HDZ 1990 ostao bez Odbora u Širokom Brijegu i Sarajevu

  0

  Članovi Općinskog odbora HDZ-a 1990 Široki Brijeg, njih 21 od ukupno 25, podnijelo je ostavku u svim stranačkim tijelima.

  ”Distanciramo se od ove i ovakve politike, i ovim putem istupamo iz Stranke”, navodi se u priopćenju Odbora, koji je kao razloge naveo ”pogrešan pristup pregovorima u okviru HNS-a i neprihvaćanje zajedničkog nastupa na predstojećim općim izborima”.

  1990sirokiStranci se zamjera i ujedinjenje s Hrvatskim narodnim savezom te se navodi kako su sporazumom o ujedinjenju Predsjedništvo i Središnji odbor prekršili odredbe Statuta.

  ”Ulogu Suda časti preuzelo je Predsjedništvo, koje radi po principu prijekog suda, te svoje članove izbacuje na Predsjedništvu i na Središnjem odboru, po kratkom postupku bez prava na obranu. U stranci se događaju ‘čistke’ osnivača Stranke i ljudi koji su sudjelovali u stvaranju iste”, navodi se u priopćenju te dodaje kako je neprihvatljiva promjena imena Stranke koja je osnovana kao nacionalna stranka hrvatskog naroda u BiH.

  ”Posebno, osuđujemo politički zaokret tj.transformaciju Stranke iz nacionalne u građansko-liberalnu opciju. Ova Stranka više nije ni hrvatska, ni demokratska”, navodi se u priopćenju i dodaje kako HDZ 1990 doživljava potpuni zaokret u svojoj politici, te odstupa od načela zbog kojih i na kojima je nastao.

  No, predsjednik stranke, Martin Raguž, je u utorak u Sarajevu izjavio kako je okončan proces profiliranja ove stranke u demokratsku stranku europske narodnjačke orijentacije, te dodao da stranka proživljava katarzu.

  ”Ovu ću stranku vratiti u centar političkih zbivanja u BiH. Želimo novu dimenziju odnosa, kao što je legitiman odnos s predstavnicima drugih stranaka. Obećali smo novu politiku koja neće manipulirati i prozivati druge, već poći od sebe, doživjeti katarzu i biti spremna preuzeti odgovornost za ono što se obeća”, kazao je Raguž.

  Podsjećamo, HDZ 1990 posljednjih dana tresu ostavke i isključivanja iz članstva. Sve je počelo napuštanjem stranke Slavena Raguža, predsjednika mostarskog Gradskog odbora stranke, kojeg je potom središnjica stranke izbacila iz svojih redova. Potom je stranku napustio Josip Merdžo, a onda i nekadašnji predsjednik stranke Božo Ljubić, koji je u svojem priopćenju povodom ostavke naveo kako je stranka ”došla do svog neslavnog kraja” i da ”ona kao HDZ 1990 više i ne postoji”.

  Županijski odbor HDZ 1990 Vrhbosna je na sjednici održanoj u utorak donio zaključke o tomu kako ne podržava sporazum o integriranju Hrvatskog narodnog saveza u jedinstvenu političku stranku HDZ 1990 – Stranka europske pučke orijentacije.

  Zatim, HDZ 1990 ŽO Vrhbosna Sarajevo već duže vremena stajališta je da hrvatske stranke, članiceHrvatskog narodnog sabora trebaju nastupiti zajednički na sljedećim općim izborima 2014.

  Ovaj odbor osuđuje način na koji su se protiv određenih članova stranke pokretali stegovni postupci i donosile odluke o njihovom isključenju bez mogućnosti da se isti brane. Isti odbor je prihvatio ostavku na dužnost predsjednika ŽO i dužnost člana Predsjedništva HDZ 1990 Dražena Gagulića. Kako se navodi u priopćenju ostavku je podnijela i većina članova ŽO Vrhbosna Sarajevo.

  U pismu predsjedniku HDZ 1990 Martinu Ragužu, Gagulić navodi kako sa 29.04.2014. podnosi ostavku na dužnost predsjednika ŽO Vrhbosna Sarajevo i dužnost člana Predsjedništva HDZ 1990 i da istupa iz stranke, navedeno je u pismu ŽO HDZ 1990 Vrhbosna Sarajevo.

  Glavni tajnik HDZ 1990, sukladno čl. 39, st. 5. Statuta donio je sljedeću odluku: Formira se Povjerenstvo od 10 članova za pripremu Izborne skupštine ŽO Vrhbosanske županije HDZ 1990. Povjerenikom se imenuje Davor (Ivica) Selak.

  Povjerenstvo je dužno pripremiti i održati izbornu skupštinu u roku od 30 dana i o svemu izvijestiti Glavno tajništvo HDZ 1990. HDZ 1990 od povjerenika i članova povjerenstva očekuje značajan iskorak u jačanju stranke u glavnom gradu, te da iskoristi puni potencijal koji stranka ima, kako u Sarajevu tako i u Vrhbosanskoj županiji, priopćeno je iz ove stranke.

  Bljesak

  facebook komentari