Connect with us

BiH

HDZ BiH: Parlamentarna skupština BiH treba provesti izmjenu Izbornog zakona

Objavljeno

on

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH pozdravila je zajedničku izjavu Europske unije, Veleposlanstva SAD-a, OESS-a i OHR-a u vezi s presudom Europskog suda za ljudska prava o lokalnim izborima u Mostaru.

Iz HDZ-a BiH ističu kako su izmjene Izbornog zakona vezane za lokalne izbore u Mostaru dio šireg dogovora političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini vezanih i za predstavljanje u okviru Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH.

Provođenje izmjena i dopuna, kako su naveli, omogućit će funkcionalnu vlast, uspostavu legitimnog predstavljanja na svim razinama vlasti i uklanjanje diskriminirajućih zakonskih odrednica koje narušavaju samostalnu izbornu volju konstitutivnih naroda.

HDZ BiH u priopćenju apelira na usvajanje predloženih izmjena i dopuna kojima se regulira izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, implementira Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o izboru izaslanika u Dom naroda Federacije BiH te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Iz te stranke podcrtavaju kako su jednakopravnost i legitimno predstavljanje naroda u BiH nužni za napredak BiH i u konačnici za dovođenje BiH pod okrilje NATO-a i Europske unije.

“HDZ BiH poziva na politički dogovor kao put ka iznalaženju konstruktivnog rješenja i provođenju presuda te apelira da Parlamentarna skupština BiH kroz svoje nadležnosti treba provesti izmjenu Izbornog zakona BiH, kako bi ispunila svoju odgovornost te kako Ustavni sud BiH ne bi preuzeo zakonodavnu ulogu. Uz spremnost za dijalog, provođenje pravnih rješenja i politička suradnja jedini su način za nadilaženje dugogodišnjeg zastoja i političke krize u kojoj se BiH nalazi zbog neuspostavljanja vlasti”, poručili su iz HDZ-a BiH.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari