Connect with us

Vijesti

HDZ naveo sve afere SDP-a i opalio po aktualnom režimu

Objavljeno

-

Saborski zastupnik i član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković i HDZ-ova zastupnica u EU parlamentu Ivana Maletić oštro su danas kritizirali Vladu Zorana Milanovića, ocjenjujući da Vlada narušava pravnu sigurnost države, ruši demokratske standarde trodiobe vlasti i neovisnosti sudstva te su kritizirali Zakon o predstečajnoj nagodbi. Na konferenciji za novinare u Središnjici HDZ-a Jandroković je upitao kako je moguće da pomoćnik ministra financija Branko Šegon, koji je duboko povezan sa sukobom interesa i mogućom zlouporabom položaja, bude ključna osoba koja vodi jedan od najsloženijih i najkontroverznijih projekata ove Vlade, kao što su predstečajne nagodbe

U vezi s kreditom HBOR-a Jandroković je ocjenio kako je Šegon “duboko u sukobu interesa”, te da je “vjerojatno riječ i o nečem većem od toga”.

Podsjetio je kako je pomoćnik ministra financija Šegon dužan i 160 tisuća kuna jer ne vraća kamate.

Također je podsjetio kako je iz Ministarstva turizma 8 posto ukupnih sredstava za projekte dobila upravo tvrtka čiji je vlasnik Šegon, kako nije plaćao turističku pristojbu cijelu 2013., a da se državne institucije koje se time bave nisu ništa poduzimale. Zaključio je da Šegon očito ima povlašteni položaj, te kako je to sve dovoljna da ode sa svoje funkcije.

Jandroković je upitao kako je moguće vjerovati da će se proces predstečajnih nagodbi, za koje su Vlada i ministar Linić svojedobno oštro napali suca Mislava Kolakušića, odvijati u skladu sa zakonom i interesima Hrvatske.

[quote]”Ova je Vlada naslijedila završene pregovore o ulasku u EU jer smo mi uskladili svoje zakonodavstvo i implementirali ga u svakodnevni život”, rekao je Jandroković.[/quote]

Naglasio je kako pregovori ne bi bili završeni da Hrvatska 2011. nije ispunjava sve potrebne kriterije – postojanje političke volja za progon korupcije, zlouporabe vlasti, sukob interesa te zakonodavni okvir i institucije koje se time bave.

Zato je naglasio da nikako ne stoje prigovori koji su izrečeni na računa HDZ-a, da je “ostavio nered”.

Napomenuo je kako je bilo koruptivnih djela, no da je država izgradila takav sustav koji se s takvim kriminalnim djelima mogao i obračunati.

Ustvrdio je da se dolaskom Milanovićeve Vlade očekivalo da će se ti procesi nastaviti, no da se to nije dogodilo.

Jedna od ključnih tadašnjih naših poruka bila je da su reforme ireverzibilne te da se ne može dogoditi da ono što smo 2011. ispregovarali i utvrdili, vrati unatrag, podsjetio je.

“Došlo je do ozbiljnoga narušavanja pravne države, pravne sigurnosti, demokratskih standarda, trodiobe vlasti, neovisnosti sudstva, za što je odgovorna Vlada na čijem je čelu Milanović”, istaknuo je Jandroković.

Smatra da se predstavnici vladajuće koalicije nisu identificirali s postignućima iz pristupnih pregovora, a posebice iz poglavlja 23.

Istaknuo je kako su u vrijeme kad je na vlasti bio HDZ pod udar zakona dolazili i članovi HDZ-a, a danas bez obzira na sve afere, nema ni jednoga postupak koji se vodi protiv članova SDP-a.

Podsjetio je na afere u slučajevima Jakovina, Zlatar Violić, Antešić, Linić, Merzel Lovrić, Sabo, Radman.

Ništa od toga nismo vidjeli da je pravno procesuirano, ocijenio je i izrazio nadu da će se to promijeniti.

Jandroković je naglasio kako Hrvatska nije postala članicom EU slučajno, nego vlastitim postignućima.

“Zato ne želimo da nam se događaju slučajevi poput Branka Šegona”, rekao je dodavši kako je Šegon “vrlo ranjiv”, a potpisuje predstečajne nagodbe, od kojih su neke vrijedne stotine milijuna kuna.

Na novinarski upit ima li pravo pričati o tuđim financijskim aferama kada je njegova stranka optužena zbog financijskog kriminala, Jandroković je odgovorio kako se pojedinci iz HDZ-a koji su se ogriješili o zakon, nalaze pod sudskim progonom.

HDZ je, bez obzira na sve afere koje su se događale za vrijeme našega mandata, imao snage osigurati pravni okvir, izgraditi državne institucije i pokazati političku volju da se takve stvari procesuiraju, rekao je.

Naglasio je kako HDZ ima pravo govoriti i da neće pristati na tezu kako se “nije napravilo ništa”.

“Da nismo napravili ništa ne bismo postali punopravna članica EU”, rekao je Jandroković.

Pojedinci iz ove Vlade, kako je ocijenio, dovode i Vladu i sebe u poziciju da bi trebali biti kazneno gonjeni, no ne postoji politička volja, jer je ona selektivna kada je u pitanju progon.

Odgovorio je i na pitanje o Zakonu o predstečajnim nagodbama, koji, kako smatra, ima čitav niz slabosti pa ga neki uspoređuju s privatizacijom i pretvorbom.

“Zlorabeći postojeći zakonodavni okvir, služeći se makinacijama dovode stvarne vjerovnike u takvo stanje stanje da će ostati bez ijedne kune svojih potraživanja prema tvrtkama koje su ostale dužne”, ocijenio je.

Podsjetio je kako je “uslijedio progon suca Kolakušića kada je o tim problemima otvoreno progovorio”.

Po Jandrokovićevim riječima uz vladine dužnosnike progonu su pridružili i neki mediji, koji su, kako je rekao, isto tako u procesu predstečajne nagodbe, a dužni su više stotina milijuna pa i milijardi kuna.

Nevjerijatnim smatra da netko danas u Hrvatskoj može biti dužan preko milijardu kuna.

Imamo medijske kuće koje su dužne preko milijardu kuna, naglasio je Jandroković, dodavši kako sustav omogućuje velike prijevere koje će biti pravno zatvorene.

HINA

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari