Pratite nas

BiH

HDZ BiH vjeruje u kontinuitet politike Hrvatske; izborni zakon do svibnja

Objavljeno

na

HDZ Bosne i Hercegovine ne očekuje promjenu politike Hrvatske prema BiH nakon što Zoran Milanović preuzme dužnost šefa hrvatska države, kazala je zamjenica predsjednika te stranke Borjana Krišto kako je u četvrtak citira sarajevsko “Oslobođenje”.

“Ne vidim neki razlog da dođe do promjene politike Hrvatske prema našoj zemlji. Hrvatska podupire BiH na njezinom euroatlantskom putu zalažući se za izgradnju BiH kao države tri jednakopravna konstitutivna naroda” kazala je Krišto u intervjuu.

Dodala je kako je HDZ BiH sada usmjeren na to da se što prije nađe rješenja za izmjene izbornog zakona, uključujući tu ono koje će omogućiti provedbu izbora za tijela vlasti u Mostaru, kada se u listopadu budu organizirali lokalni izbori u cijeloj zemlji.

Izbora u Mostaru nije bilo još od 2008., kada su izvan snage stavljena izborna pravila koja su vrijedila u tom gradu, a HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) od tada se nisu uspjeli dogovoriti kako riješiti taj problem.

Europski sud za ljudska prava prošle godine je presudio kako je zbog toga odgovorna BiH kao država te je odlučio kako Ustavni sud BiH mora riješiti taj problem nametanjem privremenog rješenja ukoliko ne bude političkog dogovora.

“Zalažemo se za rješenje koje će već ove godine omogućiti demokratske izbore u tom gradu, ali smo protiv bilo kakvoga rješenja koje će od Mostara napraviti ‘grad slučaj’. Situacija u Mostaru je ista kao i u Travniku ili nekim drugim gradovima i stoga ovdje ne smijemo pribjeći nekim privremenim i neodrživim rješenjima već moramo pronaći trajno rješenje koje se neće razlikovati od onih u drugim gradovima”, kazala je Krišto.

Podsjetila je kako su rokovi za to jasni te da izmjene izbornog zakona moraju biti usvojene u parlamentu do početka svibnja ove godine.

Istaknula je kao je stajalište HDZ BiH da ta zemlja može opstati jedno kao država tri ravnopravna konstitutivna naroda, kako je definirana Daytonskim sporazumom, pa je stoga neprihvatljiva situcaija kakva je sada, a to je da Hrvatima Bošnjaci biraju predstavnike u vlasti.

“Problem ćemo eliminirati onda kada budemo uvažavali izbornu volju konstitutivnih naroda i pojedinaca”, kazala je Krišto. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

BiH šalje dodatne policajce na granicu prema Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Vlasti Bosne i Hercegovine najavile su u petak da će rasporedit veći broj graničnih policajaca na svoju istočnu granicu prema Srbiji i Crnoj Gori nakon najave Turske da neće više zadržavati migrante u njihovu nastojanju da se krenu prema Europi.

Nakon sastanka ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i ravnatelja Granične policije BiH Zorana Galića priopćeno je da će se na istočnoj granici poduzeti ‘mjere kako bi se što učinkovitije odgovorilo na pritisak ilegalnih migranata’.

Ravnatelj Galić istaknuo je da su svi raspoloživi policajci te materijalno-tehnički resursi već preraspoređeni na istočni i sjeveroistočni dio granice, a najavio je i dodatno angažiranje policijskih službenika Granične policije BiH iz drugih sredina.

Na istočnu granicu će uz policijske službenike biti upućene i mobilne jedinice Granične policije BiH.

Radončić i ravnatelj Galić razgovarali su i o mogućnosti angažiranja drugih policijskih agencija u nadzoru graničnog pojasa. Trenutačno graničnim policajcima u nadzoru državne granice pomažu službenici Uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne policijske agencije (SIPA), te ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Ranije u petak ministar Radončić izrazio je očekivanje da Turska ipak neće nekontrolirano pustiti migrante prema Europi jer bi to izazvalo humanitarnu katastrofu, a za Bosnu i Hercegovinu bio bi golem problem.

Prema navodima iz Granične policije BiH toj agenciji nedostaje oko 1000 policajaca, koji bi bili potrebni za učinkovit nadzor granica. (Hina)

Ako Turska pusti migrante, BiH će imati velike probleme

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Ako Turska pusti migrante, BiH će imati velike probleme

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovački dužnosnici izrazili su u petak očekivanje kako Turska ipak neće otvoriti granice za migrante upozoravajući da bi takav rasplet proizveo humanitarnu katastrofu, te izazvao velike probleme u BiH.

“Očekujemo da Republika Turska poštuje dogovor sa zemljama Europske unije. Puštanje više od tri milijuna izbjeglica prema EU bio bi uvod u humanitarnu katastrofu neviđenih razmjera i u tom bi slučaju zajednički odgovor svih članica EU i regije u cjelini bio neminovan i jedina opcija”, rekao je za portal Klix iz Sarajeva ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Dodao je kako BiH sigurnosnim kanalima provjerava točnost informacija koje su se pojavile o odluci turskih vlasti o puštanju migranata prema Balkanu nakon eskalacije sukoba u Siriji.

Izrazio je očekivanje da će Turska ipak postupiti odgovorno te da neće doći do masovnog egzodusa.

“I ranije su viđeni slični slučajevi i najave iz Ankare, ali je Republika Turska na kraju uvijek postupila odgovorno i solidarno. Nadamo se da će se to dogoditi i sada”, rekao je Radončić.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić je istaknuo za Klix kako je već znatno povećan priljev migranata te da će ova godina biti još teža i izazovnija za BiH kada je riječ o ilegalnim migracijama.

“Sve zemlje iz okruženja će imati problema, a znate i sami koliki su kapaciteti BiH i koliko je uloženo i u agenciji”, kazao je. (Hina)

Erdogan pretrpio jedan od najtežih vojnih poraza u modernoj turskoj povijesti i našao se u bezizlaznoj situaciji

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari