Connect with us

Politički rentgen

HDZ bez prave konkurencije!

Objavljeno

-

…..Domovinski pokret, još uvijek bez izabranog predsjednika, izlazi na svoje unutar stranačke izbore s rejtingom od 5,2 posto, dok su u srpnju imali 7 posto. Čini se, da će najvjerojatniji novi predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava imati velike probleme tu stranku nakon raskola prevesti preko izbornog praga?…..

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Hrvatska demokratska zajednica i nadalje uvjerljivo vodi na svim rejting ljestvicama kao najjača politička opcija u Republici Hrvatskoj!

Po najnovijem istraživanju agencije Crobarometar , da su danas izbori, HDZ bi osvojio 30,8 posto potpore. Za tu je stranku izrazito važno da mjesecima imaju stabilan rejting i čini se da se radi o nezaustavljivom trendu što u analitici ima svoju posebnu težinu. Ni pandemija Covid-19 i sve oporbene antivakserske aktivnosti u tom kontekstu, ni potresi u Zagrebu i na Banovini, čini se, nisu naštetili HDZ-ovom rejtingu.

Da nije bilo tih elementarnih nepogoda, HDZ bi danas vjerojatno bio na oko 40% potpore, što bi značilo da na izborima mogu računati s preko 70 osvojenih saborskih mandata, a možda i na apsolutnu pobjedu, što se nije dogodilo od vremena prvog predsjednika Tuđmana.

Po mišljenju nekih uglednih analitičara, s obzirom da lijeva i desna oporba ne nude Hrvatskoj baš nikakvu ozbiljnu perspektivu i alternativu, HDZ će i nadalje dominirati političkom scenom, a izlazak iz korona krize, uspješan početak obnove Zagreba i Banovine, povlačenje sredstava iz EU, dovršetak izgradnje Pelješkog mosta, značajne strateške infrastrukturne i druge investicije, građevinski bum, rast zaposlenosti i uključive socijalne politike plaća i mirovina, čvrsto će i nadalje pozicionirati HDZ kao stranku bez prave konkurencije.

Tomaševićev MOŽEMO, nakon što je privremeno preskočio SDP, trenutno su rame uz rame s tom strankom u borbi za drugu poziciju. Zeleno-lijevi aktivistički pokret osvaja 13,6 posto ili 2 posto manje u odnosu na zadnje ispitivanje javnog mnijenja.

SDP pak i nadalje proživljava svoju duboku krizu identiteta, što se pretvorilo u pravu agoniju i noćnu moru. Rejting mu je pao na tek 13,4 posto, što je najniže u povijesti njihovog postojanja s trendom daljnjeg pada, jer u ovo ispitivanje nisu obuhvaćene posljednje podjele u SDP-u. U tom kontekstu, pitanje je hoće li ta stranka potonuti ili će ih neko čudo uzdignuti. Bez šok terapije unutar SDP-a njihovo potonuće će bez ikakve sumnje biti nastavljeno. Birački bazen ljevice podijeljen je između Možemo i SDP-a, on je definiran, tako da je za Hrvatsku potpuno svejedno hoće li Možemo ili SDP biti druga politička snaga, jer te dvije stranke već su sada u čvrstoj koaliciji na bilo kojim nadolazećim izborima.

Samo još dvije opcije prelaze izborni prag. MOST je pametnim intelektualnim osvježenjima u svojim redovima postao politički stabilna stranka bez previranja i s rejtingom od 8,3 posto, što je nešto više nego u lipnju mjesecu kada su imali tek 6,7 posto. MOSTU je na ruku išao i raspad u Domovinskom pokretu, pa su bez ikakve sumnje pridobili naklonost jednog razočaranog dijela birača Domovinskog pokreta.

Taj trend će se vjerojatno nastaviti i moguće je očekivati da će simpatizeri Domovinskog pokreta nakon sramoćenja koje su doživjeli biti skloniji Mostu, a bit će i onih koji će se prirodno vratiti HDZ-u kao najsigurnijoj opciji. U svakom slučaju, biračko tijelo Domovinskog pokreta podijelit će se na one koji će ostati vjerni Penavi, na Hrvatske suvereniste, Most i HDZ. HDZ bi u ovakvom raspletu mogao najviše profitirati, jer bitka za glasove Domovinskog pokreta između Mosta, Hrvatskih suverenista stvorit će pretpostavke za novi raskol na „desnici“. MOST-ovo otvoreno približavanje SDP-u i MOŽEMO, iz čega se može slutiti njihova koalicija na slijedećim parlamentarnim izborima protiv HDZ-a, moglo bi naštetiti MOSTU u nastojanju da dublje zagrabe u desni birački bazen.

Domovinski pokret, još uvijek bez izabranog predsjednika, izlazi na svoje unutar stranačke izbore s rejtingom od 5,2 posto, dok su u srpnju imali 7 posto. Čini se, da će najvjerojatniji novi predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava imati velike probleme tu stranku nakon raskola prevesti preko izbornog praga? Na istoku Hrvatske, gdje Penava računa na najveću potporu glasača , bez ikakve sumnje neutralizirat ga će vrlo popularni HDZ-ov Ivan Anušić, a dodatnu štetu nanijet će mu i Đapićeva stranka Desno koja lokalno jača u koaliciji s HDZ-om.

U Splitu i Dalmaciji, gdje Penava očekuje veliku potporu, doći će do otvorene borbe za glasove između HDZ-a, Mosta i Domovinskog pokreta. HDZ, ako želi biti konkurentniji u tom dijelu Hrvatske, morat će temeljito mijenjati odnos snaga u tim domicilnim organizacijama, jer čini se da su HDZ-ovi „crni labudi“ kao stranačka frakcija baš tamo još uvijek destruktivno najglasniji.

Živi zid koji se sa sjetom može prisjetiti borbe za 2. mjesto na rejting ljestvici, sada je na 1,8 posto. IDS s novim predsjednikom dobiva 1,7 posto. HSU je na 1,5 posto, a Hrvatski suverenisti na 1,4 posto. FOKUS je na 1,1 te Glas na 1 posto. Ostale stranke zajedno, od desnice do ljevice, imaju 5,1 posto, a tu su primjerice HNS na 0,9, HSS također na 0,9, Reformisti na 0,6 i HSLS 0,1 posto.
U kontekstu proklamiranog stvaranje nekog zajedništva na desnom političkom spektru, na kojemu ima jako puno prostora za pametno političko djelovanje, najviše su potonuli Hrvatski suverenisti. Nakon izbora zastupnika za Europski parlament, na kojima su osvojili jedno zastupničko mjesto i stigli na 8,5 posto popularnosti, potonuli su do neprepoznatljivosti.

Usisali su ih Domovinski pokret i Miroslav Škoro spriječivši njihov daljnji prirodni rast i sada su u situaciju da se politički vade upravo s Miroslavom Škorom i njegovom sestrom Vučemilović, koji su im kao osvetnici pristupili u otvorenom ratu protiv Domovinskog pokreta. Ta situacija mi miriši na daljnje rasulo na desnici, umjesto puke parole „da zajedništvo nema alternative“! Ako je tome tako, HDZ će iz ovog otvorenog sukoba na desnici apsolutno najviše profitirati!

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas