Connect with us

HDZ INZISTIRA: Žurno raspisati referendum o definiciji braka

Objavljeno

-

Klub HDZ-a zatražio je danas da Hrvatski sabor žurno i bez odugovlačenja donese odluku o raspisivanju referenduma na kojemu bi se građani izjasnili jesu li za to da se Ustavom definira da je brak zajednica žene i muškarca. Takvu definiciju predložila je Građanska inicijativa “U ime obitelji” koja je u svibnju prikupila 749.316 potpisa za raspisivanje referenduma.
Iza te inicijative stoji gotovo 750 tisuća potpisa, a iza prijedloga koji je danas pred zastupnicima (inicijativa promjene Ustava) jedan čovjek ili nekoliko njih, rekao je Željko Reiner (HDZ) u Hrvatskom saboru.
Podsjetio je na kronologiju inicijative U ime obitelji, ustvrdivši da su ispunjeni svi uvjeti za raspisivanje referenduma – prije više od četiri mjeseca predan je zahtjev za raspisivanje referenduma sa gotovo 750 tisuća potpisa, Vlada je potvrdila da se izjasnio dovoljan broj građana, no ništa se ne događa.
Pozvao se i na Preporuku Europske komisije prema kojoj se referendum treba održati u roku od najviše šest mjeseci od dana predaje zahtjeva.
Odugovlačenje izaziva ozbiljne sumnje javnosti da se želi izigrati volja građana i smicalicama odgoditi raspisivanje referenduma, kaže Reiner.
HDZ-ov zastupnik podsjeća da su SDP i koalicija na zadnjim parlamentarnim izborima dobili vlast glasovima 957.000 birača, te pita s kojim se pravom odugovlači s iskazanom voljom 750.000 birača.
Želi li se uistinu sabotirati i izigrati tako izravno i najdemokratskije izražena volja tako velikog broja hrvatskih građana, pita Reiner.
Ocijenio je kako se možda pitanje referenduma želi odgoditi u nedogled, kako bi se u međuvremenu promjenio Ustav a onda reklo da nema smisla ponovno tako brzo mijenjati Ustav.
Požalio se i da HDZ nije pozvan na konzultacije o promjenama Ustava, a razgovora se sa svima drugima.
I Bori Grubišiću (HDSSB) čini se da se pokušava izigrati volja građana koji su potpisali inicijativu ‘U ime obitelji’.
“Potpisi 740.000 punoljetnih građana obvezuju Sabor i nas kao narodne zastupnike da provedemo referendum. Ako je Ministarstvo uprave izbrojilo i uredno registriralo te potpise, ne bojimo li se mi i naroda i Boga da na ovaj način odugovlačimo i razvodnjavamo potrebu onih koji su potpisali ovu inicijativu”, upitao je Grubišić.
Istaknuo je da ni Sabor niti Vlada nemaju pravo osujetiti inicijativu koju je potpisalo 20 posto birača te zatražio da se Ustavom utvrde rokovi u kojima se mora raspisati referendum na inicijativu najmanje deset posto birača.
Igor Dragovan (SDP) poručio je, međutim, da danas na dnevnom redu nije referendumska inicijativa građana, nego SDP-ov prijedlog promjene Ustava.
Kazao je da će se nakon današnje rasprave razgovarati sa svim strankama koje pokažu volju za razgovor, a HDZ-u poručio kako nije jedina oporbena stranka pa nema ekskluzivno pravo da prva pregovara o ustavnim promjenama.
Zastupnike je pozvao da podrže ukidanje zastare za teška ubojstva, ističući kako “svima odgovara da se konačno raščiste stvari na kojima su se vodile potpuno nepotrebne političke bitke”.
Dragovan se dotaknuo i problema u Vukovaru, ocjenivši da bi svatko trebao doprinijeti smirivanju tenzija u tom gradu. Ustvrdio je da iza Stožera za obranu hrvatskog Vukovara stoji politika koja je izgubila lokalne izbore u tom gradu.
Potpisnicima referendumskie inicijative poručio je, pak, da će se njihov zahtjev ispoštovati, “u skladu sa zakonom i Ustavom i u preporučenim rokovima”.
(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari