HDZ 1990 je prekinuo koaliciju s HDZ-om BiH

  0

  HDZ 1990 je prekinuo koaliciju s HDZ-om BiH, no to ne znači da će izaći iz vlasti ili istupiti iz Hrvatskog narodnog sabora, potvrdio je danas za Dnevno Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990.

  On je nakon sjednice Središnjega odbora stranke, koja je održana u Tomislavgradu, za naš portal izjavio kako je HDZ BiH jednostrano poništio sporazum s HDZ-om 1990 i to smjenom predsjednika Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Nediljka Rimca, inače predsjednika Središnjega odbora HDZ-a 1990.

  Smjenom Vlade u HBŽ-a HDZ BiH je jednostrano poništio sporazum o zajedničkom nastupu u vlasti s HDZ-om 1990. Premijerska pozicija u toj  županiji je bila dogovorena u kontekstu ukupne podjele pozicija u županijama i ovime je taj sporazum poništen, rekao je Raguž te dodao kako će HDZ 1990 i dalje ostati dijelom Vijeća ministara BiH te županijskih vlada.

  Mi ćemo temeljem potpore koju smo imali, izbornoga legitimiteta i našega programa nastaviti djelovati kao samostalna politička stranka i borit ćemo se za svoje ciljeve tamo gdje smo u mogućnosti, rekao je Raguž.

  [quote]Govoreći o odnosima unutar HNS-a, predsjednik HDZ-a 1990 je rekao kako je Središnji odbor njegove stranke zatražio ”suštinsku reformu HNS-a”.[/quote]

  To tražimo zbog kršenja temeljnih načela na kojima je HNS obnovljen nakon uspostave nelegalne i nelegitimne vlasti u FBiH. Reformu tražimo i zbog činjenice da je vlast u HBŽ-u uspostavljena sa strankama koje nisu unutar HNS-a (NS Radom za boljitak; op.a.) a protiv HDZ-a 1990 koja je ključna sastavnica HNS-a. Tražimo temeljitu redefiniciju HNS-a kako bi ta institucija zaista postala krovna nacionalna institucija koja će voditi računa o vitalnim nacionalnim interesima Hrvata u BiH, rekao je Raguž.

  Za Dnevno je izjavio i kako HDZ 1990 ne podržava trenutni način vođenja HNS-a kojim, kako je rekao, domoniraju dnevnopolitčki potezi.

  Ipak, HNS ne napuštamo to je jasna stvar, dodao je Raguž.

  Govoreći, pak, o provedbi presude Sejdić-Finci izjavio je kako se ne smije propustiti sadašnji mementum kojim bi se BiH mogla stavi na europski kolosijek. Rekao je kako su stranački lideri blizu rješenja te kako je rješavanje hrvatskoga pitanja ključ uspješne provedbe ove presude.

  Ivo Jurišić

  facebook komentari