Connect with us

BiH

HDZ BiH traži mjesto premijera u SBŽ-u

Objavljeno

-

Nakon potpisivanja postizborne koalicije sa Antom Lozančićem, zastupnikom HHS-a Stjepana Radića koji je nakon konačnih rezultata ipak uspio prijeći prag i ući u Skupštinu Srednjebosanske županije, HDZ BiH će tražiti premijersku poziciju u SBŽ-u, najavila je predsjednica Županijskog odbora ove stranke Lidija Bradara na sjednici ŽO-a.

Sjednica je održana u srijedu večer, a najava za traženje premijera potkripjepljena je činjenicom da HDZ-ova široka koalicija sada ima devet zastupničkih mandata, dakle više od SDA koji imaju – osam.

“Konačnu odluku o tome će donijeti Županijski odbor HDZ-a BiH. Nastavit ćemo pregovore i sa drugim strankama i nadam se da ćemo pronaći partnere za provedbu našeg programa”, kazala je Bradara novinarima, naglašavajući da očekuje da što prije bude formirana županijska Vlada, piše Avaz.

Što se tiče samog Lozančića, koji je 2010. obnašao dužnost županijskog ministra prostornog uređenja i povratka, ovaj put, kaže, nema ministarskih ambicija.

“Ne očekujemo puno, nego ono što se može očekivati sukladno izbornim rezultatima. Dakle, ništa direktno kroz ministarske pozicije ili kroz Dom naroda“, rekao je Lozančić.

Iako su razgovori o formiranju vlasti u SBŽ-u započeli, još uvijek ništa nije sigurno. Gotovo sigurna je jedino suradnja SDA i HDZ-a BiH, koji sada zajedno imaju 17 ruku, pa će trećeg koalicijskog partnera za dvotrećinsku većinu (20 zastupnika) morati birati između Demokratske fronte (tri mandata), Savez za bolju budućnost (četiri mandata) i Socijademokratske partije BiH (četiri mandata).

Osim njih, u Skupštini će još sjediti dva zastupnika HDZ-a 1990 koji po svemu sudeći teško mogu biti u kombinacijama za formiranje vlasti, navodi  Dnevni Avaz.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas