Connect with us

Politika

HDZ i dalje uvjerljivo ispred SDP-a, Možemo počeo padati

Objavljeno

-

Dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora najbolje i dalje prolazi pobjednik. HDZ je uvjerljivo na vrhu ljestvice i prvi izbor za trećinu ispitanika, odnosno 32,8 posto (32,9 posto u kolovozu).

U mjesecu u kojem SDP bira novo vodstvo rejting im je gotovo dvostuko niži od vladajuće stranke – 18,4 posto (18,1 posto u kolovozu), dok je platforma Možemo! uz pad rejtinga ipak zadržala treću poziciju (8,9 posto u odnosu na 11 posto u kolovozu).

Iako također uz vidljiv pad, za vratom im sa sličnim rejtinzima pušu dvije desne opcije, Domovinski pokret (7,8 posto u odnosu na 8,6 posto u kolovozu) i Most (7,6 posto u odnosu na 8,3 posto u kolovozu). Slijedi Pametno s nešto iznad dva posto (2,1 posto u odnosu na 1,3 posto u kolovozu).

Ostale su opcije udaljenije: Stranka s Imenom i Prezimenom je na okruglih dva posto (2,6 posto u kolovozu), a iza njih su HSS (1,4 posto u odnosu na 1,3 posto u kolovozu) i IDS (1,3 posto u odnosu na 1,2 posto u kolovozu). Svi ostali su ispod toga, dok se istvremeno povećao postotak neodlučnih kojih je sada 11,2 posto, dok ih je u kolovozu bilo 8,9 posto.

Vrh ljestvice najpozitivnijih političara i dalje drži predsjednik Vlade Andrej Plenković (24,4 posto u odnosu na 24,6 posto u kolovozu) kojem se, u odnosu na kolovoz, predsjednik Republike Zoran Milanović značajnije približio. Milanoviću je rejting porasao za gotovo šest posto (17,1 posto u odnosu na 11,3 posto u kolovozu).

Ministar zdravstva Vili Beroš, nakon u javnosti puštene sporne snimke razgovora s liječnicom Dijanom Zadravec, zadržao je treću poziciju (3,1 posto u odnosu na 4,3 posto u kolovozu), ali daleko je od dvojice predsjednika koji su ponovno u jeku verbalnog rata.

Četvrti je čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro (2,7 posto u odnosu na 2,2 posto u kolovozu), peti čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević (2,4 posto u odnosu na 4,2 posto u kolovozu). Isti pozitivni doživljaj, ali i sličan pad rejtinga bilježi ministar financija Zdravko Marić (2,4 posto u odnosu na 4,5 posto u kolovozu).

Istovremeno raste “Nitko” – da je to najpozitivni političar poručuje gotovo petina ispitanika (18,6 posto).

Na vrhu ljestvice negativaca ponovno su predsjednik Republike i predsjednik Vlade. Raspored je ovdje obrnut jer je, uz tijesnu bitku, vrh neprestižne ljestvice zadržao Zoran Milanović (15,1 posto u odnosu na 15,8 posto u kolovozu). U stopu ga prati Andrej Plenković (14,8 posto u odnosu na 15,3 posto u kolovozu), dok je Miroslav Škoro (6,5 posto u odnosu na 4,9 posto u kolovozu) udaljeniji, ali je povećao negativni doživljaj.

Peti najnegativac je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (6,3 posto u odnosu na 9,0 posto u kolovozu), slijedi ga Milorad Pupovac (3,0 posto u odnosu na 0,3 posto u kolovozu), a tu je i Davor Bernardić (2,8 posto u odnosu na 4,8 posto u kolovozu), bivši predsjednik SDP-a, sada saborski zastupnik koji se na radnom mjestu pojavio samo na prisezi.

Sličan je negativni doživljaj i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića (2,5 posto, isto kao i u kolovozu), a uslijed afere čiji detalji svakodnevno šokiraju javnost, u top 10 negativaca stigla je pritvorena Josipa Rimac (1,9 posto u odnosu na 0,4 posto u kolovozu).

Gotovo 10 posto ispitanika poručuje – negativni su svi političari.

Tu su i ocjene Ureda predsjednika (3,05), Vlade (2,85) i Sabora (2,46). Svi se vrte oko ocjene dobar (3). Već uobičajeno najbolje ocijenjen Ured predsjednika, a najlošije novi saziv Sabor, uz podsjetnik da je prosjek saborske ocjene proteklih godina često bio i puno niži, navodi RTL.

Nakon travanjskog nezapamćenog skoka pozitivne ocjene smjera kretanja zemlje, optimizam je u svibnju i lipnju, s jenjavanjem koronakrize, počeo padati.

Da zemlja ide u dobrom smjeru smatra 25,7 posto ispitanika (28,9 posto u kolovozu), dok je njih 60,9 posto (60,1 posto u kolovozu) mišljenja da idemo u pogrešnom smjeru.

U kolovozu je pozitivnih ocjena ponovno bilo više, no podaci iz rujna kod ispitanika pokazuju blaži, ali pad društvenog optimizma.

Istraživanje je provedeno od 1. do 4. rujna na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2 cijela 77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas