Connect with us

Politika

HDZ: Nakon Lex Perković smiješno je da Milanović upozorava na navodnu štetu koji će Hrvatska trpjeti u EU

Objavljeno

-

Predsjednik stranke Andrej Plenković štiti nacionalne interese i snažno je pozicionirao Hrvatsku u Europskoj uniji, odgovorio je HDZ na svojoj Facebook stranici na objavu predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, kojem ta stranka poručuje kako je smiješno da upravo on, koji se proslavio izglasavanjem sramotnog lex Perković koji je Hrvatsku i prije ulaska u članstvo EU-a posvađao s brojnim partnerima, upozorava na navodnu štetu koju će Hrvatska trpjeti u EU-u.

– Osim što očito nije upućen u pregovore koji se vode na Europskom vijeću, smiješno je da se eto baš Milanović našao upozoravati na navodnu ‘štetu’ koju će Hrvatska trpjeti u EU, a proslavio se izglasavanjem sramotnog lex Perković koji je Hrvatsku i prije ulaska u članstvo EU-a posvađao s brojnim partnerima, a osobito s Njemačkom, stoji u objavi HDZ-a na Facebooku.

Stranka naglašava da premijer Plenković, za razliku od Milanovića, štiti nacionalne interese i ima izvrsne odnose s liderima ključnih država EU.

– Za razliku od njega naš predsjednik Andrej Plenković štiti nacionalne interese, ima izvrsne odnose s liderima svih ključnih država EU, a svojim je angažmanom na Europskom vijeću snažno pozicionirao Hrvatsku u Europskoj uniji. A o respektu koji Hrvatska uživa na vanjskopolitičkom planu svjedoči i izbor ministrice Marije Pejčinović-Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe!, poručuju iz HDZ-a.

Milanović je ranije objavio: “Još uvijek se nadam da Plenković može postati predsjednik Europske komisije. Jedino takav ishod može ublažiti štetu koju hrvatski premijer svojim potpuno privatnim ponašanjem sprema našim interesima u Europskoj uniji”, objavio je Milanović. 

Osvrćući se na premijerov boravak u Bruxellesu – gdje se razgovara o paketu imenovanja koji uključuje novog predsjednika Europske komisije, predsjednika Europskog vijeća, Europskog parlamenta i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku – Milanović navodi kako je neprihvatljivo “pokoravanje Hrvatske stajalištima nekakve Pučke stranke”.

“I nepametno u trenutku u kojem Njemačka, koju još uvijek predstavlja Angela Merkel, zastupa suprotno stajalište i podržava, ipak prihvatljivog, Timmermansa za šefa Europske komisije. Plenković i dalje podržava Webera, koji polako sam sebi uskraćuje podršku”, ocijenio je.

Upozorava da Hrvatskoj zbog svega toga prijeti šteta uslijed mogućeg sukoba s najmoćnijim državama EU-a, odnosno uglednim demokracijama poput Njemačke, Francuske, Nizozemske, Španjolske i drugih koje “pokušavaju skupiti većinu za nekakvu odluku”.

“Svrstavanje u čudnu MANJINSKU grupaciju koja blokira donošenje odluke; za razliku od nas te države su već u i Schengenu i Eurozoni ili nisu jer to ionako ne žele. Hrvatska navodno želi”, kaže Milanović.

Kao moguću štetu smatra i sukob s, kako kaže, izglednim budućim šefom Europske komisije, “koji će u procesu odlučivanja o pristupu Hrvatske Schengenu i Euru imati taman toliki utjecaj da ga moramo imati za saveznika”.

“Pogledajte kako Bugari pametno kalkuliraju u ovim kaotičnim pregovorima”, ističe bivši premijer.

“Ukratko – Plenković će po povratku u Hrvatsku trebati objasniti čije interese je branio i promicao u Bruxellesu. Svoje ili nekakvih Pučana, koji bez podrške službenog Berlina vrijede nimalo. O svrstavanju s feler-demokracijama da ne govorim. Hrvatska mora biti zapadna demokracija. Hrvatska mora birati pravo društvo. Sve drugo je put u jadnu, balkansku despociju”, zaključuje Milanović u objavi na svom Facebook profilu.

 

Plenković: RH od EU ima višestruke koristi

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari