju na jeftinu propagandu koja u suštini teško šteti odnosima sunarodnjaka.

Nevjerojatno je da se ista ‘spika’ pokušava prodati čak i unatoč činjenici što su je na izborima 2000. prodavali iz tadašnja pobjedničke koalicije sa šovinističkim spotom u kojemu Hrvat iz BiH s upadljivo bijelim čarapama izlazi iz autobusa Livnobus na kolodvoru u Zagrebu, a u spotu se ističe poruke ‘Zar ćete dopustiti ovakvima da odluče’. Sramno i jadno, komentirao je /VečernjiList BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

GI Ivo Pilar: ‘Predsjednik HND-a Zovko i predsjednica sindikata Sever civilizacijska su sramota za novinarstvo i moraju odstupiti’

Objavljeno

na

Predsjednik HND-a Zovko i predsjednica sindikata Sever civilizacijska su sramota  za novinarstvo i moraju odstupiti.

Nakon što je Mirando Mrsić, korumpirani SDP ov bivši ministar, bjesomučno, neosnovano i klevetnički napao Karolinu Vidović Krišto svi nazočni u hrvatskom novinarskom domu šutjeli su.

Bjesomučni napad prešutio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, prešutjela je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, Maja Sever, prešutjele su ga stručnjakinje Vesna Alaburić, Gordana Vilović, Helena Popović. Šutjela je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Sramotno je šutjela i Sandra Benčić koja se kune u zaštitu žena.

Karolina Vidović Krišto je sretno  udana i majka je 4 djece, nagrađivana novinarska i nestranačka političarka, aktivni je i uspješni borac za ljudska prava, borac protiv cenzure, borac za zaštitu slabijih, napose djece, za prava mladih i za slobodu govora.

Bivši korumpirani SDP-ov ministar Mirando Mršić u nazočnosti 6 žena (i 4 muškarca) iz svijeta politike i medija za tu je ženu  izjavio  kako bi ona sukladno ekstremno ljevičarskoj ideologiji ubijala ljude zbog njihove narodne i vjerske pripadnosti – i nitko od 11 sudionika rasprave iz HND-a, HDZ-a, SDP-a i drugih stranaka nije reagirao osudom neprihvatljivih kvalifikacija bivšeg korumpiranog ministra.

Jedina koja je doduše mlako, ustala protiv ove sramote je Marija Selak Raspudić.

Novinarka HINA-e je svojevremeno dobila  otkaz radi otkrivanja afere korumpiranog SDP ovog ministra Mrsića, a HND ga prima na javnu tribinu ne problematizirajuci i ne osuđujući tu činjenicu. Nazočni predstavnici (Zovko, Sever…) nisu osudili totalno neosnovani i monstruozan napad na kolegicu, ženu i majku.

Zbog netočnosti, neprofesionalnosti i sluganskog odnosa prema vlasti koja se utjelovljuje u orjunaškoj politici SDP-a  i vrha HDZ-a,  moraju odstupiti predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko te predsjednica sindikata novinara Maja Sever. .

Ovako grubo rušenje civilizacijskih minimuma te otvoreni napadi ekstremnih ljevičara i orjunaša na vrijednosti suvremene hrvatske države neće ostati bez adekvatnog odgovora državotvornih snaga.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara – kontakt – Franjo Šoljić – [email protected]

Građanska inicijativa Ivo Pilar

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari