Pratite nas

BiH

HDZ BiH: Parlamentarna skupština BiH treba provesti izmjenu Izbornog zakona

Objavljeno

na

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH pozdravila je zajedničku izjavu Europske unije, Veleposlanstva SAD-a, OESS-a i OHR-a u vezi s presudom Europskog suda za ljudska prava o lokalnim izborima u Mostaru.

Iz HDZ-a BiH ističu kako su izmjene Izbornog zakona vezane za lokalne izbore u Mostaru dio šireg dogovora političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini vezanih i za predstavljanje u okviru Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH.

Provođenje izmjena i dopuna, kako su naveli, omogućit će funkcionalnu vlast, uspostavu legitimnog predstavljanja na svim razinama vlasti i uklanjanje diskriminirajućih zakonskih odrednica koje narušavaju samostalnu izbornu volju konstitutivnih naroda.

HDZ BiH u priopćenju apelira na usvajanje predloženih izmjena i dopuna kojima se regulira izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, implementira Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o izboru izaslanika u Dom naroda Federacije BiH te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Iz te stranke podcrtavaju kako su jednakopravnost i legitimno predstavljanje naroda u BiH nužni za napredak BiH i u konačnici za dovođenje BiH pod okrilje NATO-a i Europske unije.

“HDZ BiH poziva na politički dogovor kao put ka iznalaženju konstruktivnog rješenja i provođenju presuda te apelira da Parlamentarna skupština BiH kroz svoje nadležnosti treba provesti izmjenu Izbornog zakona BiH, kako bi ispunila svoju odgovornost te kako Ustavni sud BiH ne bi preuzeo zakonodavnu ulogu. Uz spremnost za dijalog, provođenje pravnih rješenja i politička suradnja jedini su način za nadilaženje dugogodišnjeg zastoja i političke krize u kojoj se BiH nalazi zbog neuspostavljanja vlasti”, poručili su iz HDZ-a BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bakir Izetbegović o uhićenju Novalića: Ovo je udar na Bošnjake

Objavljeno

na

Objavio

”Uvjeren sam da će se privođenje premijera Novalića, ponižavanje i zadržavanje u pritvoru, pokazati potpuno neopravdanim. Pozivam Tužiteljstvo BiH da hitno izađe u javnost sa dokazima protiv Novalića i da se ne sakriva iza fraza o „potrebama tajnosti zbog zaštite istrage”. Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije R BiH”, izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović pita ”ukoliko je premijer Fadil Novalić priveden zbog afere „Respiratori” po „zapovjednoj odgovornosti“, zašto nisu privedeni i ispitani i ministar zdravlja, direktor Zavoda za javno zdravstvo, šefica Kriznog stožera i ministrica financija Federacije BiH”? ”Jedino što ih odvaja, i očigledno amnestira u odnosu na Fadila Novalića, je to što pripadaju istom narodu kao i tužiteljica Tadić. Što nisu Bošnjaci.

Tužiteljici Tadić sigurno ne pada na pamet da zbog afere vezane za nabavku poljske bolnice od strane Vlade RS pozove na svjedočenje premijera RS, da mu oduzme mobilni telefon i zadrži ga u pritvoru. Takvo poniženje je skoro nezamislivo, zar ne, jer on nije Bošnjak. Tužiteljstvo BiH je na protuzakonit način kukavički amnestiralo rukovodstvo RS koje je izvršilo flagrantan udar na odluku Ustavnog suda i organiziralo protuustavan referendum pred izbore 2018 godine. Na očigled domaće i međunarodne javnosti slučaj je zataškan.

Možemo zamisliti što bi se dogodilo sa Bošnjacima da su napravili sličnu stvar?!”, navodi Izetbegović u svojoj reakciji. Tužiteljica Tadić, dodaje, ”uporno izbjegava procesuirati predmete dokazanih teških zločina nad Bošnjacima koje je Tužiteljstvu BiH proslijedio Haški tribunal kao prioritetnu ,,A listu”, eskivirala je aferu „Potkivanje” sa jasnim dokazima protiv predsjednika VSTV, amnestirala aferu oslobađanja ratnog zločinca Marka Radića od strane državnog ministra Pravde itd. Kriterij je jasan – počinitelji nisu Bošnjaci”.

”Vrijeme je da se Bošnjaci zamisle nad navedenim činjenicama, i da ne sudjeluju u samodestrukciji koja vodi ka udaru na ustavnopravni poredak i poziciju Bošnjaka u BiH. Neka se upitaju zašto niko nije procesuiran za desetine tisuća projektila ispaljenih u višegodišnjoj opsadi Goražda, a general Ramiz Dreković odgovara za dva projektila ispaljena na Kalinovik?

Drekoviću se sudi pred Sudom BiH dok general Novak Đukić odgovoran za pobijenu mladost na tuzlanskoj kapiji slobodan šeta Beogradom!”, navodi Bakir Izetbegović u reakciji na pritvaranje federalnog premijera Fadila Novalića.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić na ispitivanju zbog spornih kineskih respiratora

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Pompeo uvrstio na ‘crnu listu’ bivšeg bošnjačkog dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Američki državni tajnik Mike Pompeo uvrstio je u četvrtak bivšeg dužnosnika Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) Amira Zukića na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD zbog umiješanosti u korupciju.

Na mrežnim stranicama State Departmenta objavljeno je Pompeova izjava u kojoj stoji kako je Zukić povezan s “ozbiljnom korupcijom” te kako je stoga sukladno američkim zakona ulazak u SAD zabranjen i njemu i članovima njegove obitelji.

“U svojstvu zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH i glavnog jjanika SDA Zukić je bio umiješan u koruptivne radnje koje su potkopavale vladavinu prava u BiH”, stoji u objavi.

Državni tajnik Pompeo je istaknuo kako je ova odluka dokaz da SAD odlučno podupiru nastojanja da se u BiH suzbije korupcija.

Protiv Zukića je u BiH podignuta optužnica za korupociju i trgovinu utjecajem i tereti ga se da je poziciju u SDA koristio kako bi protuzakonito zapošljavao njemu bliske osobe u javnim poduzećima u Federaciji BiH.

Uz Zukića je za ista kaznena djela optužen i Asim Sarajlić koji je nedavno bio prisiljen podnijeti ostavku na dužnost predsjednika kadrovske komisije SDA nakon što su objavljene snimke telefokskih razgovora u kojima on otvoreno govori o “namještanju” zapošljavanja.

Sarajlić je međutim i dalje zastupnik SDA u Domu naroda parlamenta BiH.

Zbog umiješanosti u kopupciju na popisu osoba pod američkim sankcijama od 2018. godine je i Nikola Špirić, nekadašnji predsjedatelj Vijeća ministara BiH a sada također zastupnik u državnom Domu naroda. Špirić je jedan od najbližih suradnika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je pak pod američkim sankcijama još od 2017. godine jer je Washington procijenio kako njegovi postupci i prijetnje odvajanjem Republike Srpske od BiH izravno ugrožavaju Daytonski sporazum. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari