Connect with us

Komentar

HDZ muči predizborna mora

Objavljeno

on

HDZ muči predizborna mora. Na nacionalnoj razini imaju ogromnu podršku, a na lokalnoj razini neprepoznatljive ili potrošene kadrove.

U politici postoji pravilo da je njen početak i kraj na lokalnoj razini i da uspon i pad kreće od najniže točke djelovanja. Kako je najčvršća baza ona koja se stvara na lokalnoj razini, u narodu popularno nazvano uhljebi, tako sad u HDZ-u vlada panika da će ti uhljebi postati višak i da će im krajnje odredište postati Zavod za zapošljavanje.

Od nastanka moderne hrvatske države stožerna stranka u Hrvata imala je kontrolu nad većinom županija, a sada prijeti opasnost da se taj broj znatno smanji ili čak prepolovi, a i one županije u kojima HDZ dobije župana mogle bi imati županijsku skupštinu u rukama ljute oporbe. Kako HDZ nema koalicijskog potencijala, oporba su mu svi od onih desnih do onih krajnje lijevih.

Dok su u nekim županijama izgledni kandidati morali odstupiti opterećeni aferama, u nekim su stekli negativni imidž i lošu percepciju, a neki nemaju prepoznatljivost do te mjere da ih ni u njihovim temeljnim ograncima ne poznaju.

Do nedavno njima skloni mediji danas ih krše aferama, a ni sami potezi vodstva stranke i kadroviranje po tvrtkama stvara toliko negativnu percepciju da istaknuti članovi stranke progovaraju: Gotovi smo, svi smo asimilirani i imamo kolektivnu svijest kojom upravlja matica. Ako ovako nastavimo doživjet ćemo kataklizmu. Nama treba Kathryn Janeway da nas spasi i uništi maticu.

Nema dana da u stranci ne strepe od neke nove i po njih pogubne afere, nekog novog zlostavljača, megauhljeba, nekih Hotmailova, Viber grupa ili neprijavljenih apartmana na Jadranu ili ne daj Bože na Maldivima.

Veliki gradovi su posebna priča u kojima HDZ mora kopati i nagovarati nestranačke ljude da budu njihovi kandidati za gradonačelnika, trpjeti košarice od onih koji nešto vrijede ali imaju stav i ne pada im na pamet da budu nečiji medo koji igra na daljinski upravljač. Kako sada stvari stoje HDZ bi nakon ovih izbora mogao biti zadovoljan s gradonačelnikom Sinja, Trilja, Đakova ili Makarske.

U Zagrebu će njihovi glasači glasati za Bandića jer im Bandić garantira sigurnost, a i Hercegovci imaju pravilo: „ Jedan za sve svi za Bandića”. U Splitu Kerum i Mamić samo trebaju dogovoriti tko će koga podržati u drugom krugu i tko će zadovoljiti, ili obećati više Torcidi. Rijeka je i onako za HDZ zabranjeni grad, a u Osijeku je Radić sam protiv svih i u prvom i u drugom krugu.

HDZ će na lokalnim izborima osim lošim, potrošenim i neprepoznatljivim kadrovima platiti i ceh sve većoj nepopularnosti Nacionalnog stožera, oživljavanju percepcije vezane za Grupu Borg jer ljudi ljutito reagiraju na puno milijuna, nešto manje na nekoliko milijardi, nečije kuće, stanove, Klubove i kartanje u njima, ne vole ni mezu i rakiju u vrijeme dok oni moraju biti pod lockdownom.

HDZ mora gledati na teren, ne u Crodemoskop i Crobarometar.

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari