Connect with us

Politički rentgen

HDZ je najjača stranka u državi, Plenković je najbolji predsjednik Vlade, a sve drugo je bura u čaši vode!

Objavljeno

-

Za Hrvatsku je od iznimne važnosti pitanje hoće li Vlada Andreja Plenkovića uspješno završiti borbu protiv pandemije, pripremiti i realizirati još jednu uspješnu turističku sezonu, uvesti Hrvatsku u Schengen i eurozonu, otvoriti veličanstveni Pelješki most i završiti niz važnih gospodarskih i infrastrukturnih projekata s naglaskom na obnovu poslije potresa.

Kazimir Mikašek-Kazo

Kada bi se danas dogodili izvanredni parlamentarni izbori pod pritiskom Mosta, Možemo, SDP-a i njihovih satelita, HDZ bi bio uvjerljivi relativni pobjednik izbora i bez ikakve prave konkurencije osvojio bi gotovo isti broj saborskih mandata kao na prošlim izborima.

Jednostavno zato što raspadnuta ljevice i desnice kao alternativa ovoj većini, ne nude ni programe ni lidersko vodstvo kojemu bi većina glasača vjerovala. Kada bi se pak dogodilo da ova bulumenta u organiziranoj harangi uspije obeshrabriti premijera Plenkovića, prisiliti ga na odstupanje i prisiliti ga da napusti HDZ i Hrvatsku što im je najveća želja, i tada bi HDZ pobijedio gotovo s istim uvjerljivijim rezultatom?

Eventualnim odlaskom Plenkovića o čemu se intrigantno špekulira, Milanović bi izgubio svog glavnog političkog neprijatelja, a vjerojatno bi izgubio i potporu desnog političkog spektra, čime bi mu nestalo streljiva za proizvodnju novih i novih prijepora.

Andreju Plenkoviću koji slovi za dokazanog pragmatika, a glede stabilnosti i čvrstine prošao je neokrznut kroz mnoge ozbiljnije krize od ove danas, smjena ministara i eventualna opsežnija rekonstrukcija Vlade zapravo je redovno tehničko pitanje. Dalek je put do podizanja optužnice protiv ministra Horvata i eventualno drugih ministara, a još je dalji put do bilo kakvih pravomoćnih presuda, da bi ova situacija mogla iz takta izbaciti premijera Plenkovića.

Njegova je zadaća predlagati nove ministre Hrvatskom saboru na izglasavanje povjerenja i dokle god saborska većina odlučuje o tome tko će biti, a tko neće biti ministar u Vladi Republike Hrvatske, to pitanje se čak ni tehnički ne može uvjetno vezati za pad ili ostanak ove Vlade.

Očekivana tehnička rekonstrukcija Vlade nema baš nikakve sveze s njenim padom ili ostankom. Pad Vlade i raspuštanje sabora može u legitimnoj proceduri tražiti samo Most i Možemo u koaliciji, jer oni su valjda jedine stranke s trenutno stabilnim rejtingom kojima odgovaraju prijevremeni izbori. Nikom drugom osim njih, čak ni Bernardinčevoj frakciji unutar SDP-a izbori ne odgovaraju u ovom tajmingu, pa je legitimno vjerovati da će Andrej Plenković za izglasavanje povjerenja novom ministru, ili novim ministrima, imati i više od 76 ruku?

Izbori u ovom trenutku apsolutno ne odgovaraju Hrvatskim suverenistima i Domovinskom pokretu!
Bivši ministar Horvat na moralan način ponudio je svoj mandat na raspolaganje, premijer je to prihvatio i razriješio ga dužnosti dok je pravosudni epilog slučaja Horvat još jako daleko od bilo kakve pravomoćnosti.

Ministar Ćorić znakovito je najavio da „neće nikada biti uteg“ Andreju Plenkoviće, a istu poruku su poslali i potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministar Josip Aladrović. Ako ćemo kao legalisti poštivati presumpciju nedužnosti, ni jedan od njih svoje ministarske mandate neće završiti kao kriminalac, ako se odluče napustiti ovu Vladu stavljajući svoj mandat na raspolaganje iz moralnih razloga.

To što su ti isti ljudi razapeti na naslovnicama senzacionalističkih medija kao kriminalci priča je za posebnu analizu u potrazi za onima koji stoje na čelu ove organizirane medijske harange.

Stjepan Čuraj, kao jedan od kandidata za Horvatovog nasljednika, dok još nije službeno potvrđena njegova kandidatura, pod hitno je postao nova meta mainstreama, a da je kojim slučajem bilo tko drugi nominiran kao kandidat za tu poziciju, ni taj se ne bi puno bolje proveo. Najnovija je vijest nakon održanog sastanka HDZ-a s koalicijskim partnerima da će nasljednik ministra Horvata ipak biti član HDZ-a. Do kraja ovog tjedna, kako je priopćio ministar Tomo Medved, bit će razriješena i ta dilema, a pred svakim potencijalnim ministrom put je pun izazova i velike odgovornosti. Potrebno je nominirati kompetentnu osobu s naglaskom na čiste ruke i veliku radnu energiju.

Za mene nema dilema! Samo o saborskoj većini ovisi stabilnost ove Vlade, a kandidatu za ministra nakon Horvata biti će izglasano povjerenje unatoč oporbenom bjesnilu na koje imaju legitimno pravo. Isto će se dogoditi s eventualnim imenovanjem drugih ministara u ovoj tehničkoj rekonstrukciji Vlade bez obzira na svu medijsku paniku koju možemo očekivati.

Za Hrvatsku je od iznimne važnosti pitanje hoće li Vlada Andreja Plenkovića uspješno završiti borbu protiv pandemije, pripremiti i realizirati još jednu uspješnu turističku sezonu, uvesti Hrvatsku u Schengen i eurozonu, otvoriti veličanstveni Pelješki most i završiti niz važnih gospodarskih i infrastrukturnih projekata s naglaskom na obnovu poslije potresa.

Andrej Plenković i ova vlada osigurali su dovoljno sredstava i stvorili su sve pretpostavke za uspješan završetak tih zahvata. Osiguran je dobar investicijski rejting i rast BDP-a od 10,5 % i sada bi to netko htio razbucati po svojim željama i pozdravima! Jasno je kao dan, da dobro umrežene oporbene snage žele zaustaviti svaki uspjeh ove vladajuće većine i da grčevito traže pad ove Vlade, ne zato što je neuspješna, već baš zato što je uspješna!

Hrvaticama i Hrvatima i svim normalnim građanima Republike Hrvatske također je u primarnom interesu mir, stabilnost i socijalna sigurnost, što je važnije od bilo kakvih eksperimenata u kontekstu rušenje ove Vlade i prijevremenih izbora, koji bi nam u ovom trenutku turbulencija na globalnoj međunarodnoj sceni donijelo barem 6 mjeseci stagnacije, nesigurnosti i nespokoja. Osim toga, nemamo baš nikakvu garanciju da bi bilo tko iz ujedinjene lijevo-desne oporbe bolje i brže obnovio Hrvatsku i završio strateške projekte koji su pred samom realizacijom zahvaljujući aktualnoj administraciji.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari