Connect with us

Najave

HDZ i Most danas nastavljaju pregovore o sastavljanju Vlade

Objavljeno

-

Čelnici HDZ-ove Domoljubne koalicije i Mosta nastavljaju pregovore o sastavljanju nove Vlade. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko putem medija najavio je da će Mostu prezentirati njihovu shemu Vlade te predložiti plan reorganizacije javne uprave.

[ad id=”93788″]

Upozorio je i na potrebu drastičnog smanjenja broja državnih agencija, zavoda, ureda i javnih ustanova, kojih je sada više od 200. Odluku o ministrima donijet će mandatar Tihomir Orešković, rekao je.

Most je javno iznio zahtjev za Ministarstvom unutarnjih poslova, a njihov glasnogovornik Nikola Grmoja taj zahtjev obrazlaže potrebom učinkovite borbe protiv kriminala i korupcije. Iz Mosta se neslužbeno doznaje kako će tražiti i resore javne uprave, pravosuđa, zaštite okoliša, poljoprivrede, poduzetništva.

Pred čelnicima dviju stranaka trebao bi se naći i prijedlog o osnivanju holdinga, koji bi obuhvatio sva javna i državna poduzeća, a broj bi se ministastava, prema neslužbenim najavama, trebao smanjiti sa 20 na 17. Jedno od ministarstava trebalo bi biti i ono za demografsku obnovu.

Iz HDZ-a su najavili i drastično smanjivanje broja agencija i zavoda, a novost bi trebao biti i jedinstveni ured za nabavu. HDZ je najavio reorganizaciju javne uprave s ciljem ravnomjernog razvitka Hrvatske.

Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko na svom Facebooku poručio je kako imaju planove koji mogu potaknuti otvaranje velikog broja radnih mjesta i biti zamašnjak gospodarskog oporavka.

“Počet ćemo ih provoditi tako da nam osiguraju i ravnomjerniji razvitak Hrvatske”, naveo je Karamarko.

Zagreb, Split Osijek i Rijeka trebaju biti centri koji će svoju gospodarsku moć širiti oko sebe i zbog toga, kaže Karamarko, ti projekti imaju veliko političko značenje.

“Mladim ljudima moramo u Hrvatskoj osigurati poslove, a iseljeništvu mogućnost povratka i kvalitetnog ulaganja”, naglasio je predsjednik HDZ-a.

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja ističe u medijima kako se razgovaralo i o spajanju resora poduzetništva s gospodarstvom, a logično bi im, kaže, bilo i izdvajanju energetike iz gospodarstva te spajanju s resorom zaštite okoliša.

HDZ će, navode također mediji, tražiti ukidanje mjesta prvog potpredsjednika Vlade. Umjesto njega predlažu funkciju zamjenika. Umjesto dosadašnja tri predlaže se četiri potpredsjednika Vlade. Uz dosadašnje, za društvene i gospodarske djelatnosti, novost je potpredsjednik za domovinsku sigurnost jer, smatraju iz HDZ-a, Hrvatska već niz godina nema strategiju domovinske sigurnosti. Predlaže se i potpredsjednik Vlad bez portfelja.

Kao kandidati za te četiri pozicije mediji spominju čelnike HDZ-a i Mosta, Tomislava Karamarka i Božu Petrova, Mostovog Ivana Lovrinovića i HSS-ovca Branka Hrga.

Sastanak je predviđen za 14,30 sati, a Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a te Božo Petrov, predsjednik Mosta trebali bi predstaviti prijedlog modela buduće Vlade na čelu s Tihomirom Oreškovićem. Most će uoči sastanka s Karamarkom, u 10.30 održati sastanak Nacionalnog vijeća.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari