Pratite nas

Politika

HDZ i Kerum dogovorili koaliciju u Splitu

Objavljeno

na

Konstituirajuća sjednica splitskog Gradskog vijeća (GV) zakazana za ponedjeljak, 3. srpnja, bit će odgođena za 17. srpnja kako bi se definirao koalicijski sporazum između splitskog HDZ-a i Hrvatske građanske stranke (HGS) Željka Keruma radi formiranja natpolovične većine potrebne za donošenje odluka u tom vijeću, doznaje se od predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića.

“Odgodu konstituiranja skitskog Gradskog vijeća u novom sazivu za 17. srpanj dogovorio sam ovog vikenda s predsjednikom HGS-a Željkom Kerumom kako bismo u sljedećih desetak dana detaljno razradili programske smjernice sadržaja koalicijskog ugovora,” rekao je u nedjelju Škorić za Hinu.
Istaknuo je kako su njegovi pregovori s Kerumom otvorili “brojna pitanja o načinu buduće dugoročne suradnje, ali ni o jednoj temi nije bilo razmimoilaženja”.

Na upit hoće li sutrašnje odgađanje konstituirajuće sjednice ugroziti donošenje gradskog proračuna Splita za 2017, zbog kojeg je neizglasavanja Branka Ramljak obavljala dužnost Povjerenice Vlade RH do izbora novog gradonačelnika, Škorić je odgovorio niječno.

“Novoizabrani gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara ima ovlasti za korištenje instituta privremenog financiranja Grada a nakon konstituirajuće sjednice koja će se održati 17. srpnja u sljedećih desetak dana bit će sazvana nova sjednica splitskog Gradskog vijeća na kojoj će se donijeti gradski proračun za 2017. godinu”, objasnio je Škorić.

Podsjetio je da je HDZ odmah nakon pobjede njihova kandidata za splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare pozvao “sve one koji žele, a svjetonazorski i programski su nam bliski, da se uključe radi razvoja grada i pokretanja investicija.”

“Zato smo i krenuli s HGS-om u proces dogovaranja svih elemenata programske suradnje, koja definira zajedničke ciljeve i projekte koje želimo realizirati u sljedeće četiri godine”, objasnio je Škorić razloge pregovaranja splitskog HDZ-a s HGS-om

Splitsko Gradsko vijeće broji 35 vijećnika a na nedavnim lokalnim izborima HDZ je osvojio 11, a HGS osam vijećničkih mandata, dok je stranka Pametno osvojila sedam, Mostu je pripalo pet, a SDP-u četiri vijećnička mandata.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

(VIDEO) Kaos u Saboru – lupanje, vrijeđanje i mahanje Poslovnikom

Objavljeno

na

Objavio

Saborska rasprava o državnom proračunu više je puta prekidana zbog prestanka rada saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Predsjednik Sabora Gordan Jadndroković tomu je odlučio stati na kraj nakon što je HSS-ov Krešo Beljak zatražio stanku kako bi se osnovalo povjerenstvo radi utvrđivanja štete na saborskom inventaru.

Nakon prepucavanja o Poslovniku, oporbeni zastupnici odlučili su lupanjem  po klupama prisiliti vladajuće na stanku. “Nije ovo ničija prčija”, vikao je Miro Bulj, “Ne radite cirkus od Sabora”, vikao je Nikola Grmoja.

Gordan Jandroković odlučio je nastaviti s raspravom, ali pobuna se nastavila pred cijelom Vladom koja je u Sabor došla na predstavljanje proračuna. I Gordan Maras i Davor Bernardić inzistirali su na stankama tako da je Jandroković u jednom trenutku Bernardiću rekao “Vi ste dosadni, toliko su vam prazne optužbe”. “Bit će stanka kad završimo s replikama, ima ih još šest. Vi biste htjeli da vas izbacim iz sabornice, ali ja to neću”, nastavio je odgovarati Jandroković. Naposlijetku je stanka ipak odobrena.

Nakon povratka u sabornicu, govornicu je zauzeo HSS-ov Krešo Beljak koji je nastavio pet minuta govoriti bez obzira na tijek sjednice.  U međuvremenu je Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom snimao govornike. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatim je sazvao sastanak predsjednika klubova kako bi se odlučilo o tome kako nastaviti rad.

Nakon jednosatnih konzultacija ipak je postignut kompromis – predsjednik HSS-a Krešo Beljak dobio je priliku da se obrati po stanci koju je još prijepodne zatražio, što je bio “okidač” za višesatni kaos u sabornici, a nakon Beljaka rasprava je nastavljena replikama na prijedlog državnog proračuna za 2018.

Beljak, koji je stanku zatražio zbog stanja u prometu, ustvrdio je kako se, dok Hrvatsku muče demografski problemi, gube životi po hrvatskim prometnicama. Potom je svoju stanku opetovano usmjerio na Agrokor i saborsko istražno povjerenstvo optužujući vladajuće kako žele “zataškati i krivotvoriti povijest”. Konačno, nešto prije 15 sati, nastavljena je još jutros započeta rasprava o državnom proračunu za iduću godinu. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Glasnović: Agrokor je priča Hrvatske privatizacije, što je s tom genezom, o tome nitko ne priča

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, u kojemu Vlada predviđa da će ukupni prihodi biti na razini od 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na aktualni proračun.

Ukupni rashodi bit će 133,3 milijardi kuna ili 5 milijardi viši. Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili 2 milijarde kuna, dok se stopa gospodarskog rasta projicira u visini od 2,9 posto.

Imamo 30-ak replika, namjera je da se sa čitavim nizom stanki onemogući da se raspravlja o proračunu, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon što su zastupnici zatražili stanke i nakon što su kolektivno počeli lupati po stolu jer je Jandroković odlučio stanku dati tek nakon replika.

Željko Glasnović (Nezavisni za Hrvatsku): Agrokor je priča Hrvatske privatizacije, što je s tom genezom, o tome nitko ne priča. Teško je pratiti kud je otišao taj novac. Kumrovački đaci, pripadnici OZNE, zamislite svi imaju nekakvu amneziju. To je samo dimna zavjesa koja prikriva geneze privatizacije. Bit će nedostupan dosje UDBAša to nikoga ovdje ne dira. Nemamo retroaktivne sabore da se može ganjati nekoga. Gdje su dosjei SDP-a, što je s njima? Jesu li oni završili tamo gdje su se palili dosjei UDBE ’90-ih? Oni koji sjede ovdje imaju kodna imena. Što smo dobili? Ne znamo ništa o našoj povijesti. Dobili smo Titu nakon Tita.

(Hina)

Željko Glasnović “zapalio” Sabor čistom istinom u 5 minuta! (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari