Pratite nas

HDZ BiH najoštrije osudio vandalske napade na institucije u Mostaru

Objavljeno

na

Na svojoj izvanrednoj sjednici Predsjedništva HDZ BiH, održanoj 8. veljače 2014. najoštrije je osudilo vandalske napade na imovinu institucija u Gradu Mostaru, Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Središnjici HDZ BiH.

Ovim vandalskim činom neće se riješti problemi građana Grada Mostara i neće donijeti ništa dobro građanima Mostara kao i cijele Bosne i Hercegovine.

Stoga svim narodima i građanima BiH , a napose Hrvatima u BIH poručujemo da ne nasjedaju na već odavno izrežirane laži koje dolaze iz dobro poznatih političkih subjekata i „kuhinja”, na što se odavno upozoravalo.

HDZ BiH poštuje demokratske načine traženja prava, ali neće dopustiti vandalizam i anarhiju, napade na imovinu institucija kao što se to već dogodilo, a što je rezultiralo narušenom sigurnosnom situacijom u Federaciji BiH kao i velikom materijalnom koja se već sada računa na desetke milijuna KM.

Pregled jučerašnjeg dana u Mostaru:

Nasilje nad Mostarom: Vandali uništavali imovinu instiucija grada Mostara i Županije HNŽ

 Nakon okupljanja na Španjolskom trgu u 16 sati, prosvjednici su u koloni krenuli prema zgradi Federalnih institucija gdje su se kratko zadržali uzvikujući ‘lopovi, lopovi’.

Kolona od oko 1000 ljudi je zatim krenula pored Mepasa do zgrade Vlade HNŽ gdje su prisutni također uzvikivali ‘lopovi, lopovi’, te ‘izlazite napolje’ i ‘ovo je Bosna’. U jednom trenutku, prema neslužbenim saznanjima, netko je u masi razvio zastavu Republike Hrvatske na što je burno reagiralo nekoliko mladića, te je došlo do naguravanja, ali je situacija ubrzo smirena.

Nakon zviždanja i uzvikivanja raznih parola, pred zgradom Županijske vlade došlo je do eskalacije. Prvo su razbijeni prozori na ovoj zgradi, a zatim se demolirao ulaz u Vladu HNŽ, te unutrašnjost objekta. Potom je zapaljena dvorana gdje se održavaju sjednice Vlade HNŽ, predvorje, kao i još jedna prostorija.

Nakon toga prosvjednici su se uputili pred zgradu Gradske vijećnice koja je također demolirana, te su dijelovi pojedinih prostorija zapaljeni. S tog mjesta krenulo se u Cernicu gdje je demolirana i zapaljena zgrada Gradske uprave. Ispred zgrade demolirana i prevrnuta su 4 automobila.

Nakog tog objekta krenulo se i na zgradu HDZ-a BiH gdje su također porazbijana stakla i uništena unutrašnjost objekta, kao i dio garaže. Demolirano je i zapaljeno jedno dostavno vozilo ispred zgrade i osobno vozilo Predsjednika ŽO HDZ BiH HNŽ Rafaela Gagre , a podmetnut je i požar u kojem su izgorjeli prizemlje i prvi kat zgrade središnjice HDZ BiH, također unistene su prostorije Leksikografskog instituta i prostorije HZ HB.

Osim napada na institucije u gradu i zupaniji, vandali su uz povike „Ovo je Bosna“ u središtu Mostara, Hrvatima u Mostaru i BiH poslali vrlo jasnu političku poruku.

Na toj lokaciji  nekoliko stakala je razbijeno i na zgradi pored HDZ-a, gdje je između ostalih smještena Agencija za identifikacijske dokumente.

Divljanje se nastavilo na zgradi gdje se nalazi županijski odbor SDA, kao i Gradsko vijeće Mostara. Krajnjim naporima spriječena je devastacija zgrade Centra za kulturu gdje se u tom trenutku nalazilo oko 30 djece Plesnog studija ‘Mo-stars’ na probi.

Kada su i ti objekti ostavljeni u plamenu (osim Centra za kulturu), prosvjednici su krenuli prema zgradi županijske skupštine. I na tom prostoru uslijedilo je demoliranje kompletne zgrade i okoline, kao i podmetanje požara unutar zgrade, te u službenom automobilu.

U tom trenutku Jedinica operativne podrške (JOP) je djelovala, te je bačen suzavac među okupljene, a zatim je uslijedila i akcija policije kojom su razbijene demonstracije. Tom prilikom nekoliko osoba je ozlijeđeno, a najmanje 10 osoba je privedeno.

Nakon toga situacija se u gradu smirila. Neslužbeno se saznaje da su osim policije iz Mostara, u akciji razbijanja demonstracija sudjelovali i policijski službenici iz Čapljine, Čitluka, te Širokog Brijega.

Također treba napomenuti kako prosvjednici nisu dozvoljavali vatrogascima da gase požare, dok se nisu prebacili na slijedeću lokaciju.

IvonaB/kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari