Connect with us

BiH

HDZ BiH: Novi razgovori iza Nove godine, bez izborne reforme upitni izbori

Objavljeno

-

Foto: HDZ BiH

Razgovori o izmjeni Izbornoga zakona u BiH trebali bi se nastaviti nakon Nove godine, izvijestilo je u ponedjeljak HDZ BiH ocjenjujući da se opći izbori neće moći održati bez reforme izbornog zakona koja po njemu mora uključiti konstitutivne narode i legitimno političko predstavljanje.

U zaključcima nakon sjednice Predsjedništva vodeće hrvatske stranke u BiH ističe se kako bilo kakvi pokušaji dokidanja konstitutivnosti, koju je upravo Ustavni sud BiH označio kao natkrovljujuće načelo, kao i nasrtaji na legitimno političko predstavljanje, predstavljaju rušenje ustavnog poretka BiH i Daytonskog sporazuma.

HDZ BiH traži da se ova načela usklade kroz reformu izbornog zakonodavstva, kroz koju bi se trebale otkloniti sve diskriminacije manjina, ali i majorizacija konstitutivnih naroda, što posebno pogađa Hrvate čije su predstavnike u više navrata birali bošnjačke stranke i birači.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izvijestio je na konferenciji za novinare kako bi se razgovori o izbornoj reformi trebali nastaviti nakon Nove godine, uz posredovanje administracije SAD-a i Europske unije.

Nastavak razgovora o izbornoj reformi, koji se trebao održati prošlog tjedna, odložen je zbog procjene posebnog izaslanika State Departmenta za izbornu reformu Matthewa Palmera i direktorice za Europu i Aziju u Službi za vanjsko djelovanje EU-a Angeline Eichhorst kako ne bi rezultirali napretkom zbog udaljenih stajališta prije svega hrvatske i bošnjačke strane. Čavara je na konferenciji za novinare optužio bošnjačke stranke SDA i SDP-a BiH da duže razdoblje nastoje bojkotirati izbornu reformu, a što su, kako tvrdi, faktično potvrdili prošloga tjedna najavom izlaska iz ovoga procesa.

Upozorio kako bi bila upitna provedba izbornih rezultata u slučaju da se ne izmijeni Izborni zakon koji je osporen presudom Ustavnoga suda BiH, budući su izbrisane odredbe koje se tiču načina biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Ako nema odredbi u Izbornome zakonu, rezultati izbora se ne mogu provesti. Ako imate najave bošnjačkih stranaka da će se model izbornog inženjeringa sa Željkom Komšićem spustiti na niže razine, te ako nije promijenjen izborni zakon ,onda je jasno da nemamo uvjeta za izbore”, istaknuo je Čavara.

Po njegovoj ocjeni, pritom je neprihvatljivo da u tome posreduje Središnje izborno povjerenstvo, čiji legalitet ova stranka osporava tvrdeći da se radi o državnoj instituciji čiji su članovi bili politički angažirani i podržavaju stajališta probošnjačkih stranaka.

HDZ BiH pozvao je u ponedjeljak druge političke stranke na zaustavljanje stalnih kriza u zemlji, navodeći kako svojim potezima dovode u pitanje budućnost Bosne i Hercegovine. (Hina)

Mario Karamatić: Onog trenutka, a on se približava, kad Hrvati i Srbi dignu ruke od BiH, to je to…

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari