Connect with us

HDZ BiH najoštrije osudio vandalske napade na institucije u Mostaru

Published

on

Na svojoj izvanrednoj sjednici Predsjedništva HDZ BiH, održanoj 8. veljače 2014. najoštrije je osudilo vandalske napade na imovinu institucija u Gradu Mostaru, Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Središnjici HDZ BiH.

Ovim vandalskim činom neće se riješti problemi građana Grada Mostara i neće donijeti ništa dobro građanima Mostara kao i cijele Bosne i Hercegovine.

Stoga svim narodima i građanima BiH , a napose Hrvatima u BIH poručujemo da ne nasjedaju na već odavno izrežirane laži koje dolaze iz dobro poznatih političkih subjekata i „kuhinja”, na što se odavno upozoravalo.

HDZ BiH poštuje demokratske načine traženja prava, ali neće dopustiti vandalizam i anarhiju, napade na imovinu institucija kao što se to već dogodilo, a što je rezultiralo narušenom sigurnosnom situacijom u Federaciji BiH kao i velikom materijalnom koja se već sada računa na desetke milijuna KM.

Pregled jučerašnjeg dana u Mostaru:

Nasilje nad Mostarom: Vandali uništavali imovinu instiucija grada Mostara i Županije HNŽ

 Nakon okupljanja na Španjolskom trgu u 16 sati, prosvjednici su u koloni krenuli prema zgradi Federalnih institucija gdje su se kratko zadržali uzvikujući ‘lopovi, lopovi’.

Kolona od oko 1000 ljudi je zatim krenula pored Mepasa do zgrade Vlade HNŽ gdje su prisutni također uzvikivali ‘lopovi, lopovi’, te ‘izlazite napolje’ i ‘ovo je Bosna’. U jednom trenutku, prema neslužbenim saznanjima, netko je u masi razvio zastavu Republike Hrvatske na što je burno reagiralo nekoliko mladića, te je došlo do naguravanja, ali je situacija ubrzo smirena.

Nakon zviždanja i uzvikivanja raznih parola, pred zgradom Županijske vlade došlo je do eskalacije. Prvo su razbijeni prozori na ovoj zgradi, a zatim se demolirao ulaz u Vladu HNŽ, te unutrašnjost objekta. Potom je zapaljena dvorana gdje se održavaju sjednice Vlade HNŽ, predvorje, kao i još jedna prostorija.

Nakon toga prosvjednici su se uputili pred zgradu Gradske vijećnice koja je također demolirana, te su dijelovi pojedinih prostorija zapaljeni. S tog mjesta krenulo se u Cernicu gdje je demolirana i zapaljena zgrada Gradske uprave. Ispred zgrade demolirana i prevrnuta su 4 automobila.

Nakog tog objekta krenulo se i na zgradu HDZ-a BiH gdje su također porazbijana stakla i uništena unutrašnjost objekta, kao i dio garaže. Demolirano je i zapaljeno jedno dostavno vozilo ispred zgrade i osobno vozilo Predsjednika ŽO HDZ BiH HNŽ Rafaela Gagre , a podmetnut je i požar u kojem su izgorjeli prizemlje i prvi kat zgrade središnjice HDZ BiH, također unistene su prostorije Leksikografskog instituta i prostorije HZ HB.

Osim napada na institucije u gradu i zupaniji, vandali su uz povike „Ovo je Bosna“ u središtu Mostara, Hrvatima u Mostaru i BiH poslali vrlo jasnu političku poruku.

Na toj lokaciji  nekoliko stakala je razbijeno i na zgradi pored HDZ-a, gdje je između ostalih smještena Agencija za identifikacijske dokumente.

Divljanje se nastavilo na zgradi gdje se nalazi županijski odbor SDA, kao i Gradsko vijeće Mostara. Krajnjim naporima spriječena je devastacija zgrade Centra za kulturu gdje se u tom trenutku nalazilo oko 30 djece Plesnog studija ‘Mo-stars’ na probi.

Kada su i ti objekti ostavljeni u plamenu (osim Centra za kulturu), prosvjednici su krenuli prema zgradi županijske skupštine. I na tom prostoru uslijedilo je demoliranje kompletne zgrade i okoline, kao i podmetanje požara unutar zgrade, te u službenom automobilu.

U tom trenutku Jedinica operativne podrške (JOP) je djelovala, te je bačen suzavac među okupljene, a zatim je uslijedila i akcija policije kojom su razbijene demonstracije. Tom prilikom nekoliko osoba je ozlijeđeno, a najmanje 10 osoba je privedeno.

Nakon toga situacija se u gradu smirila. Neslužbeno se saznaje da su osim policije iz Mostara, u akciji razbijanja demonstracija sudjelovali i policijski službenici iz Čapljine, Čitluka, te Širokog Brijega.

Također treba napomenuti kako prosvjednici nisu dozvoljavali vatrogascima da gase požare, dok se nisu prebacili na slijedeću lokaciju.

IvonaB/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari