Pratite nas

Vijesti

HDZ BiH i SDA pred dogovorom: Sustavom dviju izbornih jedinica protiv stvaranja novih Komšića

Objavljeno

na

Najveća bošnjačka i i najveća hrvatska politička stranka u Bosni i Hercegovini blizu su dogovora o novom modelu po kojemu bi se ubuduće birali članovi Predsjedništva BiH s područja Federacije BiH, čime bi ujedno bila otklonjena ključna zapreka za dalje približavanje BiH europskim integracijama, prenose u utorak  mediji u BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Hrvatske demokratske zajendice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović navodno su postigli suglasnost da se dva člana Predsjedništva BiH nastave birati izravno, no kroz dvije izborne jedinice koje bi se uspostavile na teritoriju FBiH. Jedna izborna jedinica imala bi “blagu” bošnjačku, a druga hrvatsku većinu, a izbor bi se vršio po tzv. preferencijalnom modelu.

To bi značilo da će jedan član Predsjedništva BiH biti kandidat koji dobije najveći broj glasova unutar jedne izborne jedinice, dok bi drugi član bio onaj koji dobije najveće povjerenje unutar druge izborne jedinice, objavila je komercijalna televizija TV 1.

Na primjeru izbora provedenih 2010. godine to bi, primjerice, značilo kako bi Bakir Izetbegović svakako dobio mjesto člana Predsjedništva BiH, no ne i Željko Komšić jer bi se on natjecao u istoj izbornoj jedinici kao i Izetbegović pa bi u tom slučaju za člana Predsjedništva BiH bila izabrana Borjana Krišto kao prvoplasirani kandidat u, uvjetno rečeno, većinskoj hrvatskoj izbornoj jedinici.

Iako su i u SDA i u HDZ BiH svjesni da predloženi model nije idealan, drže kako je on ipak bolji od postojećeg rješenja koje je i osiguralo da Komšić dva puta za redom pobijedi na izborima iako su za njega glasovali pretežito Bošnjaci.

Treći član Predsjedništva BiH, koji dolazi iz Republike Srpske, također bi se birao izravno, s tim što bi se iz ustava i izbornog zakona brisala odrednica po kojoj to mora biti Srbin.

Čović i Tihić trebali bi se sastati do kraja tjedna u Sarajevu, a mediji prosuđuju  kako bi na tom susretu mogli potvrditi postizanje ovakvog dogovora.

Ako bi se potvrdilo da je on postignut, time bi se otvorila mogućnost za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

U SDA i HDZ BiH su ocijenili kako bi novi izborni model ujedno teorijski otvorio mogućnost izbora i nekog od pripadnika manjinskih naroda, što je i bit presude Europskog suda za ljudska prava donesene još 2009. godine.

Tek kada BiH provede tu presudu na snagu može stupiti njen sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, no uz to bi se morao utvrditi i mehanizam koordinacije odnosa s EU. O svemu tome potanko će se razgovarati na sastanku političkih lidera iz BiH i predstavnika Eurpske komisije koji je zakazan za 1. listopada u Bruxellesu.

 M.J./hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

SIP potvrdio: Birački popis u BiH regularan, nema sumnji u izborni proces

Objavljeno

na

Objavio

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine odbacilo je u petak tvrdnje da je popis birača za predstojeće izbore u BiH neregularan što bi, po tvrdnjama dijela medija i političara, moglo dovesti do upitnosti izbornih rezultata.

Kako je priopćeno iz SIP-a članovi ove institucije susreli su se u petak s direktorom Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Arifom Nanićem kako bi utvrdili otkuda postoji razlika između broja upisanih birača u središnji birački popis te baze izdanih osobnih iskaznica.

Prema službenim podacima u birački popis upisano je oko 3,3 milijuna birača što je čak 250.000 osoba manje nego službena baza izdanih osobnih iskaznica u toj zemlji što je kod oporbe i dijela medija izazivalo sumnju u mogućnost prijevara na izborima.

Iz SIP-a su pojasnili da se zapravo radi o osobama čije su iskaznice prestale vrijediti ili su odselili iz BiH.

“Jednoglasno je konstatirano da nema nikakve sumnje u točnost središnjeg biračkog popisa”, navodi se u priopćenju iz SIP-a. Pojasnili su da se broj birača upisanih u birački popis ne temelji samo na broju izdanih osobnih iskaznica u BiH. Rekli su kako, u skladu s izbornim zakonom BiH, osobna iskaznica kojoj je istekao rok važenja istodobno ne znači i gubitak biračkog prava.

SIP je naveo i kako se u javnosti informacije sa stanjem biračkog popisa i broja izdanih osobnih iskaznica tumače na posve krivi način.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Menadžment Marka Perkovića Thompsona odgovorio ministrici Žalac

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najmlađih ministrica u Plenkovićevoj vladi, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, komentirajući prosvjed u Vukovaru, kojega najavljuje gradonačelnik Ivan Penava, prozvala je Marka Perkovića Thompsona da iskorištava žrtvu Vukovara.

Vrlo brzo od Thompsonova menadžmenta stigao je odgovor:

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac rekla je prilikom gostovanja u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” da joj je najgore u toj priči to što se PREDVIĐA da će na najavljenom prosvjedu u Vukovaru pjevati Marko Perković Thompson i tako iskoristiti žrtvu Vukovara u to ime.

U zadnje vrijeme je ostalo popularno da hrvatski političari za svoje neuspjehe, pad popularnosti ili sakrivajući svoj kriminal (poput Jakovčića) pokušavaju skrenuti pozornost s problema optužujući Marka Perkovića Thompsona koji s njima ili njihovim djelima nema nikakve veze.

Ovom objavom želimo poručiti gospođi Žalac kako ona nije srpska baba vračara koja je nedavno PREDVIĐALA propast Hrvatske već ministrica u Hrvatskoj vladi i molimo je da se tako i ponaša. Iako ničim izazvana, optuživati hrvatske građane na ovaj način, ne bi se postidjeli ni radikalni istočni susjedi. Smatramo da je prije svog PREDVIĐANJA trebala imati minimum kulture i uputiti menadžmentu bar pitanje je li istina da Thompson nastupa na prosvjedu u Vukovaru.

Budući da se radi o Ministarstvu PREDVIĐANJA, odlučili smo joj pomoći.
Ne, Thompson ne nastupa na najavljenom prosvjedu u Vukovaru niti je njega u vezi toga itko kontaktirao kao niti njegov menadžment.

Menadžment Marka Perkovića Thompsona

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari